Foto: Shutterstock Stor ljudspecial! De bästa ljudböckerna för barn och unga
Böcker

Stor ljudspecial! De bästa ljudböckerna för barn och unga

Med långa, lediga dagar och resor till släkt och familj är lovet ett perfekt tillfälle att lyssna på ljudböcker. Bokiño tipsar om riktigt bra ljudböcker för barn i alla åldrar — från 3-åringen till tonåringen.

Av: Johanna Stenius

Med långa, lediga dagar och resor till släkt och familj är lovet ett perfekt tillfälle att lyssna på ljudböcker. Bokiño tipsar om riktigt bra ljudböcker för barn i alla åldrar — från 3-åringen till tonåringen.

Bok 1

Sagasagor

Josefine Sundström

Josefine Sundströms vardagsnära Sagasagor gör sig riktigt bra som ljud! Följ med Saga när hon sover över hos morfar, fyller år, tappar sin första tand och bygger en hinderbana. Alltihop berättat med en värme, genom ett barns ögon.

Passar 3-6 år.

Sagasagor bjuder på igenkänning för våra 5-åringar

 

 

Bok 2

Super-Charlie

Camilla Läckberg

Camilla Läckbergs berättelser om Super-Charlie är en riktig storfavorit bland barnen. I den senaste boken, Super-Charlie och Flamingokatastrofen, skriker lillasyster Polly nätterna igenom för att hon vill ha en fluffig flamingo. Familjen håller på att bli tokig! Super-Charlie bestämmer sig för att rycka ut. Men vad är egentligen en flamingo?

Passar 0-3 år.

Camilla Läckberg och sonen Charlie: ”Vi jobbar fram böckerna tillsammans”

Bok 3

Pricken

Margaret Ray

En riktig barnboksklassiker! Bland nio små kaniner är åtta stycken vita, men den nionde är alldeles prickig. Han får namnet Pricken, och trots att mamman älskade honom kände han sig ändå ensam och utstött. En dag bestämmer sig Pricken för att rymma hemifrån. När han ger sig ut i stora världen upptäcker han att det är fler än han som ser annorlunda ut.

Passar 0-3 år.

Bok 4

LasseMaja-böckerna

Martin Widmark

Följ med till Valleby och hjälp Lasse och Maja att lösa mysterier! Tillsammans utreder de stölder, försvinnanden och andra suspekta händelser i den lilla staden. Det bästa av allt — det finns hela 28 böcker i serien! Passar riktigt bra för långlyssning.

Passar 6-9 år.

En komplett guide till alla LasseMaja-böcker

Bok 5

Pappan och havet

Tove Jansson

Mark Levengood läser in Tove Janssons vackra och stämningsfulla berättelse om havet och hemlängtan. Muminpappan tar med familjen och Lilla My ut till Ön långt ute på havet. I den hemtrevliga Mumindalen är allting som det ska, men på Ön är det vilt och ödsligt. Havet är stort och skrämmande och lever sitt eget liv. Det som till en början verkade vara något nytt och lite spännande utmynnar i hemlängtan. En bok som hela familjen kan uppskatta.

 

Bok 6

Sigge

Lin Hallberg

Lyssning för alla barn som älskar hästar! Lin Hallbergs böcker om Sigge har älskats i många år. Följ med Elina och hennes kompisar till stallet, ut i hagen och på ridtur. Det är varmt berättat, verklighetsnära och mysigt.

Passar 6-9 år.

Ny på hästryggen? 4 enkla tips för nybörjarryttaren

Bok 7

Dagbok för alla mina fans

Jeff Kinney

Dagbok för alla mina fans är bokserien som har fått även de mest motsträviga barn att bli bokslukare — och kikna av skratt på kuppen. Med igenkänning och dråplig humor fångar författaren mellanstadiebarnens hjärtan.

Passar 9-12 år.

Alla böcker i serien om Dagbok för alla mina fans

 

Bok 8

Star Stable. Ödesryttarna

Helena Dahlberg

Med över 500 000 aktiva spelare per månad är Star Stable världens snabbast växande datorspel om hästar. Helena Dahlgren har skrivit flera populära böcker baserade på spelet — och självklart finns de även i ljud! Kombinationen hästar och fantasy bjuder på hisnande äventyr och magi i bästa bokslukarstil. Det finns både böcker som är en del i en serie och fristående noveller att lyssna på.

Passar 9-12 år.

Hon gjorde hästbok av onlinespelet Star Stable: ”drömmen för en feminist” 

Bok 9

Percy Jackson

Rick Riordan

Ett actionäventyr i de grekiska gudarnas fotspår. Percy Jackson är en 12-åring med dyslexi och ADHD — och har lite problem med sin verklighetsuppfattning. En dag börjar det dyka upp monster och det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och Percy är själv son till en gud. Perfekt lyssning för barn som redan har slukat Harry Potter och är på jakt efter ny, spännande fantasy!

Passar 9-12 år.

6 gudomliga barnböcker om grekisk mytologi

Bok 10

Sköldpaddor hela vägen

John Green

De bästa vännerna Aza och Daisy ger sig in i en jakt på den försvunna multimiljardären Russel Pickett. De navigerar det korta avståndet över floden och det avgrundsdjup som skiljer dem från Picketts lyxiga hus. Numera bor där bara Picketts söner, Davis och Noah. Medan Daisy tänker på belöningen på 100 000 kronor fylls Aza av tvångstankar. De snurrar i en allt snabbare spiral som inte går att bryta eller styra. Alla bakterier som finns, alla sätt som de kan komma in i kroppen och hur man kan dö av dem. Alla bakterier som finns i en människas saliv, som byter mun vid en kyss.

Passar tonåringar.

Bok 11

Guldkompassen

Philip Pullman

Ett fantasyäventyr som under hösten har gjorts till miniserie. Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till England efter en resa till Nordpolen med berättelser om att man genom norrskenets skimmer kan ana en annan värld. Inte långt därefter försvinner Lyras vän Roger under mystiska omständigheter. Lyra blir indragen i ett farligt äventyr med underliga vetenskapsmän, häxor och pansarbjörnar.

Passar 12-15 år.

Bok 12

IJustWantToBeCool tolkar klassiker

IJustWantToBeCool

Tillsammans med Storytel tolkar humorgruppen IJustWantToBeCool fyra klassiska böcker. De döper om Rödluvan till Major Death Girl 1337, skriver in Drake i en version av Alice i underlandet och undersöker om det faktiskt går att resa Jorden runt på 80 dagar. Emil, Victor och Joel gör själva alla röster i dessa roliga och annorlunda äventyr.

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.