15 beroendeframkallande bokserier för slukande barn
Böcker

15 beroendeframkallande bokserier för slukande barn

När ett barn väl läser är det lätt att helt försvinna in i böckernas värld. Serier är perfekta att förlora sig i och ju fler delar desto bättre. Vi listar 15 fantasyserier för den unga bokslukaren.

Av: Moa Dahlgren

När ett barn väl läser är det lätt att helt försvinna in i böckernas värld. Serier är perfekta att förlora sig i och ju fler delar desto bättre. Vi listar 15 fantasyserier för den unga bokslukaren.

Bok 1

Silver & Stål: Helvetets portar

Johanna Strömqvist

Lillys mamma försvinner plötsligt. Om ändå Lilly fick kontakta polisen, socialen eller skolkuratorn…Men det har hon lovat att inte göra! Lillys mamma är nämligen en häxa. Vincent, den lustiga grannen, är den enda förstår, eftersom hans mamma också är spårlöst försvunnen. Tillsammans tar sig barnen genom skärgårdsskogar, förortsbetong och industriområden i ett vinterkyligt Stockholm, där övernaturliga varelser gömmer sig bakom varje gathörn. Lilly och Vincent tvingas undkomma demoner, skuggvarelser och tentakelmonster på jakten efter sina mammor. Vem är egentligen fienden som är ute efter barnen och deras mammor?

Passar 9-12 år.

Bok 2

Dogstars: Ett nytt hopp

Mårten Sandén och Lisa Medin

När Anna är på väg till skolan kan hon plötsligt flyga! Men detta är inte det konstigaste som händer henne denna dag. Anna, som tidigare aldrig riktigt hittat sin plats, visar sig vara den fjärde medlemmen i superhjältegänget Dogstars. Alla världens hundar har valt ut ett gäng, som med sina superkrafter ska hjälpa dem att hindra den mytomspunne Rimfrost från att värma upp jorden. Kommer de hinna innan tiden rinner ut?

Passar 9-12 år.

Bok 3

Kepler62: Inbjudan

Timo Parvela, Bjorn Sortland och Pasi Pitkänen

Ari och Joni är bröderna som lyckas komma över det nyaste hetaste datorspelet Kepler62. Ingen har tidigare kommit till sista bossen. Ska bröderna lyckas? Och är spelet verkligen bara ett spel?

Bröderna bor i ett samhälle under stark bevakning och kontroll, på ett överbefolkat jordklot med minskade naturresurser. Joni är sjuk och Ari gör vad han kan för att muntra upp honom. Kanske kan datorspelet förändra saker och ting…Passar 9-12 år.

 

Bok 4

Lodurs skugga: Det döende trädet

Johanna Mo

Sommarlovet blir en sorgens tid efter att Nannas mamma går bort i en bilolycka. Bästa vännen Lilly tar med Nanna till fornborgen Eketorp, en plats mamman älskade att vistas på, i hopp om att muntra upp Nanna. Men väl på torpet börjar halsbandet Nanna fått av mamman hetta som eldslågor. Världen går upp i rök och nästa morgon befinner hon sig på ett annat Eketorp, där okända människor går runt i gammaldags kläder över den snötäckta marken. Hur ska Nanna lyckas lösa det livsfarliga uppdrag som finns för att hon ska kunna ta sig hem igen? Passar 9-12 år.

 

Bok 5

Älgkungen

Maria Hellbom

Det är inte alla som har en magisk älg som vän, men det har Klara! Hon längtar till sommaren, när hon ska få åka till den by där hennes föräldrar växte upp och där älgen Reynir och den förtrollade skogen finns. Denna sommar visar sig bjuda på större äventyr än någonsin förut, då hemliga tecken och övernaturliga varelser visar sig i skogen och Klara lär känna Aron, som med sin familj hyr en sommarstuga i närheter. Dessutom finns en faster som ska öppna restaurang. Men vad är det egentligen för finansiär som hjälper henne med det? Och hur ska Klara rädda alla från det som inte fick hända? Denna kapitelbok är den första i serien och passar 9-12 år.

Bok 6

Pärlfiskaren

Karin Erlandsson

Pärlfiskaren är den första delen av fyra i serien om Miranda, Syrsa och deras jakt på den mytomspunna ögonstenen. Miranda är den bästa av alla pärlfiskare och hon bestämmer sig för att bli den enda och första att hitta ögonstenen. Stenen som gör så att du aldrig mer behöver längta efter någonting. Tillsammans med den pratglada Syrsa ger hon sig ut på en jakt de sent ska glömma.

Läs också intervjun med författaren, Karin Erlandsson, här.

