Shutterstock Böcker för barn som älskar historia
6 till 9 år

Böcker för barn som älskar historia

Vikingar, dinosaurier, medeltid och 1700-tal. Många barn har en stark passion för historia! Här listar vi nio böcker som passar historieintresserade små och lite större läsare.

Vikingar, dinosaurier, medeltid och 1700-tal. Många barn har en stark passion för historia! Här listar vi nio böcker som passar historieintresserade små och lite större läsare.

Bok 1

Isen

Gabi Frödén

13-åriga Joseph har flytt från Syrien. Efter några år i Sverige har han och hans familj hamnat i Freivik på västkusten. Det är en bortglömd by där isen ligger kvar i viken, hela året om. Något döljer sig i mörkret långt under ytan. Vad kan det vara, och har Josephs födelsemärke något med saken att göra? Den här boken utspelar sig i nutid, men den får läsaren att tänka på historia och allt som ligger bakom pss. Berättelsens mysterium har med vikingatiden och nordisk mytologi att göra, men på ett djupare plan handlar Isen om vårt ursprung, om folkvandringar och migrationer, samt vad som kan bli ett hem. Det är oerhört spännande, men också vackert.

Bok 2

Alla tiders uppfinnare och vetenskapare

Frida Malmgren

Alla tiders uppfinnare och vetenskapare är bok som blandar spännande fakta, rolig kuriosa och seriestrippar. Visst känns det bekant att du kan en del om historiska händelser, men när det gäller att sätta det i relation till varandra så blir det krångligare? Frida Malmgren är en historienörd som tidigare har skapat spelet Historiekanon där du samlar kort med kända historiska personer för att skapa en tidslinje och för att få en överblick över historien. Det blev senare utgångspunkten i den här roliga historieboken där du får djupdyka ner i renässansen genom sju kända personer. Till exempel Leonardo da Vinci och Gutenberg.

Alla tiders av Frida Malmgren
Bok 3

Hallonbacken

Eva Frantz

På Hallonbackens sanatorium undersöker de vad som händer med hostande stadsungar när de kommer ut i naturen. För fattiga Stina känns Hallonbacken som ett slott, men hon längtar ändå hem till sina sex syskon. Tillvaron blir lite bättre när Ruben dyker upp, Ruben som tar med Stina på äventyr mitt i natten. Samtidigt som han berättar om den mystiska branden i östra flygeln.

Bok 4

Völvans väv

Elisabeth Östnäs

Iskungens dotter Sunna har försvunnit med Disas magiska svärd. Disa inser att både svärdet och Sunna är på en plats dit ingen levande kan resa. Samtidigt dyker Iskungen upp och undrar var hans dotter är. Völvans väv är den tredje delen i den hyllade Asynja-serien.

Bok 5

Krigets barn: Mot okänt land

Camilla Lagerqvist

Det här är första delen i Camilla Lagerqvists serie Krigets barn, som handlar om finska krigsbarn som kom till Sverige när Ryssland attackerade Finland 1939. Viivi och lillasyster Tuulikki måste söka skydd i Sverige efter månader av skräck. Bara resan för att ta sig till det som kallades för barntåget, som for från Helsingsfors, blir en farofylld färd. Hur ska det då gå att ta sig resten av vägen till Sverige? Ungefär sammanlagt 70 000 finska krigsbarn kom till Sverige under finska vinterkriget och andra världskriget.

Passar för barn i åldern 9–12 år.

Bok 6

Världens första människa

Carin Hjulström

BANG! Det här är berättelsen om hur allting började – med big bang och universums skapelse. Och när lilla Ia föds är hon den första människan på jorden. Följ med henne på en spännande resa framåt i tiden, där barnet själv får göra ljuden!

Bok 7

Hemmet för bortrövade barn: Fällan

Camilla Lagerqvist

Visste du att förr i tiden i Sveriges så barn såldes på auktion till lägstbjudande? En av dessa är Adam som lever en hård och fattig tillvaro, fram tills den dag han får veta att han är arvtagare till en stor förmögenhet. Sedan dess har han använt sin nyvunna frihet och pengar till att rädda barn som utsatts på samma sätt som han själv. Men bortrövandet, eller snarare frigivningen, av barnarbetare drar till sig polisens uppmärksamhet. Är det nu allt faller? Camilla Lagerqvist är en mästare på att skriva berättelser med historisk botten där läsaren får se ett svunnet Sverige, samtidigt som de får en spännande berättelse på köpet.

