7 starka barnböcker om miljöhjältar
Böcker

7 starka barnböcker om miljöhjältar

Sortera hushållssopor, cykla istället för att åka bil. Det finns mycket som vi alla kan gör för miljön. Små som stora. Sen finns det riktiga miljökämpar. Här listar vi barnböckernas stora miljöhjältar.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Lina Bodén (illustratör) ur Lev som du vill

Sortera hushållssopor, cykla istället för att åka bil. Det finns mycket som vi alla kan gör för miljön. Små som stora. Sen finns det riktiga miljökämpar. Här listar vi barnböckernas stora miljöhjältar.

Bok 1

Nelly rapp och anden i flaskan av Martin Widmark och Christina Alvner

I den 20e boken om monsteragenten Nelly Rapp och hennes kompis Valle får vi träffa deras lärare Birgitta. Hon ska gå i pension och istället börja forska fram ett miljövänligt bränsle. Men Nelly och Valle stöter på en livs levande ande, fångad i en flI den 20e boken om monsteragenten Nelly Rapp och hennes kompis Valle får vi träffa deras lärare Birgitta. Hon ska gå i pension och istället börja forska fram ett miljövänligt bränsle. Men Nelly och Valle stöter på en livs levande ande, fångad i en flaska. Han berättar att sådana efterforskningar kan få förödande konsekvenser.

Passar 6-9 år.

Bok 2

Athena: Grattis världen! Jag är här nu! av Elin Ek och Chrissie Zullo

Athena och hennes kompisar har startat Rädda-Jorden-Klubben. För Athena anser att precis som hon själv, ska inte jorden ta någon skit. Kompisarna startade klubben efter att ha sett en hemsk film om polarisarna som smälter och bestämmer sig för att någon måste göra något. Post-it lappar är deras vapen och kladdkaka deras bränsle.

Passar 9-12 år.

Bok 3

Expedition rädda revet av Christina Wahldén

Alice och hennes mamma befinner sig på den lilla ön Lady Elliot Island i Stora Barriärrevet. Hennes mamma är marinbiolog och är där för att forska om sköldpaddor. Alice själv njuter av havet och naturen.

Men någonstans i paradiset inser hon att allt inte står rätt till. Världen har feber och djuren där hon befinner sig drabbas. Hon ställer sig frågor som: Är det verkligen okej att flyga till andra sidan världen för att forska?

Passar 9-12 år.

Bok 4

Lev som du vill av Birgitta Ohlsson och Lina Bodén

Detta är en bok om tio svenska, fantastiskt starka kvinnor, som lever sitt liv precis som de vill. Bland annat får vi läsa om Greta Thunberg. Hon är 17 och redan en av världens främsta miljökämpar.

Passar 6-9 år.

Bok 5

Havsmonster i knipa av Kjell Thorsson

Mino och uppfinnarkompisen Micke ger sig ut på ännu ett uppdrag. Den här gången ska de ut i hamnen, det är någon som härjar runt bland båtarna. Väl nere på havets botten stöter de på ett livs levande havsmonster. Men något är fel, är det ett havsmonster och varför är det sorgset?

Härliga bilder och fakta varvas i den spännande berättelse.

Passar 3-6 år.

Bok 6

Ninja Timmy och staden av is av Henrik Tamm

I den senaste boken om katten Ninja Timmy får vi följa med på ett hisnande isigt äventyr.

Ninjakatten Timmy ska ut på ännu ett uppdrag i denna femte bok i serien. Här beger han sig norr ut i jakten på sin mamma. Men väl där inser han att allt inte står rätt till. Vattnet är förgiftat, isen smälter och luften är fylld av giftig rök. Det visar sig vara Baron von Stump, presidenten, som ligger bakom förfallet. Utan hänsyn till människorna och miljön har han borrat efter olja.

Passar 6-9 år.

Bok 7

Gretas historia: ingen är för litet för att göra något stort av Valentina Camerini

Den 20 augusti 2018 var dagen då allt började. Det var dagen när den femtonåriga flickan påbörjade sin resa. En resa som hela världen skulle komma att följa. Detta var dagen då Greta Thunberg inledde sin första strejk framför riksdagen. Detta är berättelsen om henne. Men också om barn världen runt som trotsar de vuxnas ointresse och kämpar för sin framtid.

Passar 9-12 år.

Läs mer