Ur "Skuggan" av Petrus Dahlin, illustratör Johanna Kristiansson HJÄLP! 23 riktigt läskiga barnböcker för alla åldrar
0 till 3 år

HJÄLP! 23 riktigt läskiga barnböcker för alla åldrar

Skräckinjagande tågturer och fasansfulla monster. Här är 23 barn- och ungdomsböcker för alla som längtar efter en riktig rysare. Läs på egen risk!

Av: Linnéa Ivares

Skräckinjagande tågturer och fasansfulla monster. Här är 23 barn- och ungdomsböcker för alla som längtar efter en riktig rysare. Läs på egen risk!

Bok 1

Bytet

Linda Johansson

I det lilla samhället Djupvik åker man skidor. I övrigt finns inte mycket att göra. Men det berättas också skräckhistorier om vargar som för länge sedan härjade och dödade barn i byn. En del påstår dock att det var en häxa. Plötsligt börjar otäcka saker åter hända i den lilla byn. Vad är det egentligen för ondskefullt väsen som rör sig i skogarna runt Djupvik?

Bytet är skriven av Linda Johansson och är en klassisk skräckroman för mellanstadieåldern som är omöjlig att lägga ifrån sig!

Passar 9-12 år.

Bok 2

Pestblommor

Mats Strandberg och Elin Sandström

När pesten sköljer över huvudstaden hösten 1710, tvingas systrarna Ebba och Magdalena fly från Stockholm. Efter att ha förlorat sin mor i den hemska sjukdomen flyttar de in hos sin okända moster på Svartdamm slott. Slottet är vackert om än ödsligt – och mysterierna hopar sig runt systrarna. Hur kommer det sig att moster Katarina verkar avsky Magdalena? Och vem är egentligen den skräckinjagande prästen som besöker slottet titt som tätt?

Passar 12-15 år.

 

Bok 3

Halloween

Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson

Denna fristående bok i den läskiga och lättlästa serien ”Läs på egen risk”, utspelar sig under halloweenkvällen. Planen är att Jack tillsammans med kompisarna Elsa och Tamas som alla har klätt ut sig, ska gå ”bus eller godis” i området där de bor. Jack blir besviken. De ser ju för mesiga ut! Det hela slutar med att han lämnar vännerna för liemannen, djävulen, mördarclownen och skelettet de träffar på. Och det borde han inte ha gjort…

Passar 6-9 år.

 

 

Bok 4

Spökläraren

Kristina Sigunsdotter och Jenny Jordahl

Bims värld består av det ena och det andra – den helst nakna konstnärsmamman som går under jorden under vinterhalvåret, den gräsligt fula taxen Pölsan och den trygga och glädjespridande Emon som går i Bims klass. Möjligtvis finns det även en spöklärare i denna värld, som bor i ett hemligt rum längst bort i korridoren där sexorna går…Detta är den andra delen i serien Bims värld.

Passar 6-9 år.

Bok 5

Super-Charlie och spökfällan

Camilla Läckberg och Therese Larsson

Hallå? Vem där? Hemma hos Super-Charlie hörs oförklarliga ljud på nätterna. Kruxet är bara att Super-Charlie är den enda som hör ljuden från den övernaturliga inkräktaren. För att familjen ska tro på honom måste han gillra en fälla och ta fast spöket på egen hand. Då kommer hans superkrafter väl till pass!

 

Bok 6

Hallonbacken

Eva Frantz

Eva Frantz har skrivit flera spänningsromaner, men med den prisade Hallonbacken debuterade hon som barnboksförfattare 2018. Boken handlar om Stina som hamnar på sanatoriet Hallonbacken för att kurera sig. Den nya platsen tycker Stina är som ett slott, men längtan hem efter syskonen gör sig hela tiden påmind. När Ruben dyker upp blir tillvaron bättre. De ger sig ut på nattliga strövtåg i sanatoriet. Men med tiden visar det sig att Stina är i en fara hon inte kunde ana.

Passar 9–12 år.

Bok 7

Läs på egen risk: Skuggan

Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson

En fristående bok i Petrus Dahlins och Johanna Kristianssons riktigt läskiga men lättlästa serie Läs på egen risk. Det är en mörk höstkväll när Alvaro går hem, han känner sig förföljd. Men när han vänder sig om ser han bara sin egen skugga. Samma sak händer igen dagen efter och Alvaro inser att hans egen skugga vill honom illa. Går det att fly från något som alltid är bakom en?

