Barnboksklassikerna du säger att du har läst – men har du verkligen det?
Böcker

Barnboksklassikerna du säger att du har läst – men har du verkligen det?

Man vill ju inte framstå som att man växt upp under en sten. Så du säger att du läst de där klassikerna alla andra refererar till... Och faktum är att de alla är väldigt läsvärda, så vårt tips: ta och läs dem alla – bums!

Av: Tove Kullenberg

Man vill ju inte framstå som att man växt upp under en sten. Så du säger att du läst de där klassikerna alla andra refererar till... Och faktum är att de alla är väldigt läsvärda, så vårt tips: ta och läs dem alla – bums!

Bok 1

Dårfinkar och dönickar

Ulf Stark

När Simone börjar i sin nya klass tror alla att hon är en kille. Och att vara Simon är omöjligt… Det dröjer inte lång tid innan Simone är mitt uppe i ett virrvarr av lögner, som aldrig tycks ta slut. I skolan hamnar Simon i ett triangeldrama och därhemma jagar Simone efter en bortsprungen hund samtidigt som hon tampas med en hattbärande bonuspappa och en döende morfar.

Passar 9-12 år.

Bok 2

Petter och hans fyra getter

Einar Norelius

En barnsaga på rim som man lär sig, simsalabim! I boken följer man fyra getter och deras vän Petter. Samtliga getter har olika färger, karaktärsdrag och färdigheter. En dag händer något hemskt, då det elaka trollet Ludenben är i farten…

Passar 0-3 år.

Bok 3

Krakel Spektakel köper en klubba

Lennart Hellsing

Häng med kusin Britta och Krakel Spektakel till karamellkiosken! Njut av Lennart Hellsings verser och rim!

Passar 3-6 år.

Bok 4

Pricken

Margret Rey och H. A. Rey

Pricken var en kanin med åtta syskon. Varför han hette just Pricken berodde på att hans syskon hade vit päls, medan han själv var helt prickig. Trots att mamman älskade honom innerligt kände han sig väldigt ensam och utanför i familjen. När Pricken en dag rymde hemifrån, upptäckte han äntligen att alla ser olika ut!

Passar 3-6 år.

Översättare: Astrid Lindgren

Bok 5

Stora boken om Nicke Nyfiken

H. A. Rey och Margret Rey

I denna samlingsutgåva finns de tre mest uppskattade berättelserna om den älskade apan Nicke Nyfiken; Nicke Nyfiken får ett jobb, Nicke Nyfiken får en cykel och Nicke Nyfiken på sjukhus. I berättelserna får man följa hur Nicke hamnar på cirkus, rymmer därifrån och mycket, mycket mer – som när han träffar mannen med den gula hatten eller försöker lägga ett pussel!

Passar 3-6 år.

Översättare: Marianne Lindgren och Gallie Eng

Bok 6

Sagan om det röda äpplet

Jan Lööf

Utkom för första gången 1974, men älskas av nya generationer hela tiden. Har du inte läst Jan Lööf, eller denna lilla bilderbokspärla, bör du göra det genast. Ett genialt, tidlöst mästerverk om en man i en randig kostym som la ett äpple i fönstret för att det skulle mogna i solen. Men äpplet föll ner i huvudet på gamla mormor, som skrek till och skrämde katten som for upp i trädet … och ännu mer som händer, men som du får läsa dig till i boken!

Bok 7

Tant Brun, tant Grön och tant Gredelin

Elsa Beskow

Elsa Beskow, denna barnboksgigant som fängslat generationer av barn med sina berättelser. Och det kan man ju förstå: de är varma, vackra, spännande och ibland lite läskiga.

I den lilla staden bodde det tre tanter: tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Och så bodde där deras lilla svarta hund Prick. En dag sprang Prick bort och när tanterna gav sig ut för att leta rätt på honom mötte de två barn, Petter och Lotta. De var föräldralösa och bodda hos gamla tvätt-Kristin, som egentligen inte ville veta av dem. Tänk om tanterna kunde ta hand om dem istället…

Bok 8

Alice i Underlandet

Lewis Carroll

Ett tidlöst och klassiskt mästerverk, här dessutom med magiska illustrationer av ingen mindre än Tove Jansson.

”Kära nån, jag är sen!” är en klassisk replik från den fantastiska berättelsen om flickan Alice som faller flera mil ner i ett kaninhål och hamnar i Underlandet. Där upplever hon osannolika äventyr och möter de mest underliga karaktärer; den galne hattmakaren, Cheshirekatten, den vita kaninen och drottningen Hjärter Dam, för att nämna några …

Bok 9

Mumintrollen och den osynliga gästen

Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Filippa Widlund

Du känner givetvis till Tove Janssons mumintroll, men har du verkligen läst böckerna?

Här kommer nu en av Tove Janssons mest älskade berättelser, Det osynliga barnet, som bilderbok, anpassad för formatet av författaren Cecilia Davidsson och illustrerad av Filippa Widlund. Boken är en del i Bonnier Carlsens satsning på att ta fram nya bilderböcker om Mumintrollen för nästa generation Muminälskare. I text och bild knyter boken an till Tove Janssons klassiska berättelse och förmedlar dess säregna magi och klokskaper.

En kall höstkväll dyker Too-ticki upp i muminhuset i sällskap av ett barn, en osynlig flicka! Hon har blivit osynlig för att någon varit mycket elak mot henne. Mumintrollen låter flickan flytta in och den hösten får både hon och familjen lära sig om respekt, vänlighet, och vikten av att ibland bli riktigt arg.

