Stora fordon för små barn: din guide till Bojan-böckerna
Böcker

Stora fordon för små barn: din guide till Bojan-böckerna

Hur styrs ett tåg och hur släcker en brandbil bränder? Bojans mamma är en expert på dessa frågor, för hon har kört nästan alla sorters fordon. I böckerna om Bojan blandas spänning och äventyr med fascinerande fakta – se vilka som saknas i din samling.

Av: Linnéa Ivares
Illustration från ”Bojan och Brandbilen” av Johan Anderblad och Filippa Widlund

Hur styrs ett tåg och hur släcker en brandbil bränder? Bojans mamma är en expert på dessa frågor, för hon har kört nästan alla sorters fordon. I böckerna om Bojan blandas spänning och äventyr med fascinerande fakta – se vilka som saknas i din samling.

Många känner nog igen författaren bakom Bojan-böckerna, Johan Anderblad, från Bolibompa och andra TV-program. Tillsammans med illustratören Filippa Widlund har han skapat bilderböcker som både är spännande och intressanta för åldern då det är som mest fascinerade med stora fordon.

Bok 1

Bojan och brandbilen

Bojan ligger i sängen och försöker somna när han kommer att tänka på att han såg en brandbil tidigare under dagen. Han frågar sin mamma Bibbi om hon kört en brandbil någon gång, och det har hon ju, för hon har kört nästan alla sorters bilar. Hon berättar för Bojan om allt kring brandbilen, hur den kan släcka bränder och om när hon räddade en uggla som skadat sig på en elledning och fastnat högt upp i en ek.

Bok 2

Bojan och polisbilen

Det är läggdags och Bojan kommer att tänka på en polisbil som körde förbi förskolan under förmiddagen. Han frågar mamma om hon kört en polisbil, och det har hon. För mamma Bibbi har nästan kört alla sorters bilar. Hon berättar för Bojan om hur det är att vara polis, vad de gör när de fångat en tjuv och om den där gången hon räddade en liten hundvalp som sprungit bort i skogen.

Bok 3

Bojan och tåget

Det är läggdags och Bojan ska klä på sig pyjamasen, men fastnar i tröjan. Det blir alldeles mörkt, precis som när de åkte till mormor i den där tunneln. Han frågar mamma om hon kört ett tåg, och det har hon. För mamma Bibbi har kört nästan alla sorters fordon. Hon berättar för Bojan om hur det är att köra tåget, hur man gasar, bromsar, vilka trafikregler som gäller och om när det var en älg på det spår hon körde.

Bok 4

Bojan och traktorn

Det är läggdags och Bojan ska städa. Men när han ska dra lådan med leksaker orkar han inte riktigt, den är för tung. Bojan skulle behöva hjälp av ett fordon, kanske en traktor… Bojan frågar mamma om hon kört en traktor någon gång, och det har hon ju. Hon berättar för Bojan om hur det är att köra traktor, hur man gasar och växlar, och om när hon räddade ett får som hade gått ner sig i ett kärr.

Bok 5

Bojan och ambulansen

Stora fordon för små barn. Aj, Bojan har skadat benet! Som tur är kan mamma hjälpa och de behöver inte ringa efter en ambulans. Bojan frågar om mamma har kört en ambulans någon gång. Och det har hon ju, för hon har kört nästan alla sorters fordon. Hon har till och med jobbat som ambulanssjuksköterska och vet allt om hur ambulansen funkar.

Bok 6

Bojan och tunnelbanan

Bojan leker i sängen innan läggdags. Av täcket bygger han långa tunnlar där tunnelbanetåget kan köra. Men plötsligt tar tunneln slut! Akta tapeten, säger mamma. Det är ingen fara, för det är en bergvägg, säger Bojan. Men hur ska han göra nu? Som tur är har Bojans mamma Bibbi jobbat som tunnelbaneförare och vet allt om hur det går till att både köra tunnelbanetåg och bygga tunnelbanetunnlar.

Bok 7

Bojan och sopbilen

Bojan har fått post från farmor. Inuti kuvertet ligger en liten bok. Ska vi läsa? undrar mamma. Ja, men först måste jag slänga kuvertet, säger Bojan. Bojan tycker att det är roligt att sopsortera men när han knyter ihop skräppåsen inser han att han inte riktigt vet vad som händer med soporna efter att han har slängt dem. Som tur är har Bojans mamma Bibbi kört sopbil och vet allt om vad som händer med skräpet efter att det lämnat soptunnan.

Bok 8

Bojan och betongbilen

Bojan bygger ett höghus. Men hjälp, huset välter! Du får fixa en grund som huset kan stå på, säger Bojans mamma Bibbi. Bojan ordnar en husgrund. Men hur bygger man egentligen grunden till ett riktigt hus, frågar Bojan. Med hjälp av betong som fraktas dit med betongbilen, svarar mamma. Hon har kört betongbil och kan berätta allt om betongbilen och hur det funkar på bygget.

Bok 9

Bojan och grävmaskinen

Bojan gräver i legolådan. Han behöver hitta bitarna som gör att huset han bygger blir färdigt för natten. Men Bojans mamma Bibbi tycker det är dags att gå och lägga sig. Om man hade en grävmaskin skulle det gå fortare att hitta rätt bit, säger Bojan. Han undrar hur mycket man får plats med i en grävskopa. Det vet jag, svarar Bibbi – hon har ju kört nästan alla sorters fordon. Hon har till och med jobbat som grävmaskinist och vet allt om hur grävmaskinen fungerar. Hon får berätta om hur det var när hon skulle gräva en damm och två rådjurskid behövde räddas!

Bok 10

Bojan och bärgningsbilen

Det är läggdags. Bojan gömmer sig för mamma i garderoben. Men hoppsan, han trasslar in sig bland kläderna och fastnar! Nu hade en bärgningsbil varit bra att ha. Har du kört bärgningsbil, mamma? undrar Bojan. Och ja, det har hon såklart. Mamma kan berätta allt om olika bärgningsbilar och vad de används till.

Boktips

Bojan-böcker för de allra yngsta fordonsfantasterna

Johan Anderblad och Filippa Widlund har även skapat charmiga berättelser för barn som precis håller på att upptäcka fordonens underbara värld.