Alla Muminböcker i rätt ordning - de gamla och de nya
Böcker

Alla Muminböcker i rätt ordning - de gamla och de nya

Sedan Muminvärlden skapades av Tove Jansson har den och dess invånare trollbundit generationer vuxna och barn. Här hittar du en komplett förteckning över Muminböckerna, i ordningsföljd.

Av: Johanna Stenius

Sedan Muminvärlden skapades av Tove Jansson har den och dess invånare trollbundit generationer vuxna och barn. Här hittar du en komplett förteckning över Muminböckerna, i ordningsföljd.

De älskade Muminböckerna, skrivna av den finlandssvenska författaren Tove Jansson, har älskats av läsare världen över i generationer. Historierna kretsar kring alla som bor i Mumindalen och tar upp universella teman som kärlek, äventyr, ensamhet och samhörighet. För den som är nyfiken på Mumins äventyr eller för den som vill återuppleva barndomens favoriter, här är en lista över alla Muminböcker i den ordning de publicerades.

Under finns en lista över de välgjorda nyberabetningar av berättelser ur muminböckerna som getts ut av Bonnier Carlsen i samarbete med Moomin characters under 2000-talet.  Böckerna fungerar som en perfekt ingång till Tove Janssons fantasifulla värld, och är perfekt höglösning även för yngre bar.

De ursprungliga Muminböckerna

Bok 1

Småtrollen och den stora översvämningen

1945

Mumin och hans mamma letar efter en förlorad pappa i en värld översvämmad av vatten. Under sökandet stöter de på mystiska platser och märkliga varelser. Detta äventyr lägger grunden för de kommande berättelserna i Mumindalen.

Bok 2

Kometen kommer

1946

Med en komet hotande att kollidera med jorden, beger sig Mumin, Sniff och senare Snusmumriken och Snorkfröken på en resa till Observatoriet på det avlägsna Ensamma bergen för att förstå mer om kometen. Deras äventyr är fyllt av faror, underverk och nyupptäckta platser.

Bok 3

Trollkarlens hatt

1948

När Muminfamiljen hittar en mystisk hatt som tillhört en trollkarl, börjar märkliga saker hända. När de av misstag använder hatten som en soptunna, uppstår kaos i. Föremål förvandlas och världen blir oförutsägbar, något som är både underbart och skrämmande. I den här boken introduceras också de underbara karaktärerna Tofslan och Vifslan!

Bok 4

Muminpappans memoarer

1968

När Muminpappan blir förkyld, uppmanar Muminmamman honom att skriva om sina stormiga ungdom. Han reflekterar över stunder som när han hittades utanför ett hittebarnshus och sitt första möte med Mumintrollets mamma. Han beskriver äventyrliga resor och stora fester. Han kanske överdriver lite, men det gör berättelsen bara bättre!

Muminpappans memoarer blev utgiven 1968men är ändå den tredje muminboken (Fjärde om man räknar med Småtrollen och den stora översvämningen). Det är en omarbetad version av Muminpappans Bravader skrivna av Honom Själv som kom ut 1950.

Bok 5

Farlig midsommar

1954

När en enorm översvämning hotar Mumindalen, flyr Muminfamiljen i en teater som driver förbi på vattnet. Under resan stöter de på oväntade gäster och platser, inklusive Misan, hemul-polisen och hattifnattarna.

Bok 6

Trollvinter

1957

När Mumin, mot all förmodan och trots att magen är full med barr, vaknar mitt i vintern, får han uppleva en helt annan värld än den han känner. Medan han utforska den snöiga dalen, stöter han på vinterdjur och skapar ett oväntat band med Lilla My och Too-ticki.

Bok 7

Det osynliga barnet

1952

Denna bok samlar nio berättelser där varje kapitel avslöjar unika karaktärer och situationer. En av de mest gripande, som boken är döpt efter, berättar om Ninni som efter att ha blivit illa behandlad av sin faster blir osynlig. Gradvis blir hon synlig igen med hjälp av Muminfamiljens kärlek och omsorg. Boken innehåller också berättelsen Granen, där Mumintrollet förskräckt väcker sin mamma med orden ”Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. De kallar det jul.”