Bok 7

Pax: Nidstången

Åsa Larsson & Ingela Korsell

Bröderna Alrik och Viggo dras in i ett äventyr de sent ska glömma. Under en kyrka i Mariefred ligger ett magiskt bibliotek. Det har skyddats av två väktare som nu börjar bli för gamla. Skyddet avtar och underliga saker börjar hända i staden. Alrik och Viggo visar sig vara utvalda för att försvara kyrkan och de går in i en kamp mot onda krafter. Följ brödernas äventyr i tio böcker.

Vill du läsa mer om Pax-böckerna, gör det här.

Bok 8

Percy Jackson: Född till hjälte

Rick Riordan

Percy Jackson är en helt vanlig 12-åring med en något vek verklighetsuppfattning. Tills han får reda på att han inte alls är en vanlig 12-åring. Han är son till en gud. I en värld där gudarna existerar och deras barn går runt på jorden som vanliga människor, blir Percy Jackson indragen i en kamp på liv och död. Böckerna om Percy Jackson är fulla med humor och passar läsare som gillar Dagbok för alla mina fans.

Här finns en komplett guide till alla böcker om Percy Jackson.

Bok 9

Harry Potter och de vises sten

J.K. Rowling

Harry Potter bor i skrubben under trappan hemma hos sin elaka moster och hennes familj. Pojken med det svarta håret och det blixtformade ärret har aldrig riktigt passat in. Tills han förstår att han hör till en annan värld. Han blir antagen på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Tillsammans med sina nyfunna vänner dras han in i ett spännande äventyr fullt av alfer, drakar, havsfolk och dementorer där han får kämpa mot den värsta trollkarlen av alla, Voldemort.

Bok 10

Havsfolket: Djupgraven

Viveca & Camilla Sten

Från författaren av vuxendeckarna om sandhamnsmorden, kommer här en spännande trilogi för yngre läsare. Tillsammans med dottern har hon skrivit en spänningsfylld serie där nordisk folktro möter skärgårdsskrock.

12-åriga Tuva bor i ett litet samhälle på en skärgårdsö. Hon har aldrig riktigt känt sig hemma bland sina jämnåriga. Men den här hösten förändras allt. Mörka krafter börjar härja och Tuva finner sig mitt i händelsernas centrum.

Här kan du läsa en intervju med författarna till serien.

Bok 11

I monstrens rike: De förhäxade barnen

ohanna Strömqvist och Johan Idesjö

Äventyr och mera äventyr. I denna serie med fina illustrationer får man läsa om Saga som bor i en förtrollad skog där det alltid är vinter. Hennes mamma har magiska krafter och det är hon som skyddar skogen från de monster som lurar i isen. Men när hennes mamma börjar bli sjuk måste hon ge sig ut på jakt efter ett botemedel. Detta blir en resa fylld av faror och äventyr.

Bok 12

Spirit animals: Vild

Brandon Mull

Den här serien utspelar sig i en annan värld, Erdas. Här får alla barn möta sitt andedjur på sin 11-års dag. Men när Conor, Abeke, Meilin och Rollan ska tillkalla sina andedjur händer något. Djuren är sådana som man bara hört om i sagor. Något alldeles speciellt håller på att hända. Tillsammans måste de kämpa mot onda makter, men för att göra det måste de först lära sig att hantera sina nya krafter.

Bok 13

Ödesryttarna: Jorvik kallas

Helena Dahlgren

Serien om Ödesryttarna är en serie för riktiga häst- och äventyrsälskare. Vi får följa Lisa, hon har precis flyttat till den vackra ön Jorvik. Det är bara hon och hennes pappa, efter att mamman dog i en ridolycka. Trots att hon inte ridit på ett tag dras hon till ön stall. Detta blir starten på ett magiskt äventyr. Det visar sig att Lisa är en av de fyra ödesryttarna och det är deras uppgift att skydda ön från mörka krafter. Nu finns det två trilogier ute.

Här kan du läsa en intervju med författaren Helena Dahlgren.

Bok 14

Drakarnas öde: Stjärnstenen

Jo Salmson

Detta är en serie för den riktigt äventyrslystna. Välkommen till en värld fylld av drakar, stjärntolkare och magiska stjärnstenar.

Nea står inför ett prov. Om hon har Gåvan kommer hon att bli stjärntolkarens lärling. Men detta får oanade konsekvenser. Det visar sig att faror hotar och staden behöver skyddas av de sedan länge försvunna drakridarna.

Bok 15

Narnia: Min morbror trollkarlen

C.S. Lewis och Pauline Bynes

Berättelsen om Narnia är en serie på sju delar. Det finns tre spännande filmer men att följa hela historien från början till slut är något speciellt.

Narnia är en egen värld, en värld fylld av magi. Här finns talande djur, fauner och häxor. Men framförallt finns där lejonet Aslan. Fyra barn från vår värld är ämnade att härska i det magiska landet. Vi får följa syskonen Pevensie på en fantastisk resa.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.