Gjorde hästbok av onlinespelet Star Stable: Drömmen för en feminist
Författare och illustratörer

Gjorde hästbok av onlinespelet Star Stable: Drömmen för en feminist

Helena Dahlgren är etablerad författare, bloggare och översättare – och hästälskare. Och hon fick drömjobbet: att göra bok av det världsomspännande online-spelet Star Stable.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Stefan Tell

Helena Dahlgren är etablerad författare, bloggare och översättare – och hästälskare. Och hon fick drömjobbet: att göra bok av det världsomspännande online-spelet Star Stable.

Nyhetsbrev

Fler boktips - se hit

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Känner du till onlinespelet Star Stable? Inte? Fråga vilket hästtokigt barn som helst, var som helst. Sedan starten 2011 har det svenska dataspelet vuxit snabbt och har i dag mer än 13 miljoner registrerade användarkonton över hela världen. Spelarna loggar in dagligen för att sköta om sina hästar, ta ridlektioner och tävla på den fiktiva ön Jorvik – en paradisiskt vacker plats.

– Det finns i nästan hela världen på omkring 15 olika språk. Spelet tilltalar en stor nisch som älskar hästar och äventyr och som genom spelet bjuds in i Jorviks magiska värld. Det är ett socialt spel och jag tror alla älskar magi och äventyr, säger Marcus Thorell Björkäng som är Creative Director på Star Stable och  har jobbat med Star Stable och Jorvik sedan 2005.

En värld med många dimensioner

Men faktum är att under under den glittrande havsytan runt Jorvik döljer sig onda krafter… Och nu har berättelsen om Jorvik blivit bok, på ett minst sagt innovativt sätt: företaget bakom spelet anlitade helt enkelt den etablerade författaren Helena Dahlgren för att skriva böckerna, i samarbete med förlaget Bonnier Carlsen. Resultatet blev serien Ödesryttarna, där novellsamlingen Berättelser från Jorvik just har kommit ut. Författaren själv är minst lika entusiastisk över projektet som spelarna är och förklarar varför Star Stable är så enormt populärt:

– Jag tänker att det är den unika blandningen av klassiskt hästspel och äventyr med fantasyinslag som gör spelet så populärt, säger Helena Dahlgren.

Man kan, som hennes egna nioåriga döttrar helst gör när de spelar Star Stable, pyssla med sin häst i stallet, välja ras och utseende på hästen, köpa ny sadelväska, öva hoppning och dressyr, men utanför stallgrindarna väntar magi och äventyr.

– När jag var liten och slukade hästböcker tyckte jag ibland att hästböckerna var lite för realistiska för min smak, lite förnumstigt diskbänksrealistiska sådär – redan då drogs jag mot det övernaturliga. Jag hade älskat att ha ett spel och en värld som Star Stable när jag var yngre. Sedan är sammanhållningen mellan spelarna så otroligt fin också. Den sociala biten är också jätteviktig, säger Helena Dahlgren.

Ovanligt samarbete ledde till bok

Helena har varit anställd av företaget bakom Star Stable för att skriva böckerna om livet på Jorvik-  ett svenskt bolag med kontor i Stockholm och omkring 100 anställda. Det är en ovanlig form av samarbete –  som har fungerat otroligt bra. Hon fick med uppdraget tillgång till en enorm källa att bygga utifrån: all information, kartor, karaktärs- och platsbeskrivningar som finns nertecknat om Jorvik.

– Omfånget hade kunnat vara en smula avskräckande, men jag blev mest fascinerad – och imponerad. Här kan man verkligen snacka om världsbygge! När jag sedan började skriva utgick jag från ett synopsis framtaget från PC-spelet Starshine Legacy som vi skrivit om och ändrat för att bättre passa bokformatet.

Omfånget hade kunnat vara en smula avskräckande, men jag blev mest fascinerad – och imponerad. Här kan man verkligen snacka om världsbygge!

Skrivande är ofta ett ensamt arbete men under arbetet med Ödesryttarna: Jorvik kallar har Helena Dahlgren sällan känt sig ensam. Barnboksförlaget Bonnier Carlsen kom in och läste på ett relativt tidigt stadium. Utvecklandet av boken har skett i nära samarbete med dem och de som arbetar med företaget Star Stable som kan sin värld utan och innan.

– De har varit till fantastisk hjälp under resans gång. Skrivit har jag gjort hemma vid köksbordet, i mina föräldrars hus i Katalonien och hos min pojkvän i Tornedalen. Jag behöver lugn och ro och avskildhet när jag skriver, så vi skrev in i mitt kontrakt att jag skulle få arbeta hemifrån.

Även de som inte spelar kan läsa boken

Boken ska också kunna läsas också av de som av olika anledningar inte haft chansen att upptäcka Star Stables fantastiska värld genom onlinespelet.

– Det förutsätts inte att läsaren har mycket förkunskaper om Star Stable. Jag hoppas att boken når ut till alla de där ute som inte haft möjlighet att upptäcka Star Stables värld genom datorspelet. Samtidigt riktas boken till befintliga fans. Läser man boken får man som befintlig spelare en mycket mer nyanserad och berikad bild av bakgrundsberättelsen, säger Marcus Thorell Björkäng.

