Från ambulans till ubåt – 17 böcker för små fordonsfanatiker
0 till 3 år

Från ambulans till ubåt – 17 böcker för små fordonsfanatiker

Slå dig ner i förarsätet och förbered dig på fartfyllda äventyr. Här finns 17 barnböcker för de minsta fordonsälskarna.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Filippa Widlund

Slå dig ner i förarsätet och förbered dig på fartfyllda äventyr. Här finns 17 barnböcker för de minsta fordonsälskarna.

Bok 1

Så funkar det! Foton och farkoster

Mats Wänblad

Fordonsfakta för alla nyfikna – som lär dig om fordon på ett nytt sätt! Finns det likheter mellan ett snabbt tåg och en snabb cykel? Vad har fordon i extrema miljöer gemensamt? Många frågor får svar. Läs om den tekniska utvecklingen, om miljötänk och framtidens fordon och lär dig bygga din egen lådbil. Passar barn 6–9 år.

Bok 2

Kolla in!

Björn Bergenholtz

Ambulans, rymdfärja, sjörövarskepp, ånglok. Listan går vidare. Kolla in i dessa fascinerande fordon, varje uppslag är som en egen liten berättelse. Pixiboken är smidig att packa med på resan och lätt för barnet att hålla i. Passar barn 3–6 år.

Håll utkik bland pixiböckerna.

Bok 3

Min första faktabok om bilar

Anders Nyberg

Här finns bilar av alla sorter: vanliga bilar, supersnabba bilar, polisbilar, gamla och nya. Och vad finns egentligen bakom plåten? Vad händer om bilen går sönder? Varför finns det så många vägskyltar? Hur såg de första bilarna ut och hur ser de kanske ut i framtiden? I Anders Nybergs bok får vi svaren. Passar barn 3–6 år.

Bok 4

Vulkanen och monsterbrandbilen

Daniel Sjölin

När ett vulkanutbrott hotar staden är alla medel – och fordon – tillåtna för de små hjältarna Ivar och Charlie. För att klara uppdraget krävs bland annat världens största brandbil – det kraftfulla släckningsfordonet Stora Vind. Ett fartfyllt äventyr från början till slut. Passar barn 3–6 år.

Bok 5

Bruno åker buss

Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä

Bruno och pappa ska ta bussen hem till farmor och farfar. Bruno älskar att trycka på knappen så att det säger pling. Får han trycka nu? Nej, inte än, säger pappa. Men nu då? Snart! En pekboksserie om charmiga Bruno, med hög igenkänningsfaktor för både stora och små. Passar barn 0–3 år.

Bok 6

Mulle Meck bygger en båt

George Johansson och Jens Ahlbom

Mulle Meck samlar manicker, mojänger och molijoxer. Bakom sin verkstad har han fullt med gamla prylar. Nu ska han bygga en båt! Tänk vad härligt att fara ut på äventyr till sjöss. Både Mulle Meck och hans boxer Buffa längtar till vattnet. Men har de verkligen allt som behövs? Eller är det någonting som fattas? Passar barn 3–6 år.

Bok 7

Puck lär sig cykla

Anna-Karin Garhamn

Puck och hans mamma åker till cykelaffären. Där finns det många olika cyklar. Puck väljer den finaste och en ny hjälm med älsklingsfärgen. Här ska cyklas! Puck tränar och tränar: Ta fart! Styr! Håll balansen! Trampa! Oj, oj, oj vad fort det går. En charmig bilderbok om att lära sig cykla. Passar barn 3–6 år

Bok 8

Dumpern i full fart

Peter Bently

Felix och hans dumper hjälper till att bygga ett nytt rådhus. Men när det börjar regna hotar översvämning. Med dumperns hjälp kanske de kan stoppa floden från att svämma över. Passar barn 0–3 år.

Bok 9

Fantastiska flygplan

Anders Nyberg

En fascinerande bok om flygning och flygplan. I ord och bild berättar Anders Nyberg om flygplan genom historien. Läs om hjältemodiga män och kvinnor som drev utveckligen framåt och följ de tekniska framstegen från den allra första lyckade flygningen till framtidens solcellsdrivna flygplan. Passar barn 6–9 år.

