Foto: Shutterstock 12 böcker som fångar mellanstadiebarns uppmärksamhet
9 till 12 år

12 böcker som fångar mellanstadiebarns uppmärksamhet

När tiden för högläsning är förbi kan det vara en utmaning att få barnen att fortsätta läsa själva. Bokiño tipsar om böckerna som är så underhållande, roliga och spännande att barnen inte kommer att kunna lägga ifrån sig dem.

Av: Johanna Stenius

När tiden för högläsning är förbi kan det vara en utmaning att få barnen att fortsätta läsa själva. Bokiño tipsar om böckerna som är så underhållande, roliga och spännande att barnen inte kommer att kunna lägga ifrån sig dem.

Bok 1

Star Stable – Ödesryttarna: Mörkret faller av Helena Dahlgren

Den tredje och avslutande delen i berättelsen om de fyra Ödesryttarna, baserat på det ofantligt populära datorspelet Star Stable. I Ödesryttarna: Mörkret Faller står Lisa, Anne, Linda och Alex inför sin största prövning hittills. Dark Cores mörka planer riskerar att förinta hela den magiska ön Jorvik, och i förlängningen hela världen. Men ödesryttarnas magi, och det speciella band de alla har till sina hästar, är mäktigare än all ondska. Men de måste lära sig att behärska magin. Något som tar tid, och tid är det enda som ödesryttarna inte har.

Bok 2

Kung Pow av Ola Lindholm, Johan Lindqvist och Kevin Olberg

En ny, spännande bokserie fylld med äventyr och snabb action. Tolvårige Sam har tränats upp till att bli en av världens starkaste och skickligaste agenter. Tillsammans med Kung Pow-mästaren Ju och datageniet Aisha arbetar trion för att sätta käppar i hjulet för världens onda krafter. Och det blir många käppar, för skurkarna finns överallt ibland oss.

Bok 3

Scoopet: Mordbranden av Martin Widmark, Erik Fichtelius och Kim W Andersson

Efter att Hugo, Maryam och Johanna rapporterat om mobbning på skolan stänger rektorn plötsligt ner nättidningen Scoopet. Det verkar som att rektorn bara vill att skoltidningen skriver om det som är bra för skolan. Men vännerna låter sig inte stoppas. Den prisbelönta journalisten Katja Ritter lånar ut sin skrivarstuga och blogg. Men en dag inträffar en katastrof — skrivstugan brinner ner till grunden. Dessutom verkar branden vara anlagd.

Bok 4

PAX-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson.

En galet populär fantasy-serie som utspelar sig i dagens Mariefred. I tio böcker kämpar bröderna Viggo och Alrik mot onda krafter som försöker förgöra staden och ta sig in i det magiska biblioteket. Spänning, monster, magi och blad-vändar-läsning utlovas!

Bok 5

Morris Mohlin på iskallt uppdrag av Maria Frensborg och Kalle Landegren

Perfekt läsning för den som älskar Dagbok för alla mina fans. Morris är 13 år och har en förmåga att trassla till det för sig. För att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna laga sitt spruckna mobilglas tar Morris några extrajobb. Han jobbar som lejon på Teos lekland och som betalt låtsaspojkvän till Mirre. Men med en död katt i frysen och föräldrar som tror att Morris ställt till med nakensuparfest blir saker lite VÄL jobbiga. En vardagsnära bok som skruvar händelserna så att läsaren kissar på sig av skratt!

Bok 6

Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter

En äventyrsberättelse om 11-åriga Tigris. Hon och hennes pappa har levt ensamma i nästan alla år, och pappan saknar Tigris mamma otroligt mycket. Tigris hittar en mystisk låda med mammans namn på. Hon kryper ner i den, somnar och vaknar upp i en annan värld. På Tusen stjärnors ö finns Ariann med sina sånger, där finns stjärnstenarna och Leo med sina molnfår. Och här finns det spår av Tigris mamma. Men på ön finns också Skuggan som släcker alla de stjärnor som ger ön liv och den farliga Förstenade skogen.

Bok 7

Ebba och Didrik av Christina Herrström

En riktig barnboksklassiker som kommer i nyutgåva i vår. Didrik hyser en vacker men omöjlig kärlek till Yrla, samtidigt slits Ebba mellan Philip och Mårten. Familjetrassel, skola och vänskap vävs in i denna tidlösa bok.

Bok 8

Star Stable – Ödesryttarna: Legenden vaknar av Helena Dahlgren

Sägnen säger att när de fyra ödesryttarna och deras hästar är samlade på ön Jorvik kommer det goda att segra. Men Lisa och hennes vänner har svårt att ta det på allvar. Sedan Lisas häst blev stulen och hennes pappa spårlöst försvunnit har ödesryttarna än mindre tid att ägna åt gamla legender. De ger sig ut i Jorviks magiska landskap för att söka svar på vad som händer på ön. Samtidigt måste Anne hitta sin häst som tycks ha förflyttats till en parallell verklighet.

Bok 9

Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling

De magiska böckerna om Harry Potter behöver knappast någon närmare introduktion. J.K. Rowlings moderna klassiker har skrivit in sig i historien, och för barn som redan har plöjt originalböckerna finns även illustrerade utgåvor och spin off-böcker som utspelar sig i samma magiska universum.

Bok 10

Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson

Robertas bästa vän Charlotte är sjuk och behöver ett nytt hjärta. På en auktion hittar Roberta en magisk jordglob, om man lyckas utföra ett speciellt uppdrag kan den uppfylla en önskan. Det är ju såhär Roberta kan rädda Charlotte! Tillsammans med vännen Eric gör de allt för att Charlotte ska bli frisk i tid. En vacker och poetisk skildring av hur man som barn kan närma sig den ogripbara frågan om döden.

Bok 11

Dagbok för alla mina fans av Jeff Kinney

En bokserie som fått även de mest motvilliga läsarna att sluka böcker. Jeff Kinney skriver vardagsnära men skruvade berättelser om Greg och hans liv. Pinsamma äventyr, kompisrelationerna fulla av igenkänning och en självcentrerad hjälte full av brister gör de här böckerna populära bland mellanstadiebarnen.

Bok 12

Till Vial av Henrik Ståhl

Ett äventyr i Bröderna Lejonhjärtas anda för 2000-talet. Jorden är påväg mot sin undergång. På ett rymdskepp på väg mot räddningen, planeten Vial, finns syskonen Keaton och Gladys. När rymdskeppet en dag indikerar att det finns ytterligare en varelse ombord ställs allt på sin spets.

En sida till? Fortsätt läs!