Foto: Shutterstock 18 böcker som fångar mellanstadiebarns uppmärksamhet
9 till 12 år

18 böcker som fångar mellanstadiebarns uppmärksamhet

När tiden för högläsning är förbi kan det vara en utmaning att få barnen att fortsätta läsa själva. Bokiño tipsar om böckerna som är så underhållande, roliga och spännande att barnen inte kommer att kunna lägga ifrån sig dem.

När tiden för högläsning är förbi kan det vara en utmaning att få barnen att fortsätta läsa själva. Bokiño tipsar om böckerna som är så underhållande, roliga och spännande att barnen inte kommer att kunna lägga ifrån sig dem.

Bok 1

Isen

Gabi Frödén

Efter flykten från Syrien och några år i Sverige har Josef och hans familj slutligen hamnat i kustbyn Freivik. Det är en plats som har setts sina glansdagar. Ingen bor kvar, det stinkar i hela byn. Dessutom är det underliga saker som händer där. Isen ute i viken ligger kvar, trots att det är plusgrader. Josef och hans nya vän Jenny börjar nysta i mysteriet och finner spår som leder hela vägen till vikingatiden. Och en mytologisk varelse som lever under isen.

Bok 2

Eldhjulet

Kristina Ohlsson

En snickare hittar en sko i golvet när Heidis sovrumsvägg rivs. På nätterna hör Heidi hur någon smyger omkring utanför hennes rum. Det enda som känns roligt är att det kommit ett pariserhjul till Hovenäset över sommaren. Men det är något om inte stämmer… Pappas gravida flickvän bli tröttare och tröttare, Heidis förvirrade farmor verkar livrädd för pariserhjulet. Heidi förstår att det måsta ha hänt något otäckt i hennes hus, något som är på väg att hända igen…

Bok 3

Femtiofem meter under ytan

Conny Palmkvist

Bengt-Gustav lever tillsammans med sin alkoholiserade pappa. Hans pappa skyller alkoholismen på flera olika anledningar och en dag gör Bengt-Gustav en upptäckt. I rivningshuset tvärs över gården hittar han en dörr som är märkt ”1982”. Det är en tidsmaskin som låter honom resa i bakåt i tiden till för att fixa allt som gått snett för hans pappa. Tyvärr blir det inte bättre, snarare värre. Bengt-Gustav måste hitta ett annat sätt för att ta itu med problemen i sitt och sin pappas liv.

Femtiofem meter under ytan behandlar ett tungt ämne som kräver sin författare. Conny Palmkvist är en författare sådan författare.

Bok 4

Hallonbacken

Eva Frantz

Vem kan motstå en rysare i sanatoriemiljö? Stina, som till vardags lever i fattigdom, har hamnat på Hallonbackens sanatorium för att försöka tillfriskna från en sjukdom. Hon tycker att det är som ett stort slott, men allt är inte som det verkar. I stället för att friskna till verkar det som att Stina är mer illa ute än vad hon först anat. Eva Frantz har skrivit flera kriminalromaner för vuxna, men barnboksdebuterade med Hallonbacken år 2018. Året efter tilldelades boken det finländska barnlitteraturpriset Runeberg Junior.

Bok 5

Lodurs skugga 1: Det döende trädet

Johanna Mo

Johanna Mo är främst känd för sina spänningsromaner för vuxna. Men här har hon gjort storstilad debut för mellanåldern. Nanna sörjer förlusten av sin mor. För att försöka tänka på annat följer hon med sin bästis till fornborgen Eketorp på Öland. Väl där börjar hennes halsband, som hon fick av sin mamma, att glöda. Plötsligt är hon i en parallell värld. En värld som påminner om vikingatiden och där det som vi kallar nordisk mytologi är verklighet. Men världen är döende och det mäktiga trädet Yggdrasil likaså. Bara Nanna kan rädda det med hjälp av halsbandet, som hennes mamma en gång fick när hon var på besök i den världen. Uppdraget blir både farofyllt, läskigt och spännande.

