22 barnböcker som passar extra bra som högläsning
Böcker

22 barnböcker som passar extra bra som högläsning

Gör högläsningen ännu roligare med ljudeffekter, tungvrickande ord och galna äventyr. Vi listar 22 böcker som gör sig extra bra som högläsning.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock

Gör högläsningen ännu roligare med ljudeffekter, tungvrickande ord och galna äventyr. Vi listar 22 böcker som gör sig extra bra som högläsning.

Bok 1

Räven och mullvaden: En spökhistoria

Cecilia Heikkilä

Räven och Mullvaden: En spökhistoria är en fin och läskig berättelse om vänskap trots olikheter, som utspelar sig i ett kargt och ensligt hedlandskap. Författaren och illustratören Cecilia Heikkilä sätter stämningen och tonen i den här vackra bilderboken som lämpar sig ypperligt för högläsning.

Passar barn 3-6 år.

En bild ur boken Räven och mullvaden.
Bok 2

Berättelser från Valleby: Den hemliga nyckeln

Martin Widmark & Helena Willis

LasseMajas Detektivbyrå är en av Sveriges största barnbokssuccéer och passar bra för 6–9-åringar. Men för de som vill besöka Valleby innan man når den åldern så finns Berättelser från Valleby-böckerna. De följer bröderna Eskil och Folke Bacon som löser sina lite snällare fall. Det är helillustrerade uppslag och ett mysterium som kan läsas i ett svep. I Den hemliga nyckeln har bröderna Bacon hittat en nyckel. Vem tillhör den? I jakten på rätt nyckelhål hjälper de flera Vallebybor i knipa.

Passar barn 3–6 år.

Bok 3

Bebbe klär på

Mervi Lindman

Det är dags att gå ut och Bebbe ska ta på sig kläder. Vad ska hen välja? Det finns så mycket roligt! Det blir ganska tokigt på vägen och mycket skratt innan Bebbe till slut kommer ut genom dörren. Något som många småbarnsföräldrar kan känna igen sig i.

Bok 4

Bygga bygga berget

Eva Susso och Sanna Mander

Kenji, Kingston och Nami är syskon! Medan de första två provar skor i hallen eller snarare skojar och bygger berg av skorna och kuddarna och gosedjuren, letar Nami efter familjens hund. Någonstans i lägenheten måste den ju vara…Nami hjälper så småningom också till att bygga ett jättejättehögt berg i hallen och plötsligt öppnas ytterdörren!

Passar barn 0-3 år.

Bygga bygga berget av Eva Susso och Sanna Mander
Bok 5

Språklek och ordskoj med Dam-Dam. Dansar

Josefine Sundström och Mervi Lindman

Idag står dans på schemat på Dam-Dams förskola! Men Dam-Dam är blyg…Gosedjuret Fanten får dansa i Dam-Dams ställe. Men man kan ju också sittdansa! Eller liggdansa! Plötsligt spritter det i kroppen på Dam-Dam. Det är ju roligt att springa, skutta runt, skaka på sig eller hippa och hoppa som en loppa. Tillsammans med Koko, Bobbi och de andra vännerna på förskolan skapar Dam-Dam ett knasigt danståg, och när man har så skoj som de har gör det faktiskt ingenting med en liten krock mellan två huvuden!

Passar barn 0-3 år.

Språklek och ordskoj med Dam-Dam. Dansar av Josefine Sundström och Mervi Lidman
Bok 6

Hur mår Dim?

Maria Nilsson Thore

Dim är på halvtaskigt humör i den andra boken i serien om Dim och Lummer. Luften är kvav och full av oljud, i skogen där de bor. Ekorrar gnabbar, grävlingar krafsar och insekter surrar. Trots att Lummer försöker trösta måste Dim ge sig av på äventyr för att hitta en plats där han kan få tänka och vila sig. Men det verkar som att det är svårt att hitta en sådan plats i skogen…I denna bok skildras vikten av att både vara ensam med sina tankar, och att få dela dem med andra!

Passar barn 3-6 år.

Hur mår Dim? Av Maria Nilsson Thore
Bok 7

Sommarvänner

Gabi Frödén

Det är sommarlov och Lous pappa har bestämt att de ska åka till kuststaden där farfar bor. Helst hade Lou velat vara kvar i stan hos vännerna, men det är inte hon som bestämmer. Redan i tågkupén går det upp för Lou att det är rätt så roligt att resa. Det finns en restaurangvagn att smyga runt i och en massa människor att titta på. Sommaren hos farfar blir också den bättre än förväntad, för i huset bredvid farfar bor Tage som också gillar att gräva floder i gräsmattan och hoppa hoppbord.