Reaktionerna på boken från Star Stable-fansen har varit övervägande enormt positiva.

– Ja, jag har faktiskt bara sett och hört positiva kommentarer från spelarcommunityt! Det gläder mig extra mycket att de spelare som var med redan på Starshine Legacy-tiden, som nu är unga kvinnor, har tagit boken till sitt hjärta och kan relatera till de fyra Ödesryttarna. De säger att det är som att återuppleva sin barndom, fast ännu starkare och i fler nyanser, och ett finare betyg kan jag knappt tänka mig, säger Helena Dahlgren.

Enormt engagerade fans

Fans från hela världen hört av sig till Helena Dahlgren och velat veta mer om bokprojeketet. Till exempel ville en tjej i Nya Zealand ha ett exemplar av boken fast hon inte kan svenska, och en polsk tjej hörde av sig och berättade att hon läst hela boken via Google translate.

– När jag har varit ute och pratat om boken i lågstadieklasser har barnen varit supertaggade och till och med skrivit och ritat egen fanfiction. Jag blir helt rörd när jag tänker på hur engagerade och fina alla läsare är!

Helena tror att det i framtiden kommer att bli allt vanligare att göra crossoverprodukter mellan datorspel och böcker, film och böcker och liknande. Det är redan vanligt att låta författare skriva spel, ett exempel är  Sara Bergmark Elfgren som ska skriva indiespelet Ghost Giant för Zoink.

– Så varför inte låta författare skriva böcker baserade på spel också? Min favoritförfattare Elizabeth Hand har skrivit flera böcker baserade på tv-serier och filmer, till exempel Arkiv X och Star Wars, säger Helena Dahlgren.

Allt mer vanligt med böcker baserade på spel

I USA är novelization-begreppet inget nytt och i Japan har man till exempel släppt böcker baserade på spelet Silent Hill. Många som är storkonsumenter av litteratur och populärkultur idag talar ofta om fiktioner, berättelser och fiktiva världar som kan höra hemma i en roman – men också i en tv-serie eller ett spel eller alltsammans på en gång.

– Jag har själv också skrivit berättelser baserade på andra världar, nu senast Orkidépojken som är inspirerad av Twin Peaks, så egentligen är det här inget nytt sätt för mig att skriva, åtminstone inte helt och hållet. Det känns otroligt spännande att få vara med om att berätta historien om Jorvik i ett nytt medium, säger Helena Dahlgren.

Förutom att boken är en spännande förlängning av spelet Star Stable så hoppas hon att den ska locka fler barn att läsa böcker över huvud taget.

– Eftersom jag tycker att läsning är världens bästa grej tänker jag mycket på hur bokserien förhoppningsvis kommer att få spelare att läsa. Den potentiellt läsfrämjande aspekten är en stor del av lockelsen för mig. Naturligtvis fungerar det åt andra hållet också – läsare som gillar att läsa om Ödesryttarna kanske blir nyfikna på onlinespelet…

Feministisk plattform

Star Stable är specifikt inriktat på flickor och är en jättestor social plattform för flickor online över hela världen, något som varit otroligt lockande för en författare som även är feminist och mamma till döttrar.

– Det finns så otroligt mycket i Star Stables universum och värdegrund som var en så viktig del av min egen uppväxt, magin, som jag återkommer till om och om igen när jag själv läser, den enorma spännvidden i mytologin… Men framför allt älskar jag tanken på att lyfta fram flickor och deras intressen och fokusera på vikten av att samarbeta. Jag tänker mig Star Stable-världen som ett jättestort, varmt och peppande systerskap – och självklart är även pojkar och icke-binära välkomna i systerskapet, säger Helena Dahlgren.

Framför allt älskar jag tanken på att lyfta fram flickor och deras intressen och fokusera på vikten av att samarbeta.

Hur kommer bokprojektet att utvecklas framöver?

– Det blir tre böcker i serien om Ödesryttarna. Del två är tänkt att komma ut våren 2019 och del 3 till hösten 2019. Sedan hoppas jag få fortsätta att skriva fler berättelser. Jag är definitivt inte klar med Jorvik än och det finns så många intressanta spår och tidsepoker att utforska, säger Helena Dahlgren

– Jag hoppas att boken når ut till alla de där ute som inte haft möjlighet att upptäcka Star Stables värld genom datorspelet. Samtidigt riktas boken till befintliga fans. Läser man boken får man som befintlig spelare en mycket mer nyanserad och berikad insikt av bakgrundsberättelsen, djupare förståelse för karaktärerna och en bakgrund till vilka de fyra Ödesryttarna verkligen är. Bokformatet har ett unikt sätt att berätta så mycket mer än vad vi i många fall har med onlinespelet, avslutar Marcus Thorell Björkäng.

Köp senaste boken

Köp senaste boken

Boktips

Alla böckerna i serien

En sida till? Fortsätt läs!