Perfekta läsningen för barn som älskar att bli rädda
Böcker

Perfekta läsningen för barn som älskar att bli rädda

Fasaväckande spöken, obehagliga miljöer och rysliga andar. Här är sju läskiga barnböcker för alla som älskar att bli rejält skrämda. Vågar du läsa?

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Alexander Jansson

Fasaväckande spöken, obehagliga miljöer och rysliga andar. Här är sju läskiga barnböcker för alla som älskar att bli rejält skrämda. Vågar du läsa?

Bok 1

Mystiska skolan: Spökdiscot av Katarina Genar

På Gretas skola händer det nästan alltid något mystiskt och spännande – vilket hon älskar! Ikväll är det Halloween och det är disco i matsalen. Men vad är det som hörs från vinden egentligen? Har någon fest där uppe? Följ med till skolan där man hör väsande andetag, något som rör sig bakom en och läskiga suckar.

Bok 2

Jordens läskigaste väsen av Jens Hansegård

Vi människor har i alla tider trott på väsen även om vi inte fått bevisat att de finns. I folktron finns det många berättelser och sagor om andar och rysliga bestar. Tänk dig exempelvis Nuppeppon, en stinkande meterhög köttklump med ett mänskligt ansikte mitt på, som enligt japansk folktro kan ge dig evigt liv – om du äter upp den. Eller den ryska naturanden Baba Jaga som bor i gränslandet mellan liv och död. Hon har kloka svar på mycket. Över hela jorden berättas de mest märkliga och läskiga historier – och här har författaren samlat sina favoriter!

Bok 3

Mystiska skolan: Charlie, Charlie är du där? av Katarina Genar

Nästan varje dag händer det något spännande på Gretas mystiska skola. På rasten skiner solen från en klarblå himmel, men helt plötsligt sveper en kall vind förbi. Himlen mörknar och det börjar regna! Alla fryser. Vad är det som händer? Sally, som är lite äldre, tycker inte det är konstigt alls att det regnar, för det har Charlie berättat om. Charlie är en ande som vet allt! Det kan väl inte stämma? Finns verkligen Charlie? Efter skolan ska Greta och kompisarna försöka ta reda på det!

Bok 4

Mystiska skolan: Spöket i dimman av Katarina Genar

Ibland händer det mystiska saker i Gretas skola. Läraren Mattias gillar allt som är gammalt. I dag visar han några brev som skrevs av barn som gick på skolan för länge sedan. Ett av breven har en taggig handstil. Pojken som skrivit det utvandrade till Amerika för mer än hundra år sedan. På rasten leker alla på skolgården och Greta och hennes kompis Malte leker tillsammans. Plötsligt ser Greta något på marken.. ett litet mynt? Vems kan det vara och var kommer det ifrån? Och vem var skuggan hon såg röra sig i dimman nyss? Eller var det bara inbillning?

Bok 5

Varuhuset av Petrus Dahlin

Ester har hittat sin drömklänning. En dag går Ester bestämt in och tar med sig klänningen in till provrummet. Hon provar den och beundrar sig i spegeln och glömmer helt bort tiden. Ester inser inte förrän det är för sent att varuhuset har stängt. Hon har blivit instängd! Till en början känns det ganska spännande att vara ensam bland alla grejer (och allt godis såklart!). Men det blir snabbt ganska läskigt när Ester inser att hon inte är ensam där inne…

Bok 6

Mystiska skolan: Spöket i biblioteket av Katarina Genar

Greta älskar sin skola. Ibland händer det mystiska saker här… I dag är deras bibliotekarie Amir väldigt sur. Någon har använt stegen i biblioteket och tagit ner en värdefull svart bok och sedan lämnat den i soffan – uppslagen. Det är ju jätteförbjudet!! Dagen därpå när Greta och Malte träffas på skolgården ser de hur en lampa tänds i biblioteket och en läskig skugga syns bakom gardinen i fönstret. Vem är det? Kan det kopplas till den värdefulla gamla svarta boken?

Bok 7

Mystiska skolan: Spöksången av Katarina Genar

Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. I dag ska det komma en ny flicka till klassen. Men när deras bildlärare Kenza ska skriva flickans namn på tavlan slutar pennan att fungera. Greta och Malte springer och hämtar nya hos vaktis. När de går förbi aulan står dörren på glänt. Därifrån hörs en svag sång. Sången är kuslig och vacker på samma gång. Som en spöksång från en annan dimension…

En sida till? Fortsätt läs!