Passar barn 3-6 år.

Sommarvänner av Gaby Frödén
Bok 8

Påhittiga Häxanne

Ylva Hällen, Sara Edwardsson och Mattias Andersson

På förskolan Skräckkammaren, eller Skräckis som barnen själva kallar den, har barnen samling, käkar mellis, vilar och leker som på alla förskolor. Men det som skiljer denna förskola från andra är att barnen fullkomligt älskar att skrämmas, bitas och spöka runt! Häxannes fantasi förädlar lekarna med vännerna på Skräckis. Men det är inte bara på förskolan som Häxanne använder sin fantasi – även utanför leken bubblar Häxanne över av påhitt. Frågan är vad som egentligen är skillnaden mellan fantasi och ren lögn?

Passar barn 3-6 år.

Påhittiga Häxanne av Ylva Hällen, Sara Edwardsson och Mattias Andersson
Bok 9

Ät nu, Sickan

Sofia Rådström

När det är matdags finns det alltid en massa roligare saker att pyssla med. Det tycker i alla fall Sickan. Pappa säger: ”Ät nu”, när han dukat fram. Han får torka, städa och plocka efter Sickan. Men när ska han egentligen äta sin egen mat?

Passar barn 0-3 år. Ät nu, Sickan av Sofia Rådström

Bok 10

Stopp!

Marta Altés

Familjens lilla hund sorterar gamla tidningar, får familjen att rappa på stegen ute på promenad, tar hand om tvätten, bäddar sängarna, provsmakar på middagsmaten och gräver upp fynd i trädgården, för att bara nämna några av hans bestyr. Han gör allt för att vara en duktig, duktig vovve. Och familjen älskar honom innerligt! Dagarna i ändå tror de på honom. Den lilla vovven har därför svårt att fatta en sak…Hur är det möjligt att familjen gett honom ett halsband med fel namn på?

Passar barn 3-6 år.

Stopp! Av Maria Altés
Bok 11

Mot okänt land

Camilla Lagerqvist

I november 1939 står Viivi, snart 13 år gammal, inför en krigets verklighet när Ryssland attackerar Finland. Tillsammans med sin lillasyster Tuulikki och skolkamraten Jere måste de försöka överleva och ta sig till Sverige med ‘barntåget’ under finska vinterkriget. Deras livsfarliga resa utgör första delen  den historiska serien Krigets barn. En bok som passar bara tt läsa själv men också tillsammans då den väcker många tankar och kan vara grund för viktiga samtal.

Bok 12

Pärlfiskaren

Karin Erlandsson

Ett hisnande äventyr som hela familjen tycker är lika spännande – så bra som högläsning kan bli!  Pärlfiskaren är den första delen av fyra i serien Legenden om ögonstenen, som handlar om pärlfiskaren Miranda. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes – men det innebär många svåra risker…Passar från 9 år, men kan absolut läsas högt även för lite yngre barn.

Bok 13

Stjärntecknarna

Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

I Vanna Rosenbergs gripande berättelse, Stjärntecknarna, möter vi Dora och Franz i krigets skugga. Deras vänskap föds på en kaotisk tågperrong och tillsammans ger de sig ut på ett äventyr fyllt av hemliga koder och kartor. Denna hoppfulla skildring av barnens kamp i krigets tid är perfekt att läsa tillsammans. Illustrationerna av Cecilia Heikilää förstärker berättelsen och tar läsarna med på en oförglömlig resa.

Bok 14

Världens värsta kungar

Annika Meijer, Sofia Bergström och Johanna Kristiansson

Upptäck historiens mest fruktade härskare i den humorfyllda faktaboken ‘Världens värsta kungar’, baserad på den populära SVT-serien. Från brutala blodbad till galna påhitt, ta en resa genom tid och rum och utforska de mest hatade regenternas mörka sidor. Denna allåldersbok, rikt illustrerad av Johanna Kristiansson, erbjuder spännande fakta och humor för läsning tillsammans med familjen.

Bok 15

Okej med dig? Lilla boken om samtycke

Sofia Rådström

I boken ‘Okej med dig?’ får barn och vuxna en möjlighet att öva på att förstå och respektera gränser samt samtycke i vardagen. Genom situationer som barn känner igen sig i, uppmuntrar boken till samtal mellan generationer om viktiga ämnen som rättigheter och ömsesidighet. Skapad av Make Equal och författaren Åsa Karsin, som även är känd för Lilla boken om Stopp! Min Kropp!, är denna bok perfekt att läsa tillsammans med förskolebarn.