Bok 10

Gurras grävskopa

Sylvia Heinlein och Michael Bayer

Varje dag stannar Gurra och hans pappa vid byggplatsen, för Gurra tröttnar aldrig på att titta på grävskopan. En dag får Gurra hälsa på i förarhytten och han drömmer om att en dag själv köra grävskopan. Tänk om drömmen blir sann … Passar barn 3–6 år.

Bok 11

Stormen och monstertrucken

Daniel Sjölin

När lilla killen vaknar mitt i natten är det full storm och ösregn. Bilarna flyter iväg och krockar, gatorna blockeras, räddningsfordonen kommer inte fram. Situationen kräver en riktig actionhjälte. Då rycker lilla killen ut med sin monstertruck och det blir starten till en hisnande färd genom staden. Passar barn 3–6 år.

Bok 12

En saga alla dagar

Ulf Nilsson och Stina Wirsén

Det är egentligen ingen fordonsbok, men ett kapitel handlar om motorcyklar som hamnar i ett riktigt äventyr.  Tillsammans har Ulf Nilsson och Stina Wirsén skapat en sprudlande sagosamling med sju berättelser om kattungar, glada motorcyklar, toalettmonster och mycket mer. Passar barn 3–6 år.

Bok 13

Bojan och bärgningsbilen

Johan Anderblad & Filippa Widlund

Bojan ska alldeles strax gå och lägga sig, men har fastnat i garderoben. Nu skulle Bojan behöva en bärgningsbil. Och det väcker förstås frågan. Har mamma kört en bärgningsbil någon gång? Så klart har hon det! Precis innan läggdags berättar hon om ett av hennes äventyr som involverar en bärgningsbil. Så det blir både matnyttig fakta och en härlig saga.

Bok 14

Bojan och polisbilen

Johan Anderblad och Filippa Widlund

Det är läggdags och Bojan kommer att tänka på en polisbil som körde förbi förskolan under förmiddagen. Han frågar mamma om hon kört en polisbil, och det har hon. För mamma Bibbi har nästan kört alla sorters bilar. Hon berättar för Bojan om hur det är att vara polis, vad de gör när de fångat en tjuv och om den där gången hon räddade en liten hundvalp som sprungit bort i skogen. Passar barn 3–6 år.

Bok 15

Bojan och traktorn

Johan Anderblad och Filippa Widlund

Det är läggdags och Bojan ska städa. Men när han ska dra lådan med leksaker orkar han inte riktigt, den är för tung. Bojan skulle behöva hjälp av ett fordon, kanske en traktor… Bojan frågar mamma om hon kört en traktor någon gång, och det har hon ju. Hon berättar för Bojan om hur det är att köra traktor, hur man gasar och växlar, och om när hon räddade ett får som hade gått ner sig i ett kärr. Passar barn 3–6 år.

Bok 16

Bojan och tåget

Johan Anderblad och Filippa Widlund

Det är läggdags och Bojan ska klä på sig pyjamasen, men fastnar i tröjan. Det blir alldeles mörkt, precis som när de åkte till mormor i den där tunneln. Bojan frågar mamma om hon kört ett tåg, och det har hon. Hon har till och med jobbat som lokförare. Hon berättar för Bojan om hur det är att köra tåget, hur man gasar, bromsar, vilka trafikregler som gäller och om en älg som fastnade på spåret. Passar barn 3–6 år.

Bojans mamma kör tåg
Bok 17

Lilla björn åker ubåt

Benji Davies

En bok där barn själva får bidrar till berättelsen. Vi får följa Lilla Björn på en undervattenstur och hjälpa honom att leta skatter på havets botten. Tillsammans med sina vänner styr Lilla Björn undan för fiskar, rockor och andra djur innan de kommer till ett vrak och hittar en stor snäcka. Vad kan du hitta? Öppna och titta! Passar barn 0–3 år.

En sida till? Fortsätt läs!