Passar barn 6–9 år.

 

Bok 8

Hej alla monster!

Jenny Bergman och Alexander Jansson

En kväll bestämmer pojken att mamma ska vara ond, och vips förvandlas hon från snäll rådjursmamma till elak monstermamma. Mamma tar med pojken ut i skogen för att titta på allt hemskt och läskigt. I skogen droppar det blod från träden och i mörkret lurar monster, drakar, vättar och spöken.

Passar barn 3–6 år.

Bild ur Hej alla monster
Bok 9

Samlade spöksagor. Mysigt och rysligt

En härligt mysrysig antologi för alla små spök- och monsterentusiaster. Läs om när Pelle Svanslös möter ett ”spöke” i domkyrkan och när Saga Louisa Larsson (Sagasagor) går ”Bus eller godis” för allra första gången. Dessutom får ni läsa om när Lillebror Kanin råkar gå in i ”fel” del av Sagoskogen, delen han lovat sina föräldrar att aldrig besöka… Här finns även några av Stina och Carin Wirséns brokiga läskigheter för dem som är lite yngre men som ändå vill vara med och bli lite skrämda. Det finns ju snälla spöken också, sådana som inte alls vill skrämmas utan bara hjälpa till.

Passar barn 3–6 år.

Bok 10

Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget

Jonna Björnstjerna

Den underbara familjen Kanin är tillbaka i ännu ett gastkramande äventyr. Jonna Björnstjerna bjuder på ytterligare en mys-pysig skräckisberättelse. Håll i er! För den här gången får ni hänga med på en hisnande tågtur mot ett avgrundsstup tillsammans med Lillebror Kanin och ett gäng hålögda spöken, skelett, huvudlösa grisar och andra vedervärdiga figurer.

Passar barn 3–6 år.

Bok 11

Sunnanvinda: Herrgårdens hemlighet

Elin Säfström

På herrgården Sunnanvinda händer märkliga saker. Miranda som tidigare inte hade en enda kompis, blir bästis med William, sonen i den stora, brokiga familjen som flyttat in. Miranda förlorade nyligen sin mamma, och dras nu till herrgården där hon upptäcker att familjen besitter magiska krafter, något som drabbar henne på olika sätt hon aldrig hade kunnat föreställa sig. Där finns trillingfastrarna som kan läka, gengångaren Barlác, gammelfarmor Aurelia som kan öppna andra dimensioner och lillasyster Tyra som kan se de döda. Sunnanvinda: Herrgårdens hemlighet är en suggestiv berättelse om magi, familj och stark vänskap!

Bok 12

Den förskräckliga historien om Lilla Hon

Lena Ollmark

Det här är historien om Lilla Hon, som blir utmanad av sina klasskompisar att gå upp alldeles ensam på skolans vind. Fast det är förbjudet att gå dit, för det kan hända olyckor där. Och så kanske det spökar. Men alla vet ju att spöken inte finns på riktigt. Eller …? Det här är en förskräcklig, ryslig och otäck berättelse. Men den är också knasig, spännande och rolig. Och den slutar ganska lyckligt. I alla fall för vissa.

Boken passar barn 9–12 år.

Bok 13

Spökflickan

Katarina Genar

”Har du sett henne än? Spökflickan? Hon som blev inlåst i ert hus?” frågar barnen i byn. Anna vill inte lyssna på ryktena. Samtidigt märker hon att något inte är som det ska i huset familjen flyttat in i. Det känns som om någon iakttar henne. Natt efter natt drömmer hon om en flicka i gammaldags kläder och svarta lackskor – det är som om flickan vill säga Anna något, men vad? Spökflickan är ett suggestivt och spännande sommarlovsäventyr i Maria Gripes anda, av kritikerhyllade Katarina Genar.

Barn passar 9–12 år.

Bok 14

Vem är borta?