Här händer så lite och vi drömmer så mycket.
/Ur Det osynliga barnet

Bok 8

Pappan och havet

1965

Muminpappans känsla av att han längtar efter äventyrr leder honom att flytta familjen till en avlägsen fyr vid havet. På den isolerade ön konfronteras Muminfamiljen med många utmaningar, inte minst förhållandet till den tystlåtna och fiskaren som redan bor där. Muminmamman känner sig obekväm med den nya omgivningen och längtar tillbaka till sitt hem i Mumindalen, medan Muminpappan blir besatt av att få igång fyrens ljus, som han ser som sin plikt och sitt syfte. Lilla My och Mumin utforskar ön och stöter på dess mysterier.

Bok 9

Sent i november

1970

Muminfamiljen är bortresta, och deras hus blir en tillflyktsort för flera bekanta karaktärer som Filifjonkan, Hemulen och Sniff. Varje karaktär brottas med sina egna känslor och relationer, i en berättelse som skildrar längtan, gemenskap och vintertankar.

Bok 10

Hur gick det sen?

1952

I den klassiska bilderboken Hur gick det sen? följer vi Mumintrollets äventyrliga färd hem, där varje steg är fyllt av oväntade utmaningar. När Lilla My försvinner och Hemulen dammsuger upp allt i sin väg, blir Mumintrollets resa en kamp mot tiden och förväntningarna. Designen med utklippta hål på varje sida skapar spänning och nyfikenhet, och uppmanar läsaren att fantisera om vad som kommer härnäst.

De nya muminböckerna

Bok 1

Sagor från Mumindalen

Tove Jansson, Alex Haridi Cecilia Davidsson, Cecilia Heikkilä

En sagosamling som ner i tre fristående äventyr med Mumintrollen. Från Muminfamiljens första möte med Mumindalen i Den stora översvämningen till deras överraskande möte med hundratals hattifnattar i Hattifnattarnas ö och oreda skapad av en mystisk hatt i Den magiska hatten. Dessa berättelser, återskapade av Alex Haridi och Cecilia Davidsson, inspireras av Tove Janssons originalverk och illustreras levande av Cecilia Heikkilä.

Bok 2

Julen kommer till Mumindalen

Tove Jansson, Cecilia Davidsson Alex Haridi, Filippa Widlund

Mumintrollen vaknar upp till en förväntansfull och stressig Mumindal, där något mystiskt vid namn ”Julen” snart ska anlända. Medan dalens invånare ränner runt i förberedelser, verkar de lugna små knytten enbart vilja njuta av stunden och de skimrande ljusen. Kanske finns det en läxa att lära av knyttenas enkelhet? Denna berättelse bygger på Tove Janssons Granen från 1962.

Bok 3

Mumintrollen och den osynliga gästen

Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Filippa Widlund

Tove Janssons älskade berättelse Det osynliga barnet gör entré som bilderbok. En dyker Too-ticki upp med en osynlig flicka i Muminhuset – osynlig på grund av tidigare grymheter. Medan hon bor hos Mumintrollen lär hon känna betydelsen av respekt, vänlighet och rättfärdig ilska – och blir med hjälp av det åter synlig.

Bok 4

Mumintrollen och draken

Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Cecilia Heikkilä

Under en sensommardag fångar Mumintrollet världens sista drake, låser in den och önskar sig dess obegränsade kärlek. Men drakens sanna natur visar sig snabbt och Mumintrollets hjärta hade nog krossats  utan Snusmumrikens insats Tove Janssons berättelse Den sista draken i världen behandlar teman om vänskap, längtan och obesvarad kärlek, nu återskapad som bilderbok av Cecilia Davidsson och Cecilia Heikkilä.

Bok 5

Mumintrollen och havsorkestern

Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Alex Haridi, Filippa Widlund

Mumintrollets pappa anser att varje familj behöver äventyr. Så, han tar med Muminfamiljen på en oförglömlig resa med skutan Havsorkestern. De korsar havets öppna vatten, möter en plågad dront, en överordnad hemul och klippor befolkade av klippdassar. Men när en massiv storm närmar sig, står de inför oväntade prövningar.