Passar 9–12 år.

Bok 8

Jordens fantastiska byggen

Jens Hansegård

I lättlästa faktaboken Jordens fantastiska byggen kan du läsa om allt från jättegamla till sprillans nya byggnadsverk som är något alldeles extra. Jens Hansegård älskar att skriva om dem lika mycket som Anders Nyberg gillar att illustrera de mäktiga skapelserna. Eller vad sägs om världens mäktigaste mur eller äldsta bevarade pyramid, eller Notre Dame i Paris…

Bok 9

Vikingar

Mats Vänehem

Mats Vänehem är illustratör och barnboksskapare, men också arkeolog – något som verkligen kommer väl till pass i denna prisade faktaspäckad bok om de mytomspunna vikingarna.

Med sin expertis och sina detaljerade, fantasieggande bilder målar han upp en omfattande och bitvis oväntad bild av den mytomspunna vikingatiden.

I denna rikt illustrerade allåldersbok får du läsa om allt från vikingarnas vardag – hur de bodde, livnärde sig och vad de trodde på – till plundringståg och äventyrliga upptäckts- och handelsresor.

Bok 10

Halvdan och Meia

Martin Widmark & Mats Vänehem

Ett spännande äventyr som också är en faktabok om vikingar!

Författaren Martin Widmark och arkeologen och illustratören Mats Vänehem (som även ligger bakom boken Vikingar, se ovan!) tar oss med till vikingatidens Uppåkra i södra Sverige, Nordens centrum för makt och handel – för tusen år sedan. Vännerna Halvdan och Meia ställs inför ett svårt val när de träffar på två trälar och efter en farofylld flykt till Lund hamnar de mitt i ett bråk mellan kung Tveskägg och hans farbror.

Bok 11

Myternas atlas

Thiago de Moraes

Myternas atlas är en fascinerande  introduktion till tolv mytologiska världar där det myllrar av gudar, hjältar och monster, med fantastiska illustrationer och mycket intressant fakta för alla historieintresserade.

När vikingarna seglade omkring för tusen år sedan trodde de att havet var omringat av Midgårdsormen, en gigantisk best som var så stor att den ringlade sig runt hela världen. Vid samma tid kunde yourubafolket i västra Afrika känna den varma vinden från norr och veta att det var gudinnan Oya som blåste på elden i smältugnen hos smedernas gud.

Vikingarnas och yourubafolkets syn på universum skiljer sig från varandra, men de har en sak gemensam. Det var så här de kunde förklara haven, bergen, solen, månen, åskväder, blixtar och alla djur. Var och hur människorna levde formade förstås också deras bild av världen.

Bok 12

Familjen Ratzbergers guide till Gamla stan

Gudrun Wessnert

Upptäck Gamla Stan, alla vuxna och barn! Ett äventyr och en tidsresa!

Följ med familjen Ratzberger på en vindlande tur i Gamla Stans gränder. Ett humoristiskt, bildrikt äventyr för stora och små som kompletteras med en välfylld faktadel om de historiska husen och miljöerna.

Råttan Elina Ratzberger letar bostad med sin familj i Gamla Stan. Där finns de riktigt gamla husen, historia, mystik och äventyr. Och kanske rum för husvilla råttor …

Följ dessa ofrivilliga guider från hus till hus och upptäck så mycket mer av Gamla Stan än Stortorget och Västerlånggatan. Träd in i de praktfulla palatsen, de glömda källarna och de dolda trädgårdarna. Besök Slottet och träffa självaste Råttkungen, möt mästerguiden herr Örjan i Storkyrkan och den bisarre Rakke i kvarteret Helvetet. Familjens coola råttor ser till så att det blir en spännande och annorlunda stadsvandring, och bokens kartor ser till så att vi kan följa efter i råttornas spår.

En sida till? Fortsätt läs!