15 klassiker vi fick läsa i skolan
Böcker

15 klassiker vi fick läsa i skolan

Klassiker är en del av ungdomars utbildning. Men det var inte alltid man uppskattade påtvingade böcker. Kommer du ihåg klassikerna du var tvungen att läsa? Här är 15 av de böckerna vi fick läsa i skolan.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Shutterstock

Klassiker är en del av ungdomars utbildning. Men det var inte alltid man uppskattade påtvingade böcker. Kommer du ihåg klassikerna du var tvungen att läsa? Här är 15 av de böckerna vi fick läsa i skolan.

Bok 1

Utvandrarna

Vilhelm Moberg

Utvandrarna från 1949 är den första delen i Vilhelm Mobergs epos om Karl-Oskar och Kristina. En av våra mest lästa klassiker skildrar hur paret tillsammans med Robert och Arvid och de andra i den småländska socken efter många svältår lämnar Fattigsverige för ett drägligare liv i USA. Jan Troell har gjort den kända filmatiseringen av böckerna med Liv Ullman och Max von Sydow i huvudrollerna. Nu finns hela Utvandrarserien att lyssna på som ljudbok här.

Bok 2

Stolthet och fördom

Jane Austen

Denna tidlösa kärleksroman från 1813 kommer förmodligen läsas i skolan länge framöver. Elizabeth Bennet och den otillgängliga Mr Darcy som långsamt närmar sig vandra i överklassens England bland vackra miljöer fortsätter att fängsla och inspirera läsare världen över.

Översättare: Gun-Britt Sundström

Efterskrift av författaren Malte Persson

Bok 3

Doktor Glas

Hjalmar Söderberg

Doktor Glas har blivit förälskad i den unga vackra Helga. Men hon är fast i ett bittert förhållande med en motbjudande pastor. Bokens centrala moraliska dilemma som har väckt häftig debatt genom decennierna är: har man rätt att döda en person för att rädda en annan?

Doktor Glas tillhör Sveriges främsta litteraturklassiker och väcker frågor om moral som är lika aktuella idag som de var då.

Bok 4

1984 (lättläst)

George Orwell

”Storebror ser dig.”

George Orwells dystopiska framtidsskildring av en totalitär övervakningssamhälle kanske blev verklighet just år 1983, men det går onekligen att dra kopplingar från boken till vissa samhällsförändringar som sker runtom i världen idag.

Winston Smith lever ett fattigt och enkelt liv i Oceanien, en av de tre staterna i världen. Han och resten av befolkningen är ständigt övervakade av Storebror, ledaren för Oceanien. Winston arbetar på Sanningsministeriet med att ändra texter och bilder så att det verkar som att Storebror alltid har rätt. När Winston möter Julia och blir förälskad börjar han ifrågasätta sitt arbete, staten och partiet mer och mer.

Översättare: Catharina Andersson

Bok 5

Moby Dick eller Den vita valen

Herman Melville

Boken inleder med ett av de kändaste första meningar i litteraturens historia: ”Kalla mig Ismael.” Moby Dick hör till amerikanska litteraturens mest geniala verk, som stiliseras med inspiration av Homeros, Shakespeare och Bibeln. Romanen följer den rigida kaptenen Ahab på valskonaren Pequods i en hämndlysten jakt efter Moby Dick, en vit kaskelot.

ÖversättareHugo Hultenberg

Bok 6

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (lättläst)

Selma Lagerlöf

Gavs ut i två delar från 1906-1907. Idag är den ett av Selma Lagerlöfs största verk och en titel som alla skolbarn hat-älskar. Nils Holgersson är en elak liten pojke, och beter sig illa mot djuren på bondgården. Därför blir han förvandlad till en pyssling. Av en slump lyckas han slå följe med tamgåsen Mårten på en underbar resa. Resan tar dem genom hela Sverige och därför ses boken också som ett läromedel i geografi.

