Perfekta läsningen för barn som älskar att bli rädda
Böcker

Perfekta läsningen för barn som älskar att bli rädda

Fasaväckande spöken, obehagliga miljöer och rysliga andar. Här är tio läskiga barnböcker för alla som älskar att bli rejält skrämda. Vågar du läsa?

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Alexander Jansson

Fasaväckande spöken, obehagliga miljöer och rysliga andar. Här är tio läskiga barnböcker för alla som älskar att bli rejält skrämda. Vågar du läsa?

Bok 1

Läs på egen risk: Hallowee

Petrus Dahlin & Johanna Kristiansson

Äntligen är det Halloween! Som Jack har längtat. Tillsammans med mamma har han sytt en egen dräkt och precis i tid har den läskiga masken anlänt på posten. Nu är det dags för bus eller godis. Men Jack är inte nöjd. Kompisarna Tamas och Elsa är inte tillräckligt skräckinjagande. Och alla de knackar på hos känner igen dem. Jack vill göra något drastiskt och uppleva riktiga läskigheter. När de stöter på en läskig clown, Djävulen, liemannen och ett skelett så får han chansen. Men man ska vara försiktig med vad man ösnkar sig, speciellt kring Halloween.

Passar 6–9 år. Men kan läsas av yngre, om de vågar.

Halloween av Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson
Bok 2

Hej alla monster!

Jenny Bergman & Alexander Jansson

En mamma förändras från supersnäll till ond för att sedan resa med barnet bland monster. Den är minst sagt skrämmande. Speciellt med Alexander Jansson vackra, men suggestiva bilder. En bok fylld med läckra detaljer och en vacker text som flödar fram, även när det är som allra kusligast.

Passar 3–6 år.

 

Bok 3

Det svarta regnet

Stina Nilsson

Jorden är förstörd sedan många år tillbaka. Allt 12-åriga Liv känner till är ruiner, förgiftade landskap och demoner som driver människorna galna. En dag blir hennes pappa besatt och livet tar en dramatisk vändning. Liv måste beskydda hemmet, samtidigt som hon drömmer om att ge sig iväg på jakt efter en plats fri från ondska.

Det svarta regnet tilldelades första pris i Bonnier Carlsens stora manustävling.

Passar 9–12 år.

Bok 4

Jordens läskigaste väsen

Jens Hansegård

Vi människor har i alla tider trott på väsen även om vi inte fått bevisat att de finns. I folktron finns det många berättelser och sagor om andar och rysliga bestar. Tänk dig exempelvis Nuppeppon, en stinkande meterhög köttklump med ett mänskligt ansikte mitt på, som enligt japansk folktro kan ge dig evigt liv – om du äter upp den. Eller den ryska naturanden Baba Jaga som bor i gränslandet mellan liv och död. Hon har kloka svar på mycket. Över hela jorden berättas de mest märkliga och läskiga historier – och här har författaren samlat sina favoriter!

Passar 6–9 år.

Bok 5

Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget

Jonna Björnstjerna

Lillebror Kanin måste ta tunnelbanan hem för att hinna i tid innan läggdags. Men oturligt nog märker han inte att han sätter sig på Spöktåget – ett tåg där alla resenärerna är spöken som gång på gång far ner i Det fruktansvärda avgrundsdjupet. Ska Lillebror Kanin lyckas bryta förbannelsen och släppa alla gastar fria? Skrämmande för de små, men med ett lyckligt slut och roliga detaljer som gör det till ett nöje att läsa boken gång på gång.

Passar 3–6 år.

Bok 6

Pax: Nidstången

Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson

Den älskade spänningsserien, nu med färgillustrationer! Bröderna Viggo och Alrik har visat sig utvalda att skydda det hemliga, magiska biblioteket i Mariefred. Mörka krafter väcks till liv i staden och de två bröderna måste använda både list och styrka för att vinna mot allt övernaturligt som hotar dem och biblioteket.

Passar 9–12 år.

Bok 7

Mystiska skolan: Spökdiscot

Katarina Genar & Alexander Jansson

På Gretas skola händer det nästan alltid något mystiskt och spännande – vilket hon älskar! Ikväll är det blodmåne, när månen färgas röd. Hela skolan har samlats för att se på fenomenet. Det sägs att även spöken älskar när det är blodmåne. Kommer de fram nu?

Passar 6–9 år.

Bok 8

Nelly Rapp och maran

Martin Widmark och Emil Maxén

Nelly Rapp-böckerna är en perfekt kombination av mys, rys och tänkvärda berättelser. I Nelly Rapp och maran får monsteragenten Nelly använda lugn, lärdom och list för att ta reda på varför Hannibal och Valle mår så konstigt.

Passar 6–9 år.

Bok 9

Tomten

Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson

Mini tycker att ingen i familjen har tid för honom. I ren frustration skriver han på sin önskelista till tomten att han hatar sin familj och vill försvinna därifrån. Men man ska vara försiktig med vad man önskar sig.

Passar 6–9 år.

Bok 10

Salen

Nina Källmodin och Willem Källmodin

Biblioteket på skolan ska renoveras och en dag upptäcker Lo, Johanna och Harry en dörr in till ett rum ingen visste fanns. Det är starten på ett mysterium som de måste lösa. Och mysteriet blir extra krångligt, och läskigt, när det involverar något som inte är levande.

Salen tilldelades andra pris i Bonnier Carlsens stora manustävling!

Passar 9–12 år.

En sida till? Fortsätt läs!