Bok 10

Djungelboken

Rudyard Kipling

Du har kanske sett den tecknade filmen – men har du verkligen läst boken…?

Mowgli räddas som liten från Shere Khan, tigern med de gnistrande ögonen. Han uppfostras enligt djungelns lag och lär sig jaga och tala djungelvarelsernas olika språk. Men Mowgli är människa, och efterhand förstår han att han måste återvända till de sina. Men först måste han möta sin fiende Shere Khan. Vem av de två är djungelns konung? Striden avgörs med hjälp av tankens kraft och kroppens styrka …

Bok 11

Tordyveln flyger i skymningen

Maria Gripe

När Jonas, Annika och David vattnar blommor på Selanderska gården hittar de gamla brev, skickade till en Emelie som levde på 1700-talet. I breven står det om en tretusenårig egyptisk staty i Ringaryd, där de bor. Finns den kvar, och i så fall var? Från en inspelning på ett av Jonas band hörs viskningar som leder dem närmare statyn. Andra märkliga saker sker, som att de blir uppringda av en gammal dam som vill spela schack i telefon, vem är hon? Och har den märkliga blomman ett eget liv?

Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat?Det här är den fantastiska berättelsen om några ungdomar i Ringaryd i Småland. Och om hur två till synes tillfälliga händelser gör att saker i det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas.

Tordyveln flyger i skymningen hör till Maria Gripes mest lästa och älskade böcker världen över.

Bok 12

Det blåser på månen

Eric Linklater

När det blåser på månen måste man tänka mycket noga på hur man uppför sig. För om det är en ond vind och man uppför sig illa, blåser den rakt in i hjärtat och sedan uppför man sig illa en lång tid framåt. 

Så sa Dina och Dorindas pappa major Rytter till sina döttrar innan han gav sig iväg på en lång och farlig resa till Bombardiet. Dina och Dorinda försökte nog vara snälla, men eftersom vuxna inte alltid kan skilja på hjälpsamhet och ofog och eftersom det blåste på månen så började en mängd underliga saker att hända. 

Det blåser på månen är Eric Linklaters underbara klassiker som är full av humor, magi och charm. Den läses och älskas av barn som vuxna världen över.

Bok 13

Den lille prinsen

Antoine de Saint-Exupéry

Ett mästerverk i världslitteraturen – skriven för barn och älskad av vuxna. Kanske den allra mest insiktsfulla och underfundiga berättelsen om kärlek och saknad.

”Vuxna förstår aldrig något själva, och det är så tröttsamt för barn att hela tiden behöva förklara allt för dem.”

Bok 14

Harry Potter

J. K. Rowling

Är du född på 1970-talet eller tidigare är det mycket troligt att du faktiskt aldrig har läst Harry Potter! Böckerna om Harry Potter har sålt i hundratals miljoner exemplar världen över. Den föräldralöse pojken som visar sig vara en trollkarl tog världen med storm, och lämnade ingen oberörd. Böckerna har blivit klassiker, och fortsätter att förtrolla nya generationer läsare.

Harry Potter och De vises sten är första boken av sju och serien har fångat läsare i mer än femton år – perfekt att högläsa tillsammans.

Bok 15

Häxan och lejonet

C. S. Lewis

De fyra syskonen Lucy, Edmund, Susan och Peter hamnar på ett gammalt slott utanför London under andra världskriget. När Lucy ska gömma sig i ett klädskåp hamnar hon istället i landet Narnia. Här härskar Vita Häxan, och det är evig vinter. Men det sägs att den dag då fyra av Adams och Evas söner och döttrar kommer till landet, då börjar våren och lejonet Aslan återvänder och befriar landet…

Bok 16

Unga kvinnor

Louisa May Alcott

Systrarna March växer upp i en pittoresk liten stad i 1860-talets USA. Det är den vackra och lite fåfänga Meg, pojkflickan Jo, känsliga Beth och romantiska Amy. Deras far är ute i kriget, familjen har ont om pengar och de får klara sig så gott de kan. Visst drömmer de om att bli rika och uppvaktade. Men som Jo säger: – Jag tror inte att fina unga damer har ett dugg roligare än vi, trots våra gamla klänningar och våra för små skor …

Bok 17

Nalle Puh

A. A. Milne

Få, varken björn eller människa, kan som Nalle Puh formulera klokskap kring alla finurligheter och klurigheter som livet erbjuder. I klassikern Nalle Puh finns lekfullheten, äventyret och läsglädjen – och en hel skvadrös sköna vänner att lära känna. För visst är det så, Nalle Puh är en riktigt bra kompis, en liten men mycket klok björn som tillsammans med sin gode vän Christoffer Robin står på de svagas sida. När Nasse möter en Heffaklump eller när I-or blir av med sin svans, då finns vår björn där vid Christoffer Robins sida. I snart 90 år har A. A. Milnes berättelser om livet i Sjumilaskogen lästs och älskats av barn och vuxna. Och nu får vi möta hela gänget igen; Kanin, skuttige Tiger, Kängu, lilla Ru, I-or, Ugglan och ängslige Nasse. Och så Nalle Puh själv så klart.

A. A. Milnes klassiker är självklart illustrerad med E. H. Shepards sagolika bilder. Boken är som gjord för en stunds efterlängtad högläsning, en verklig skatt för små och stora. Välkommen in i Nalle Puhs värld!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!