Trollbindande barnböcker om nordisk mytologi och folktro
6 till 9 år

Trollbindande barnböcker om nordisk mytologi och folktro

I alla tider har man berättat historier för att förklara det oförklarliga. Här listar vi sjutton barnböcker om övernaturligheter hämtade från nordisk folktro och mytologi.

Av: Linnéa Ivares

I alla tider har man berättat historier för att förklara det oförklarliga. Här listar vi sjutton barnböcker om övernaturligheter hämtade från nordisk folktro och mytologi.

Bok 1

Völvans väv

Elisabeth Östnäs

Völvans väv, som behandlar vänskap och hämnd mellan Birkas yngsta krigare, är den tredje delen i Asynja-serien. Disas magiska svärd är ute på vift med Iskungens dotter – de har färdats till en plats dit ingen levande kommer. I samma veva gör Iskungen ett besök på Alsnö och undrar var hans dotter tagit vägen. Kommer Disa slutligen få sin hämnd och vad sker om svärdet för alltid är borta? Passar 9-12 år.

Bok 2

Lätta fakta om nordiska gudar

Elisabeth Östnäs

Under Vikingatiden trodde man att det fanns många gudar, alla med olika funktion. Den ene kunde ge regn och den andre god skördemark åt folket. I denna bok lär man sig om Frigg, Tor och Freja, Oden, Loke och Idun. Hur tedde sig kriget mellan asar och vaner? Hur tog kriget slut? Läs om vikingarnas föreställningar om livet och döden! Passar 6-9 år.

Bok 3

Loke : en ond guds hemliga dagbok

Louie Stowell

Vad gör den listige guden Loke nere i människornas värld? Sedan när blev han en elvaårig skolpojke? Så här ligger det till…Loke gick för långt med sina bus och blev därför utkastad från Asgård. För att få återvända till sitt hem får han en månad på sig att visa att han kan förbättras. Misslyckas han kommer han få ett hemskt straff. I denna magiska dagbok antecknar han allt om det nya, plågsamma livet. Men dagboken övervakas av någon, nämligen Oden! Passar 9-12 år.

Bok 4

Det döende trädet

Johanna Mo

Nannas bästavän Lilly tar med Nanna till hennes favoritställe fornborgen Eketorp för att göra henne glad. Hennes mamma älskade att vara här så platsen betyder mycket för Nanna. Plötsligt börjar halsbandet hon fått av sin mamma bränna som eld och världen försvinner. Nanna vaknar upp där marken är täckt av snö och människorna går runt i gammaldagskläder. För att komma hem igen behöver Nanna slutföra ett farligt uppdrag.

Passar barn i åldrarna 9-12 år

 

Bok 5

Ett magiskt arv

Maria Fiedner

När Signes mamma ligger på sjukhus får Signe själv åka över till ön där mostrarna bor. Detta råkar inträffa samtidigt som några underliga dagar i juni, där tiden tycks stå still. Ingen föds. Ingen dör. Mostrarna som skulle ta hand om Signe har hemligheter för sig och försvinner. Signe inser att hon är den som måste råda bot på den upp-och-ned-vända tiden. Kanske kan den orädda och turkoshåriga Disa eller den vise och kladdkaksbakande Arne hjälpa henne! Passar 9-12 år.

Bok 6

Magnus Chase av Rick Riordan

I böckerna om Magnus Chase får läsaren möta den nordiska gudavärlden som vi aldrig sett den förut – vad sägs om att möta en mobbad valkyria, en hoarder till havsgudinna, ett avhugget huvud på mycket dåligt humör och en helt livsfarlig ekorre? Författaren bakom serien, Rick Riordan, är känd för sin moderna twist på klassisk mytologi. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 7

Havsmonster på Finlandsfärjan

Martin Olczak och Anna Sandler

I den andra delen av serien Jacks öde tacklas Jack med uråldrig och livsfarlig magi från Vikingatiden. Under tio års tid har Jack levt i tron om att han är familjelös, men så uppdagas att han har en mormor! Och två föräldrar. Och en lillasyster. Allt vore frid och fröjd om det inte vore för att Jack själv höll på att suddas ut och bli osynlig. Med hjälp av mormorn måste Jack försöka hitta Ödets tråd, för att stoppa Jacks försvinnande. Alla vägar leder till en Finlandsfärja – men där väntar oväntade saker…Passar 6-9 år.