Bok 6

Percy Jackson och de grekiska hjältarna

Rick Riordan

Percy är tillbaka som vår guide till de grekiska hjältarna! Här får vi lära oss om personen som högg av Medusas huvud, den som uppfostrades av en björnhona och den som utförde TOLV storverk. Du kommer att bekanta dig med tolv hjältar och hjältinnor som förgiftas, motarbetas av gudar, gudinnor och avundsjuka syskon samt köttätande får som står i vägen för deras uppdrag. Plocka fram ditt flammande spjut och putsa skölden, för det blir spännande och kul!

Översättare: Torun Lidfeldt Bager

Bok 7

True Crime 1: 10 grymma brottslingar

Andreas Palmaer och Henrik Jonsson

Här finns historier om ökända gangstrar som Bonnie och Clyde och den hjältemodiga brottslingen Sali Hafiz, som rånade en bank för att rädda sin sjuka syster. Läs om The Blackout Ripper, mördaren som skapade skräck i ett nedsläckt London under andra världskriget, och om björnen som faktiskt dömdes i domstol för att ha stulit honung.

True Crime är en trend som fortsätter att fascinera. Poddar, serier, filmer och böcker gräver ständigt upp nya fall och brott i ljuset. Nu finns äntligen en barnbok med tio spännande berättelser om verkliga brott.

Bok 8

Star Stable – Ödesryttarna: Aideens gåva

Helena Dahlgren

Följ med till Jorvik där det finns magi, mörka krafter och stora utmaningar. Bokserien är baserad på det ofantligt populära datorspelet Star Stable. I Ödesryttarna: Aideens gåva står ödesryttarna Lisa, Anne, Linda och Alex inför ett stort problem. De magiska hästrasen starbreeds, som bara finns på Jorvik, är i fara. Det föds inte några nya hästar av rasen. Till råga på allt samlas mörka krafter för att ta över ön. Ödesryttarna: Aideens gåva är den avslutande delen i den andra trilogin av Ödesryttarna där du bjuds på hästmys, spänning och magi. Om de tidigare delarna inte har lästs så går det bra att börja vid första delen, antingen i trilogi ett eller trilogi två.

Bok 9

Gamers: Dubbelspel

Andreas Palmaer och Jonas Källberg

Lionel Silver har det inte lätt. Han är son till den före detta fotbollsstjärnan, Tom Silver, och gympaläraren känd som ”Tanja Tortyr”. Till följd av detta spelar han fotboll flera gånger i veckan, trots att han är bollrädd. Han vill helst bara spela tv-spelet Golden Goal, men det är något som hans föräldrar avskyr. Hur ska han lösa detta problem? Här är det fullt med spännande matcher, både på fotbollsplan och i spelvärlden, humor, vänskap och familjedynamik. Dubbelspel den första delen av tre. Sista delen kommer ut i juni 2023.

Bok 10

PAX-serien

Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson.

En galet populär fantasy-serie som utspelar sig i dagens Mariefred. I tio böcker kämpar bröderna Viggo och Alrik mot onda krafter som försöker förgöra staden och ta sig in i det magiska biblioteket. Spänning, monster, magi och bladvändar-läsning utlovas! Nu finns de första delarna också i färg.

Bok 11

Silver & Stål: Helvetets portar

Johanna Strömqvist

En spännande historia med häxor, demoner och magiska portaler i ett nutida Stockholm. Lilly och Vincent förs samman när deras två mammor kidnappas mitt i natten. De är båda två häxor, och de kan ha gjort något olagligt som får stora konsekvenser. Lilly och Vincent ger sig ut i staden i jakt på sina mammor. På vägen träffar de vänner, demoner och tentakelmonster. Samtidigt måste de undvika Hex, förbundet för häxor, som försöker stoppa dem.

Bok 12

Det allra viktigaste

Hannah Arnesen

Leyla och Soraya går sista terminen i mellanstadiet och ser med viss oro hur tiden rinner ifrån dem. Snart är det dags för högstadiet, med allt som kommer på köpet. Samtidigt vill ingen lyssna på dem och alla andra barn när det kommer till deras tankar kring klimatet. En dag förändras allt. De två vännerna finner en garderob med kläder som förvandlar dem till vuxna. Perfekt, tänker de två. Nu kommer de vuxna äntligen att lyssna på dem. Men det är inte så enkelt, och vad händer med vänskapen mellan Leyla och Soraya när de vill olika saker med de magiska kläderna? Boken bjuder på igenkänning och frågor som känns evigt aktuella, men speciellt när man går på mellanstadiet.

