Foto: Shutterstock Ljudböcker som fängslar dina barn
Böcker

Ljudböcker som fängslar dina barn

Dags för bilresa igen? Eller här du redan högläst dig hes för barnen? Sätt på någon av dessa fängslande ljudböcker!

Av: Elsa Sjögren

Dags för bilresa igen? Eller här du redan högläst dig hes för barnen? Sätt på någon av dessa fängslande ljudböcker!

Bok 1

Silvermysteriet av Martin Widmark

De superpopulära böckerna om Lassemajas detektivbyrå finns i närmast otaliga delar (det är är nummer 27) och passar perfekt som kvällslyssning. I Silvermysteriet kretsar handlingen kring en utgrävning utanför kyrkan där man hittar silvermynt. Dagen efter hittar man spår efter en inkräktare, men inget verkar ha blivit stulet. Lasse och Maja måste gräva djupt för att komma till botten med mysteriet. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 2

Nidstången av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Den första delen i den urbana fantasy-serien PAX. Märkliga saker börjar hända i den lilla staden Mariefred. Onda krafter försöker erövra det hemliga, magiska biblioteket, ett bibliotek som Estrid och Magnar vigt sina liv år att skydda. När det magiska skyddet försvagas måste bröderna Alrik och Viggo ta över uppdraget. Samtidigt utkämpar de strider i skolan och hemma. Om dina barn tycker om Harry Potter och Hungerspelen kommer de att älska PAX-serien. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 3

Pappa och jag av Ulf Nilsson

Ulf Nilsson berättar hur fascinerande en helt vanlig dag kan vara för en 4-åring. Maja och pappa träffar grannens hund, går till järnaffären för att byta pappas julklapp och får på biblioteket ett lånekort med hemligt nummer. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 4

Häxan och lejonet av C.S. Lewis

En klassisk berättelse där C.S. Lewis målar upp fantasivärlden Narnia. Fyra syskon går genom en garderob och hamnar i sagolandet där det pågår en kamp mellan det onda och det goda. Barnen blir indragna i kampen och får uppleva fantastiska äventyr. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 5

Vargbröder av Michelle Paver

När 12-årige Toraks far dödas av en demon i skepnad av en björn avger Torak ett löfte — han ska söka upp Världsandens berg för att få hjälp att besegra demonen. Tillsammans med en övergiven vargunge ger han sig ut på en lång vandring genom Storskogen. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 6

Pelle Svanslös: Våga vara snäll av Gösta Knutsson, Michael Rönn och Åsa Rönn

Maja Gräddnos fyller år och ska ha kalas. Hon önskar sig en strömmingstårta från Biffens Deli, och Pelle Svanslös tänker ge henne just det. Men Måns är inte bjuden till kalaset och planerar att lägga tassarna på tårtan. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 7

Lilla Sticka i landet Lycka av Martin Widmark

Ljudmagi utlovas i den här boken då Martin Widmark inleder ett samarbete med musikern Homero Alvarez. En kväll berättar tant Julia om när hon var en liten flicka som saknade sin bror. När hon av misstag styr in sin kälke under en gran hamnar hon i landet Lycka där hon träffar på fantastiska figurer. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 8

Doktor Proktors tidsbadkar av Jo Nesbø

Med hjälp av en tidstvål, en uppfinning för att resa i tiden, tar sig Doktor Proktor tillbaka i tiden för att stoppa äktenskapet mellan Juliette och skurken Claude Cliché. Men vad händer om tidstvålen inte räcker för hemresan? Bulle och Lisa ger sig ut i världshistorien för att rädda Doktor Proktor. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 9

Den magiska kappan av Katarina Genar

På sin födelsedag får 11-åriga Livia en superfin röd kappa i present. Kappan är begagnad och Livia har svårt att släppa tanken på vem som kan ha ägt kappan innan henne. En dag finner hon sig på kyrkogården framför en gravsten. Den tillhör Elin, som blev 11 år. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 10

Chinos tjocka kinder av Maria Nilsson Thore

Chino har störst och mjukast kinder och springer snabbast i hamsterhjulet. Med sina tjocka kinder, soliga upptåg och sprudlande energi är Chino populärast i hamsterburen — oftast i alla fall. För även klassens clown måste lära sig att tänka på andra. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 11

Tävla med Sigge av Lin Hallberg

Ett måste för alla hästälskande barn! När Ingela blir sjuk får Elina tillbringa extra mycket tid med Sigge och Elina, hennes mamma och de andra ponnytjejerna sköter stallet själva i en vecka.

Bok 12

Sagasagor av Josefine Sundström

Korta men viktiga avsnitt med livsviktiga ögonblick i en fem/sex-årings vardag.

Bok 13

Gyllene Knorren (med ljudeffekter!) av Måns Gahrton

På Hotell Gyllene knorren kan allt hända – och det gör det också! Nu finns succéserien även i form av kortberättelser, specialskrivna för ljud med extra mycket effekter.

Läs mer