14 barnböcker som passar extra bra som högläsning
Böcker

14 barnböcker som passar extra bra som högläsning

Gör högläsningen ännu roligare med ljudeffekter, tungvrickande ord och galna äventyr. Vi listar 14 böcker som gör sig extra bra som högläsning.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock

Gör högläsningen ännu roligare med ljudeffekter, tungvrickande ord och galna äventyr. Vi listar 14 böcker som gör sig extra bra som högläsning.

1. Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

14 barnböcker som passar extra bra som högläsning

Ett hisnande äventyr som hela familjen tycker är lika spännande – så bra som högläsning kan bli!  Pärlfiskaren är den första delen av fyra i serien Legenden om ögonstenen, som handlar om pärlfiskaren Miranda. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes – men det innebär många svåra risker…

Passar från 9 år, men kan absolut läsas högt även för lite yngre barn.

Boken finns här

 

2. Världens första människa av Carin Hjulström och Anders Nyberg

14 barnböcker som passar extra bra som högläsning

En spännande faktabok om hur allting började – med big bang och universums skapelse. Vi får följa med Ia, den första människan på jorden, på en spännande resa framåt i tiden. Boken passar extra bra för högläsning eftersom du gör ljuden. Hur låter det när regnet smattrar, när vargen ylar, när magen kurrar? Passar barn 3-6 år.

Boken finns här.

3. Svenska hjältinnor av Colette van Luik och Anna Nordlund

14 barnböcker som passar extra bra som högläsning

Den första boken om SVENSKA  hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sina ideal eller förverkligat sina drömmar. Hundra inspirerande berättelser om tappra rösträttskämpar, musiker, miljöaktivister, engagerade läkare, uppfinnare och banbrytande författare …

Passar att läsa högt för barn från 7 år, läsa själv från 9 år.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

4. Kom nu Sickan av Sofia Rådström

Kom nu Sickan
Sickan och Pappa ska gå till affären. Det finns så mycket att upptäcka på vägen dit, tycker Sickan. En myra, en bajskorv, en hund. Pappa tjatar ”Kom nu Sickan”, ända tills han själv fastnar i något spännande… Ett mysigt promenad-drama på rim.Igenkänning för både stora och små. Passar barn mellan 0-3 år.

Boken finns här.

5. Hemligheternas bok av Maria Nygren

Hemligheternas bok
Tidsresor, magiska böcker och hisnande havsäventyr – det är bara några av ingredienserna i Maria Nygrens högläsningspärla Hemligheternas bok. Fias sommarlov är inte alls roligt. Hemma skriker lillebror dygnet runt och bästa vännen Yasmine är inte på plats i stugan bredvid, som hon brukar. När Fia går ner till badviken får hon se ett gammalt skepp där en man försöker fånga upp en bok från bryggan med en håv. Nyfiken på båten, boken och mannen smyger Fia ombord. Men när hon öppnar boken förändras allt. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

6. Vem-böckerna av Stina Wirsén

Vem finns?
Stina Wirséns populära Vem-böcker tar upp existensiella frågor, sorg, glädje och saknad. Skrivna utifrån barnets perspektiv blandar hon både små och stora ämnen och gör berättelserna till dramatiska äventyr med starka känslor. Passar barn mellan 0-3 år.

Böckerna finns här.

7. Boken utan bilder av B.J. Novak

Boken utan bilder
En rolig barnbok utan bilder som gör det möjligt för den som läser högt att bjuda på sig själv. Allt som står i boken måste man läsa, även om det är helt tokiga saker. Många skratt utlovas! Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

8. Dagspöket på sjukhus av Jujja Weislander och Jens Ahlbom

Dagspöket på sjukhus
Dagspöket är svart istället för vitt och syns inte på natten. Därför måste han istället spöka på dagen. Dagspöket susar in på ett sjukhus i en liten flickas rum, men det blir inte riktigt som han tänkt sig. Först tror folk att han är en filt, någon sätter sig på honom och doktorn tar på sig honom som en rock. Dagspökets roliga läspande gör boken särskilt bra för högläsning. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

9. Kapten Kalsong av Dav Pilkey

Kapten Kalsong
George och Harold är drygt tio år gamla och ritar en tecknad serie om den coola superhjälten Kapten Kalsong, utrustad med ”kalsongkraft” för att besegra skurkarna. Alla älskar serien förutom den elaka rektorn Mr Krupp. George och Harold hypnotiserar rektorn som förvandlas till deras egen superhjälte. Iförd endast vita kalsonger rusar han ut för att kämpa för sanning och rättvisa — utan några som helst krafter. En rolig och knäpp bok full av tungvrickarord där ni skrattar tillsammans. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

10. Brunos bus av Lin Hallberg och Jonna Björnstierna

Brunos bus
Brunos vill helst vara inne och spela datorspel, men hans mamma tjatar om att han borde gå ut och leka. Det hela känns väldigt tråkigt tills en dag då Ester kommer ridande på sin häst och tar med Bruno till den magiska djuraffären. Med korta meningar och text i versaler är detta en bok där ditt barn, efter en tids högläsning, själv kan ta över läsningen. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

11. Pappa och jag av Ulf Nilsson och Lisen Adbåge

Pappa och jag
En varm högläsningsbok som både barn och föräldrar kan känna igen sig i. Följ med Maja och pappa på vardagliga äventyr. De träffar grannens arga hund, går till järnaffären för att byta pappas julklapp och till biblioteket för att låna alla böcker som finns om gråsuggor. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

12. Doktor Proktor och den stora guldkuppen av Jo Nesbø

Doktor Proktor och den stora guldkuppen
När Norges guldreserv blir stulen tar sig Bulle, Lise och den galne uppfinnaren Doktor Proktor an uppdraget att lösa fallet. Utklädda till detektiver, gamla tanter och bebisar reser de till London och infiltrerar en en kriminell liga. Uppdraget blir dock svårare än vad de först trott. Utöver att planera ett rån på egen hand måste de delta i en cupfinal i fotboll och utmana världens bästa fotbollsspelare. Jo Nesbø hittar ofta på nya ord i sina fantasifulla och roliga böcker om Doktor Proktor som kommer få er båda att skratta. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

13. Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson

Lisbet och Sambakungen av Emma Gustavsson
Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och katten Sixten. Farmor älskar geléhallon, att cykla, hemliga agentuppdrag och får ibland besök av gamla flickvänner. Sambakungen styr ofta upp galna upptåg och är speciell, Lisbet funderar mycket på om det är okej att vara alldeles vanlig. När hösten och skolan närmar sig bestämmer sig Lisbet och Sambakungen för att göra så mycket det bara går av sommaren. Boken är medvetet skriven för att läsas högt och är full av roliga ljudeffekter du som läsare kan förmedla till ditt barn. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

14. Sagasagor. Bananbus, finskor och en superjobbig superhjälte av Josefine Sundström och Emma Göthner

14 barnböcker som passar extra bra som högläsning

Saga är en klok och envis liten person som bor med sin mamma och pappa i ett radhus på Solrosvägen. Följ med Saga i fem fristående kapitel där hon går till frisören, firar Halloween och har sommarfest på förskolan. Berättelserna är skrivna med ett barnperspektiv och skildrar vardagsnära händelser. Ett kapitel är perfekt längd som godnattsaga. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.