Foto: Shutterstock 12 boktips för barn som älskar Harry Potter
Böcker

12 boktips för barn som älskar Harry Potter

Fyll tomrummet efter Harry Potter med gömda pärlor om äventyr, magi, häxor, drakar, antika gudar och andra världar.

Av: Elsa Sjögren

Fyll tomrummet efter Harry Potter med gömda pärlor om äventyr, magi, häxor, drakar, antika gudar och andra världar.

Bok 1

Helvetets portar

Johanna Strömqvist

En dag är Lillys mamma spårlöst försvunnen. Om ändå Lilly fick kontakta polisen, socialen eller skolkuratorn…Men då mamman är en häxa kommer inte detta på fråga! Eftersom den konstige grannen Vincent också har en mamma som är borta, tar sig Lilly och Vincent på sig uppgiften att leta rätt på mammorna tillsammans. I ett vinterruskigt Stockholm tar de sig fram genom skärgårdens skogar, förortens betong och industriområdenas labyrinter. Övernaturliga varelser väntar bakom varje hörn. Barnen möter demoner, tentakelmonster och skuggvarelser i letandet efter sina mammor. Frågan är vem fienden egentligen är…

Passar 9-12 år.

Bok 2

PAX-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson

En bokserie som tagit hela Sverige med storm. I den lilla staden Mariefred börjar konstiga saker hända. Onda krafter försöker komma åt det gamla, magiska biblioteket under kyrkan och i takt med att väktarna blir äldre försvagas bibliotekets magiska skydd. Bröderna Alrik och Viggo får uppdraget att försvara biblioteket mot mörka krafter. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 3

Ylvania: Sagan om ljusbäraren av Ylva Hällen

En fantasysaga full av mystiska väsen, hemligheter och ondska. Boken tar vid tio år efter händelserna i tv-serien ”Ylvania”. Alba är en vanlig tjej som bor i Göteborg och som en dag får veta att hon föddes i en annan värld, landet Ylvania. I Ylvania har hon magiska krafter och får tillsammans med tre andra barn i uppdrag att rädda landet från den onda Master och hans monsterarmé. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 4

Percy Jackson-serien av Rick Riordan

Ett actionäventyr i de gamla grekiska gudarnas fotspår. Percy är en 12 år gammal pojke med ADHD och dyslexi, dessutom har han lite problem med sin verklighetsuppfattning. Plötsligt dyker det upp monster i hans liv och det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande har en rätt aktiv roll i människornas liv, och en av dem är Percys pappa. En fartfylld och rolig serie med många böcker att sluka. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 5

Drakarnas öde av Jo Salmson

En fantasyserie i tre delar om drakar och drakriddare. Neas mamma var en av Demars berömda drakriddare. Hon förälskade sig i Neas pappa Belon, en stjärntolkare som dödades i kriget mot häxmästaren. Nea har även hon gåvan att tolka skuggorna i stjärnstenen, men det hon ser förändrar hennes liv för alltid. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 6

Törnspökets hemlighet av Tone Almhjell

Mystiska fotspår och lemlästade djur hittas i skogen runt Niklas Sommerkulles hem. Det är trollen från Niklas lekar som kommit till liv i skogen, och han är den enda som kan stoppa dem. Han hittar en portal till en annan värld där invånarna plågas av Sparvkungen. Samtidigt måste Niklas ta reda på sanningen bakom mammans sista ord: ”Jag är ett Törnspöke”. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 7

Guldkompassen av Philp Pullman

Lyras farbror, Lord Archer, återvänder till England med berättelser från Nordpolen där man kan ana en annan värld. När Lyras vän Roger försvinner dras hon in i ett äventyr fullt av magi, häxor, underliga vetenskapsmän och pansarbjörnar. Den första delen i trilogin Den mörka materian. Passar barn mellan 12-15 år.

Bok 8

Magikernas tid av Cressida Cowell

Magikerpojken Xar har ingen magi och skulle göra vad som helst för att få det. Krigarflickan Wish har något förbjudet och magisk i sin ägo som hon gör vad som helst för att behålla. Deras familjer ligger i strid med varandra men barnen måste samarbeta när de konfronteras av en gammal, mäktig och fruktansvärd varelse. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 9

Den sovande och sländan av Neil Gaiman

Kvällen innan sitt bröllop får drottningen veta att en djup sömn sprider sig i grannlandet som gör invånarna till sömngångare. Drottningen kommer till undsättning och tillsammans med tre trogna följeslagare ger hon sig ut på ett äventyr som förändrar allt. Passar unga vuxna.

Bok 10

Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

I den lilla staden Engelfors har höstterminen precis börjat när en elev hittas död på skoltoaletten. En natt när månen färgas röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De får veta att de är häxor och nämns i en uråldrig profetia. De har inget gemensamt annat än att de måste samarbeta för att kontrollera sina nyfunna magiska krafter och bekämpa ondskan som jagar dem. Passar unga vuxna.

Bok 11

Arlo Finch i Eldsdalen av John August

Arlo har precis flyttat till Pine Mountain i Colorado. I den märkliga scoutkåren får han lära sig om åskklappar, kvickljus och spökhundar. Han förstår dock snart att det finns en annan typ av magi och att han har en viktig roll att spela. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 12

Apollon: Oraklets gåta av Rick Riordan

Författaren bakom Percy Jackson är tillbaka med ytterligare en bokserie om de grekiska gudarna. Zeus har fråntagit Apollon sina magiska krafter och det som nu återstår av den 4000 år gamla guden är en tonårskille med dåligt flås och en stor aptit för skräpmat. Apollon måste försöka överleva på jorden utan några magiska krafter som skyddar honom, och på något sätt bli insläppt i Olympen igen. Passar barn mellan 9-12 år.