Gudomliga barnböcker om grekisk mytologi
9 till 12 år

Gudomliga barnböcker om grekisk mytologi

Ta med ditt barn på en resa till det antika Grekland. Här finns böcker om gudar, hjältar och vidunder från den grekiska mytologin.

Av: Linnéa Ivares

Ta med ditt barn på en resa till det antika Grekland. Här finns böcker om gudar, hjältar och vidunder från den grekiska mytologin.

Bok 1

Percy Jackson-böckerna

Rick Riordan

Tänk om de gamla grekiska gudarna skulle vara levande och promenera runt på gatorna som du och jag? Och tänk om du var barn till en av dem? Percy är en 12-åring som har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Så när det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och en av dem är Percys pappa. Böckerna har sålt mer än 175 miljoner exemplar i hela världen, översatts till 37 språk och blivit till två Hollywoodfilmer. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 2

Apollon

Rick Riordan

Hur straffar man en gud på bästa sätt? Genom att göra hen dödlig såklart! Apollon, den sköna guden över solsken, musik, poesi och andra härliga saker, vaknar upp i en soptunna i New York. Det sista han minns är att hans far, Zeus, portade honom från Olympen för någonting … Vad det nu var. Tydligt är i alla fall att Zeus har fråntagit Apollon hans gudomliga krafter, inklusive hans sexpack och hans för evigt släta hy. Det som återstår  är en tonårskille med dålig kondis och ett ständigt sug efter skräpmat. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 3

Leo och gorgonens förbannelse

Jo Todd-Stanton

Leo vill inget hellre än att bli en grekisk hjälte. Men han har lovat att aldrig skada ett mytologiskt djur. Som tur är kan han använda vänlighet för att hjälpa varelserna i stället, men det leder till problem med den grekiska guden Athena. Rikligt illustrerad och mysig berättelse. Passar barn i åldern 3 till 6 år.

Bok 4

Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter

Annika Thor och Jakob Wegelius

I de grekiska sagorna finns allt – och lite till! Läs om kung Midas med åsneöronen, Atalanta som sprang fortare än alla sina friare, Narcissus som förälskade sig i sin egen spegelbild, lille Ikaros som provade sina vingar men flög för nära solen, Iphis som föddes som flicka men blev en pojke och om det väldiga odjuret Minotaurus i Daidalos labyrint – och många fler. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 5

Percy Jackson och de grekiska gudarna

Rick Riordan

Percy Jackson är hjälten i sin egen bokserie, men här är han snarare ciceron i en faktabok där läsaren får lära sig om de grekiska gudarna. Det är blodigt, groteskt, underligt och roligt. Precis som det är med den grekiska mytologin! Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 6

Percy Jackson och de grekiska hjältarna

Det här är en rolig faktabok, trots alla tragiska öden som väntar de tolv hjältarna som läsaren får läsa om. Percy Jackson agerar berättare, och gör det med sitt sedvanliga humoristiska vis. En härlig introduktion till den grekiska mytologin, eller som en skojig fördjupning. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 7

Illustrerade grekiska sagor

Läs om fyra berömda grekiska hjältar och deras episka äventyr! Kan Jason och argonauterna lyckas föra hem det gyllene skinnet? Hur ska det gå i striden mellan Theseus och Minotauros – kan Theseus besegra odjuret? Kommer Herkules alla tolv storverk att gå vägen? Och hur ska sammandrabbningen mellan Perseus och monstret Medusa sluta? I den här samlingen av klassiska grekiska sagor finns svaren. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 8

Helena

Josephine Angelini

När Helena träffar den nyinflyttade killen, Lucas Delos, är det första hon känner ett starkt hat. Men när deras känslor för varandra går från iskallt till stekhett visar det sig att deras liv är bundna till en tragedi som utspelade sig för flera tusen år sedan. Precis som Sköna Helena och Paris vid Troja är de ödesbestämda att starta ett krig för sin kärleks skull. Ett krig som kan förgöra världen. Helena är första boken i serien Starcrossed. Passar unga vuxna.

Bok 9

Hjältar och monster på himlavalvet

Maj Samzelius

Hjältar och monster på himlavalvet är en älskade barnboksklassiker som fängslar och fascinerar läsare i alla åldrar. En mörk augustikväll står de tre syskonen och deras morbror och tittar upp mot stjärnhimlen. Morbror Martin börjar berätta om stjärnbilderna, och berättelserna tar med barnen på en resa till det antika Greklands mystiska värld. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 10

Myternas atlas

Thiago de Moraes

Myternas atlas är en fascinerande introduktion till tolv mytologiska världar där det myllrar av gudar, hjältar och monster. Här ges smakprov på historier som människor jorden runt under årtusenden har berättat för varandra för att förklara människans existens och världen runtomkring. Förutom kulturernas ”världskartor”, med presentation av gudar och andra väsen, kan vi också läsa återberättade myter i Thiago de Moraes kortfattade bearbetning. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

En sida till? Fortsätt läs!