Bok 13

Asynja: Völvans väv

Elisabeth Östnäs & Lina Neidestam

Vikingar och nordisk mytologi med magiska inslag. Lite som Game of Thrones för 9 till 12-åringar. När Disas tvillingbror Odd mördas tillsammans med hela hennes familj beger sig Disa till Björkö för att ta en plats i Alsnökungens hird. Hon försöker vinna sin plats i gruppen, samtidigt som hon planerar sin hämnd på Iskungen som låg bakom mordet på hennes familj.

I den tredje delen står Disa inför nya problem. Hon har blivit bestulen på sitt magiska svärd. Samtidigt anländer Iskungen till Alsnö för att leta efter sin dotter. Ska Disa få sin hämnd till slut? Det är spännande hela tiden, välskrivet och med otroliga snygga illustrationer av Lina Neidestam. Det går att hoppa in i mitten av serien, men böckerna är så snygga tillsammans att de flesta vill nog ha hela serien.

Bok 14

Athena: Till sista droppen

Elin EK

Det är äntligen sommarlov! Athena och Ronja ska inleda det i en stuga på landet – utan föräldrar. Eller farmor Biggan och farfar Göran är där, men de räknas inte. Till en början tillbringar de dagarna med att sola och bada, innan de upptäcker att brunnarna i området sinar. Hur ska de lösa torkan? Det här är ett uppdrag för Rädda Jorden-Klubben!

Athena-böckerna är fulla med humor som får en att skratta högt. Samtidigt är det härliga familje- och vänskapsskildringar. En riktigt trevlig läsning.

Bok 15

Älgkungen

Maria Hellbom

Klara har rest till Vidås i Jämtland tillsammans med sina föräldrar. Där har hon fått en speciell vän – den magiska älgen Reynir som bor i skogen utanför byn. Han visar henne en förtrollad värld bortanför samhället. Denna värld är i stor fara. Skogsbränder härjar i området och Klara måste hitta på ett sätt att rädda sina nya vänner. Älgkungen vann Barnradions bokpris 2022.

Bok 16

Harry Potter-böckerna

J.K. Rowling

De magiska böckerna om Harry Potter behöver knappast någon närmare introduktion. J.K. Rowlings moderna klassiker har skrivit in sig i historien, och för barn som redan har plöjt originalböckerna finns även illustrerade utgåvor och spin off-böcker som utspelar sig i samma magiska universum.

Bok 17

Det magiska hjärtat

Kristina Olsson

Robertas bästa vän Charlotte är sjuk och behöver ett nytt hjärta. På en auktion hittar Roberta en magisk jordglob, om man lyckas utföra ett speciellt uppdrag kan den uppfylla en önskan. Det är ju såhär Roberta kan rädda Charlotte! Tillsammans med vännen Eric gör de allt för att Charlotte ska bli frisk i tid. En vacker och poetisk skildring av hur man som barn kan närma sig den ogripbara frågan om döden.

Bok 18

Dagbok för alla mina fans

Jeff Kinney

En bokserie som fått även de mest motvilliga läsarna att sluka böcker. Jeff Kinney skriver vardagsnära, men skruvade berättelser om Greg och hans liv. Pinsamma äventyr, kompisrelationerna fulla av igenkänning och en självcentrerad hjälte full av brister gör de här böckerna populära bland mellanstadiebarnen.

Bok 19

Till Vial

Henrik Ståhl

Ett äventyr i Bröderna Lejonhjärtas anda för 2000-talet. Jorden är påväg mot sin undergång. På ett rymdskepp på väg mot räddningen, planeten Vial, finns syskonen Keaton och Gladys. När rymdskeppet en dag indikerar att det finns ytterligare en varelse ombord ställs allt på sin spets.

En sida till? Fortsätt läs!