Bok 6

Vägen till Mumindalen

Tove Jansson, Alex Haridi Cecilia Davidsson, Cecilia Heikkilä

I Vägen till Mumindalen beger sig Mumin, Muminmamman och Sniff ut på en äventyrlig resa genom utmanande terränger som djupa träsk och ett underbart godisland, samt navigerar genom översvämmade flodbäddar. Berättelsen handlar om sökandet efter ett riktigt hem och hur Muminfamiljen först upptäckte och bosatte sig i den ikoniska Mumindalen, baserat på händelser i boken Småtrollen och den stora översvämningen.

Berättelsen i denna bok finns även med i samlingen Sagor från Mumindalen.

Bok 7

Mumintrollen och den magiska hatten

Tove Jansson, Alex Haridi, Cecilia Davidsson, Cecilia Heikkilä

Den magiska hatten berättar om hur Mumintrollet och hans vänner stöter på en märklig hatt som visar sig ha trollkraft. Men när hattens magi förvandlar Mumintrollet och omskapar Muminhuset hem till en vild djungel inser de att det även finns faror med otämjd magi. Samtidigt söker en ledsen trollkarl, som mist sin hatt, tröst på månen. Berättelsen har sina rötter i kapitelboken Trollkarlens hatt.

Berättelsen i denna bok finns även med i samlingen Sagor från Mumindalen.

Bok 8

Mumintrollen och den första snön

Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Alex Haridi, Maya Jönsson

Mumintrollet vaknar sin vinterdvala förtid och upptäcker en tyst, snötäckt värld redo att utforskas. Medan hans familj fortfarande ligger i djup sömn, känner han sig först ensam i den stora dalen. Men allt förändras när en Hemul dyker upp, vilket plötsligt får Mumintrollet att känna sig överflödig och utkantad i sitt eget hem… Berättelsen baseras på delar av boken Trollvinter.

Bok 9

Mumintrollen på hattifnattarnas ö

Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Alex Haridi, Cecilia Heikkilä

En solig sommardag stöter Muminfamiljen på en övergiven segelbåt vid strandkanten, vilket leder dem till idén att utforska en obebodd ö. Men det som börjar som ett fredligt äventyr vänder snart till något helt annat när de möter otaliga hattifnattar och en mäktig storm börjar torna upp sig vid horisonten.

Berättelsen i denna bok finns även med i samlingen Sagor från Mumindalen.

Bok 10

Tofslan och Vifslan kommer till Mumindalen

Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Alex Haridi, Maya Jönsson

När Tofslan och Vifslan, två helt nya gäster, kommer till Muminhuset med en mystisk kappsäck väcks nyfikenheten hos alla. Ingen får se vad som döljer sig inuti, men snart dyker Mårran upp och påstår att innehållet i väskan rättmätigt tillhör henne. Mumintrollen står nu inför dilemmat att avgöra sanningen bakom kappsäckens innehåll. Men frågan kvarstår: vad är det som är så ovärderligt gömt inuti?

Berättelsen om Tofslan och Vifslan baseras på delar av boken Trollkarlens hatt.

Bok 11

Sov mina ungar

Tove Jansson, Mia Nilsson

Tove Janssons känslofyllda vaggvisa Sov mina ungar har förvandlats till en pekbok för småbarn. Ursprungligen från kapitelboken Kometen kommer, ger illustratören Mia Nilsson visan nytt liv genom sina stämningsfulla bilder, influerade av bildspråket från Hur gick det sen? En perfekt bok att fördjupa sig i tillsammans med de yngsta vid läggdags.

Bonusböcker

Det finns en stor mängd böcker som på olika vis baseras på Tove Janssons illustrationer, citat och karaktärer. Här några utvalda favoriter.

Bok 1

Mumindalens alfabet

Tove Jansson, Annika Sandelin

Genom denna unika ABC-bok stiftar vi bekantskap med både kända och okända figurer från Tove Janssons rika Muminvärld. För varje bokstav i alfabetet ger den författaren Annika Sandelin liv åt karaktärerna med poetiska och rimmande dikter som uppmuntrar till ett lekfullt utforskande av språket. Illustrationerna är tagna direkt från Tove Janssons ursprungliga verk.

Bok 2

Tavelbok med bilder av Tove Jansson

Tove Jansson

En tavelbok med 20 originalillustrationer från Tove Janssons Muminvärld. Från de mest kända avbildningarna till de mer sällsynta, var och en tryckt på kvalitativt papper redo att pryda vilken vägg som helst.