Bok 8

Nordiska myter: från Yggdrasil till Ragnarök av Neil Gaiman

I Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök möter vi Oden – den mäktigaste av de mäktige; Tor – Odens son, otroligt stark, men inte den smartaste; och Loke – son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster och manipulatör. Vi får veta mer om Lokes tre barn, hur Oden offrade sitt öga i Mimers brunn, hur Iduns äpplen återfördes till Asgård och fler sagor från vikingatidens trossystem. Passar unga vuxna.

Bok 9

De dödas längtan

Gustav Tengby

Detta är den andra delen i serien Bortbytingarna. Dorians nya liv som älva hade definitivt kunnat börja bättre. Hans försök att skärpa sig, ta ansvar och ställa allt till rätta ledde istället till inbördeskrig mellan Stockholms bortbytingar. Dorian och hans vänner blir indragna i ett garnnystan av konflikter och dunkla hemligheter när Väsenverket och De överblivnas armé rustar för strid. Inte nog med att Dorian svikit sina mänskliga föräldrar och killen han är kär – de har svikit honom. Vem kan han lita på när inte ens han själv är tillförlitlig? Passar 9-12 år.

Bok 10

VEI av av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson

En kvinna flyter medvetslös i havet. Hon hittas av vikingar på jakt efter Jotunheim, jättarnas rike. Kvinnan heter Vei och hon blir snart indragen i ett blodigt spel mellan jättar, asagudar och människor. Vei – bok 1 är första boken i en episk fantasyberättelse inspirerad av nordisk mytologi. Den andra och avslutande delen utkom 2018.

Bok 11

En väktares bekännelser av Elin Säfström

Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra. I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men eftersom hon är i Norrland på ett särskilt uppdrag, är allt upp till Tilda nu. En humoristisk ungdomsroman som på ett nyskapande sätt blandar nordisk folktro med urban fantasy till en nagelbitande spänningsroman. Passar barn i åldrarna 12–15 år.

Bok 12

John Bauers förtrollande sagovärld av John Bauer, Jeanna Oterdahl, Elsa Beskow m.fl

Alla har vi sett bilden med den lilla prinsessan Tuvstarr som tittar ner i skogstjärnets mörka vatten. Den mäktiga skogen, där bergtrollen bor, har blivit sinnebilden för en svensk sagoskog. Det är nu mer än hundra år sedan konstnären John Bauer (1882-1918) debuterade som illustratör till sagoböckerna Bland tomtar och troll. Han blev snabbt en älskad konstnär och räknas än idag som en av våra största svenska sagoillustratörer.

Bok 13

Korpringarna av Siri Pettersen

Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa. Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn – ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Korpringarna är en fantasyserie med rötter i den nordiska mytologin. Passar unga vuxna.

Bok 14

Djupgraven av Camilla Sten och Viveca Sten

Djupgraven är första delen i Camilla och Viveca Stens rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter sjömansskrock och bäddar för sträckläsning. I huvudpersonen Tuva får vi också en träffande skildring av hur det är att växa upp och känna sig annorlunda i ett litet samhälle. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träde. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 15

PAX av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Bjäran, Mylingen, Näcken, Vitormen … alla har de fått en egen bok tillägnad sig. I PAX-böckerna finns nordiska mytologiska monster och gamla sagoväsen som skrämt upp barn i århundraden. I första boken om PAX kämpar Viggo och Alrik för första gången mot ett fornnordiskt väsen som visar sig finnas i trädgården: en nidstång. I forntidens Norge och på Island var en nidstång ett besvärjelsemedel som bestod av en stör på vilken man spetsat ett hästhuvud med uppspärrat gap, riktat mot den som man önskade skulle drabbas av olycka. Något som också sker i PAX Nidstången. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 16

Nordiska väsen av Johan Egerkrans

De går under många namn de osynliga, oknytt, skrömt, de övernaturliga. De antar många former och de lockar, förför och förgör. Nordens mörka skogar, djupa sjöar och höga berg hyser en mängd mytiska varelser. Vi ser dem inte om de inte väljer att visa sig, men de gör sig ständigt påminda. Egerkrans vackra bok gör en djupdykning i nordens rika folktro och presenterar ett brett urval av de väsen han själv anser vara de viktigaste och mest fascinerande. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 17

Myternas atlas av Thiago de Moraes

Myternas atlas är en fascinerande introduktion till tolv mytologiska världar där det myllrar av gudar, hjältar och monster. Här ges smakprov på historier som människor jorden runt under årtusenden har berättat för varandra för att förklara människans existens och världen runtomkring. Förutom kulturernas ”världskartor”, med presentation av gudar och andra väsen, kan vi också läsa återberättade myter i Thiago de Moraes kortfattade bearbetning. Passar barn i åldrarna 9–12 år.