Bok 16

Sagasagor. Starka tänder och taskiga troll. Saga och fakta om tänder

Josefine Sundström och Emma Göthner

Saga är en klok och envis liten person som bor med sin mamma och pappa i ett radhus på Solrosvägen. I den här boken hänger vi med Saga och Samir på ett spännande äventyr till tandläkaren! När Saga får ett brev från tandläkarmottagningen känner hon pirr av spänning. Vid besöket i tandläkarstolen räknar tandläkaren hennes tänder, visar tandläkarborren och lär henne om tandvårdens vikt. Det blir ännu roligare när hon inser att tandläkaren är ingen annan än Samirs mamma, Lejla! Berättelserna är skrivna med ett barnperspektiv och skildrar vardagsnära händelser. Ett kapitel är perfekt längd som godnattsaga. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 17

Vem-böckerna

Stina Wirsén

Stina Wirséns populära Vem-böcker tar upp existensiella frågor, sorg, glädje och saknad. Skrivna utifrån barnets perspektiv blandar hon både små och stora ämnen och gör berättelserna till dramatiska äventyr med starka känslor. Passar barn mellan 0-3 år.

Bok 18

Solvaktaren

Maja Lunde och Lisa Aisato

När Lilja följer sin morfar in i skogen, öppnar sig en fantastisk värld som leder till spännande upptäckter och oväntade faror. Medan hon avslöjar sin morfars hemlighet, konfronterar Lilja sina rädslor och finner också glädje och hopp om att återuppliva våren. Solvaktaren är den andra delen av Maja Lundes hyllade årstidsserie, rikt illustrerad av Lisa Aisato och lika förtrollande som Snösystern.

Bok 19

Bos bästis

Lin Hallberg och Jonna Björnstierna

Bo lever trångt med många syskon och tror att det inte finns plats för ett djur i hans liv. Men Den magiska djuraffärens tant har svaret på hans önskan efter en särskild vän, kanske till och med en som kan hjälpa honom med räkning. Med korta meningar och text i versaler är detta en bok där ditt barn, efter en tids högläsning, själv kan ta över läsningen. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 20

Boken som ABSOLUT inte ville bli läst

David Sundin och Caroline Linhult

Håll era tassar på avstånd från denna bok! Den är fast besluten att inte bli läst och kommer att göra vad som helst för att förhindra att ni läser den. Den bjuder på ännu mysig högläsning och en överflöd av skratt och är också en hyllning till ordet, böcker och gemensam läsning- Det blir en utmaning, men också en underbart rolig sådan! Passar barn 3-6 år.

Bok 21

Doktor Proktor och den stora guldkuppen

Jo Nessbø och Per Dybvig

När Norges guldreserv blir stulen tar sig Bulle, Lise och den galne uppfinnaren Doktor Proktor an uppdraget att lösa fallet. Utklädda till detektiver, gamla tanter och bebisar reser de till London och infiltrerar en en kriminell liga. Uppdraget blir dock svårare än vad de först trott. Utöver att planera ett rån på egen hand måste de delta i en cupfinal i fotboll och utmana världens bästa fotbollsspelare. Jo Nesbø hittar ofta på nya ord i sina fantasifulla och roliga böcker om Doktor Proktor som kommer få er båda att skratta. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 22

Lisbet och Sambakungen. Livets hårda skola

Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson

Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och katten Sixten. Farmor älskar geléhallon, att cykla, hemliga agentuppdrag och får ibland besök av gamla flickvänner. Sambakungen styr ofta upp galna upptåg och är speciell, Lisbet funderar mycket på om det är okej att vara alldeles vanlig. I den efterlängtade uppföljaren till Lisbet och Sambakungen, går Lisbet äntligen i skolan, något som hennes farmor alltid fruktat. Farmor, ensam med piratkatten Sixten, känner sig övergiven och ger bort sitt ”6” i ålder för att bli Sambaungen i Päronskolan. När Sambakungen börjar bete sig annorlunda och Lisbet vill göra rätt i skolan, startar farmor sin egen skola, Livets Hårda Skola. Boken är medvetet skriven för att läsas högt och är full av roliga ljudeffekter du som läsare kan förmedla till ditt barn. Passar barn mellan 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.