9 böcker som får tonårskillar att läsa
Böcker

9 böcker som får tonårskillar att läsa

Tonåriga killar kan tillhöra de mest ovilliga av läsare. Men det går att omvandla den mest motsträvige till en bokslukare – det gäller bara att hitta rätt bok.

Av: Bokiño

Tonåriga killar kan tillhöra de mest ovilliga av läsare. Men det går att omvandla den mest motsträvige till en bokslukare – det gäller bara att hitta rätt bok.

Bok 1

Mizeria deluxe

Melody Farshin

Miziera deluxe följer två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort där fler unga dör i  skjutningar. Aicha och Ali är tvillingar, trots att de kommer från samma familj ser tvillingarnas liv och förutsättningar helt annorlunda ut. Det de har gemensamt är den starka fasaden de håller upp mot sina föräldrar för att minska deras oro.

Passar ungdomar i åldern 15+

Bok 2

Murtagh

Christopher Paolini

Lite längre ner kan du läsa om Eragon-serien. Men vi måste passa på att tipsa om den sprillans nya Murtagh som utspelar sig drygt ett år efter händelserna i den fjärde Eragon-boken, Arvtagaren. Vi får här följa Murtagh som i serien gått från vän till fiende till anti-hjälte. Murtagh och hans drake Törne ger sig ut på ett äventyr där han måste besegra en mystisk häxa. Förhoppningsvis är det en prövning som kan hjälpa honom att hittat tillbaka till sig själv.

Murtagh kan läsas fristående från Eragon-serien, men är också en uppföljare som kanske blir ännu bättre om man har läst de tidigare delarna.

Bok 3

När hundarna kommer

Jessica Schiefauer

Ester och Isak bor i ett litet samhälle i Sverige. Under våren löper småstadstristessen sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare. En kylig vårkväll möts Ester och Isak och blir förälskade. Ester sover allt oftare över i Isaks pojkrum, äter frukostmackorna vid hans köksbord. Isak har en lillebror som heter Anton. Anton som kommer att ta en annan människas liv. Jessica Schiefauers roman handlar om kärlek, besatthet och våld.

Bok 4

Ondskan

Jan Guillou

Jan Guillous älskade uppväxtskildring har fått tonårskillar att läsa sedan den kom ut 1981. Efter att ha blivit relegerad från sin skola placeras Erik på ett internat. Det är en värld fylld av pennalism och Erik drivs in i sökandet efter motståndets villkor. Han försöker hävda sig mot de äldre klasskamraternas förtryck, något som leder in i en våldsspiral.

Bok 5

Jag är Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz

En självbiografi som ger en helt annan bild av Zlatans uppväxt i Rosengård. Här berättar den hyllade fotbollsspelaren om tiden i Malmö FF, kampen och striderna i Ajax, spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär och livet med familjen, bakom strålkastarljuset.

Bok 6

Onanisterna

Patrik Lundberg

Det är hösten efter studenten och Kim och Simon börjar på Komvux. De har inget val, slutet på gymnasiet slarvades bort. Men då var de kungarna i skolkorridoren. Alla ville hänga med Kim och Simon. Men livet förändras, och en luspank 19-åring som bor hemma hos mamma och måste skjutsa sin lillasyster till stallet varje dag är en nolla. Kim börjar inse att han vill skriva och tar ett jobb som är det närmsta man kommer mediabranschen i Sölvesborg – tidningsutdelare. Då träffar han Robin som vet ett annat sätt att vara ung, och att det finns en värld bortom grabbgänget i klubbstugan.

Bok 7

Döden är inget skämt

Karl Modig

Josef är 19 år gammal och bor i en lägenhet med sina storasyskon Natascha och Alexander. Fast nu är det bara han och Natascha kvar. Josef ägnar dagarna åt att skriva skämt till sin stand-up-rutin, och nätterna åt att hamna i fel säng. Han vill absolut inte prata om Alexander. Men hyran måste betalas och Natascha ligger bara i sängen hela dagarna, så Josef börjar jobba som resurs i skolan. Sakta tar han in det hemska som har hänt, trots att han hela tiden försöker skämta bort det.

Bok 8

De afghanska sönerna

Elin Persson

De afghanska sönerna är Elin Perssons debut. När hon inte ägnar sig åt skrivandet jobbar hon med socialt arbete, och i hennes första bok skildrar hon tre unga personers livsöden på ett mycket drabbande sätt. Här får vi möta Rebecka som jobbar på ett HVB-hem. Varje dag träffar hon Ahmed, Hamid och Zaher. De är Afghanistans söner, och Rebecka på asylboendet är deras anhörig. Som ny på hemmet får hon rådet att ”lämna jobbet på jobbet”. Men det är svårt att inte bli berörd, och när det blir för mycket flyr hon ner till källaren och sitter där en stund.

Bok 9

Eragon-serien

Christopher Paolini

Obligatorisk läsning för alla fantasyfans! Christopher Paolini var bara 15 år när han började skriva den första boken i serien om Eragon och draken Saphira.

Eragon är bara en fattig bondpojke i den lilla byn Carvahall när han hittar en blå sten i skogen. Den blå stenen ska visa sig inte alls vara en sten utan ett ägg. Ett av de sista på jorden. Detta är nämligen inget vanligt ägg, för ur det föds en drake, Saphira. Eragon och Saphira skapar ett speciellt band och tillsammans utgör de det sista paret av drake och drakryttare. Denna vänskap blir början på ett äventyr och ett ansvar, världen ligger på deras axlar.

En sida till? Fortsätt läs!