Bok 7

Thérèse Raquin

Émile Zola

Romanen Thérèse Raquin från 1867 etablerade Émile Zola som en av de främsta författarna som utforskade den mörkare delen av människans natur. Thérèse är föräldralös och blir bortgift av hennes moster till kusinen Camille. De bosätter sig i slummen i Paris där deras liv sätts på sin spets av de hemska levnadsförhållandena i staden.

Översättare: Ann Bouleau

Bok 8

Möss och människor

John Steinbeck

Kortromanen publicerades första gången 1937. Den utspelar sig på landsbygden i Kalifornien runt samma tid den gavs ut. Ett bakomliggande ämne är depressionen som rådde i landet under den tiden. I boken får vi följa George Milton och Lennie Small. Två väldigt nära vänner. Den snälla, omsorgsfulla George tar hand om sin stora lunsiga vän Lennie. Tillsammans arbetar de sig runt på bondgårdar i jakten på lycka, en egen bondgård.

ÖversättareSven Barthel

Bok 9

Flugornas herre

William Golding

År 1954 gavs Flugornas herre ut för första gången. Den kan liknas vid dagens Hungerspelen. Även här är det ungdomar som står i fokus, under ett spel om liv och död. En grupp unga pojkar hamnar på en öde ö, efter en flygkrasch. Till en början är allt frid och fröjd och pojkarna njuter av friheten. Men snart tar leken en ny vändning. Skräck och rivalitet tar över och pojkarna får kämpa för livet.

ÖversättareSonja Bergvall

Bok 10

Robinson Crusoe

Daniel Defoe

Robinson Crusoe, som gavs ut första gången 1719, ligger till grund för mycket. Programmet Robinson är bland annat något som inspirerats av romanen från upplysningstiden. Crusoe blir strandsatt på en ö efter ett skeppsbrott. Men han är inte ensam på ön. Han får en efterföljare, öbon Fredag. På ön får Crusoe lära sig att överleva och att själv skapa det han behöver.

ÖversättareBirgit Edlund

Bok 11

Anne Franks dagbok

Anne Frank

Detta är en av litteraturens mest lästa böcker, vad gäller andra världskriget. Anne Franks dagboksskildring från ett tyskockuperat Holland gavs ut 1953. Det är en bok om livet på flykt men också om att vara tonåring i mitt under ett krig. Familjen frank gömde sig från nazisterna och det var då Anne Frank började föra den dagbok som en dagskulle komma att se hela världens ljus.

ÖversättarePer Holmer

Bok 12

Tom Sawyers äventyr

Mark Twain

Tom Sawyers äventyr, den första fristående delen om Tom och Huckleberry Finn gavs ut 1876. I Missouri vid Mississippifloden lever Tom hos en släkting efter att han förlorat sin mamma. Det är här han träffar bråkstaken Huckleberry Finn, en föräldralös pojke från trakten. Tillsammans upplever de ett äventyr när de flyr från skurken Indian-Joe, som de sett begå ett mord.

ÖversättareJan Ristarp

Bok 13

Dvärgen (lättläst)

Pär Lagerkvist

Dvärgen är en dagboksroman från 1944. Man får följa en dvärg vid ett italienskt hov och hans tankar. Dvärgen hatar kärlek och barmhärtighet och enda gången han känner glädje är vid krig och död. Dvärgen är en studie i det hat och den ondska som finns inom alla människor.

Bok 14

Mina drömmars stad

Per Anders Fogelström

Mina drömmars stad är en roman från 1960 som speglar livet i arbetakretsen på Södermalm. Det är den första av fem delar i serien Stad. Serien beskriver Stockholms historia från mitten av 1800-talet till 60-talet. I Mina drömmars stad får man läsa om den unge Henning som är nyinflyttad i Stockholm. I resten av serien får man följa hans ättlingar under 100 år framåt.

Bok 15

Hemsöborna

August Strindberg

Hemsöborna från 1887 är en av August Strindbergs mest lästa böcker. Det är berättelsen om den finurlige Carlsson som erövrar madam Flods hjärta och nästan vinner gården. Ett psykologiskt mästerstycke och skildring av livet i Stockholms skärgård. Många känner nog igen den första meningen: ”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen.”

En sida till? Fortsätt läs!