Stina Wirsén

Vardagsskräck för de allra minsta! Lilla nallen och stora nallen ska handla mat. Det är roligt, i affären finns så mycket att titta på, så mycket som händer! Men plötsligt har de tappat bort varandra bland alla bananer och tvättmedel! Var är stora nallen? Borta!? Eller är det lilla som är borta? Vem har kommit bort egentligen? Nyss var allting så härligt, men nu känns det läskigt och farligt!

Passar barn 0–3 år.

Bok 15

Monstret i natten

Mats Strandberg

Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alice hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad, kliad mellan öronen och gosad med. Men varför blir alla så rädda? Spännande, roligt och lagom läskigt, med cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. En berättelse om monster och människor, om att inte passa in, och om att hitta sin egen flock.

Passar barn 6–9 år.

Bok 16

Max och Maja. Det läskiga monstret

Axel Scheffler

En regnig dag är Maja inne och bakar kakor. När hon väntar på att kakorna ska bli färdiga får hon syn på något utanför fönstret. En stor luden hand! Maja blir rädd. Sedan knackar det på dörren. Maja blir ännu räddare. Dörren öppnas och in kommer ett morrande monster. Nu blir Maja jätterädd! Men så känner hon igen monstrets fötter. Det är ju bara Max som har klätt ut sig!

Passar barn 0–3 år.

Bok 17

De tysta stegen bakom

Jonna Björnstjerna

Elsas familj ska flytta ut på landet. Det nya huset är ett riktigt kråkslott med knakande golv och dystra rum med vindlande gångar. Inte heller blir det bättre av att mamma och pappa verkar tycka att hon mest hela tiden är besvärlig, bråkig och ljuger om allting. Dessutom tycker de att alla märkliga olyckor som har skett på sistone är hennes fel. De tysta stegen bakom är en mörk saga, fylld av magi och spänning. För alla bokslukare som längtar efter en riktig spökhistoria. Vågar du läsa?

Passar barn 9–12 år.

Bok 18

Eldhjulet

Kristina Ohlsson

Heidis hemkomst till Hovenäset får ingen bra start. Renoveringen av hennes rum är inte färdigt. Pappa och hans gravida flickvän har inte pengar till att slutföra det påbörjade arbetet. I stället får Heidi sova med tre väggar och ett plastskynke omkring sig. Ett plastskynke som det på natten verkar som att någon står bakom. Det är läskigt redan där, men när Heidis familj tar in en hyresgäst som bosätter sig nere i källaren blir det hela lite bättre. För han har ett stort pariserhjul som han tar med sig till Hovenäset. Men snart visar det sig att problemen har bara börjat för Heidi och hennes familj.

Passar barn 9–12 år.

Bok 19

Coraline

Neil Gaiman

En modern klassiker. Den lilla flickan Coraline och hennes föräldrar flyttar in i ett konstigt hus. Där finns en dörr som egentligen inte leder någonstans, men när Coraline tittar efter hamnar hon i en spegelvärld. Allt i den andra världen verkar underbart. Till en början… Maten är bättre än hemma, leksakerna är levande, och ingen tjatar på henne. Men där finns också en annan mamma och en annan pappa, och de vill att Coraline ska stanna hos dem. För evigt. Neil Gaimans ungdomsbok förtrollar och skrämmer läsare i alla åldrar. Den har belönats med flera priser och dessutom gjort succé som animerad film.

Passar från 9 år och uppåt.

Översättare: Kristoffer Leandoer

Bok 20

Djupgraven

Viveca Sten och Camilla Sten

Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter sjömansskrock. Även om tolvåriga Tuva inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö, där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och grund utan och innantill. Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden… Tillsammans har mor och dotter Sten skapat en olidligt spännande rysartrilogi.

Passar barn 9–12 år.

Läs också: Mor och dotter skapar mörk skräck av den idylliska skärgården

Bok 21

Jag väntar under mossan

Amanda Hellberg

När Tilda är nära att drunkna och spolas i land på den olycksbådande ön mitt i sjön skruvas hennes känslighet upp. Hon tränger djupare in i en värld av övernaturliga varelser och mystiska samband där ingenting är som det först verkar. Samtidigt vakar någon – eller något – över varje steg Tilda tar.  Jag väntar under mossan är blodisande och underhållande berättelse om en förtrollad sommar, häftig förälskelse och inre styrka av skräckdrottningen Amanda Hellberg.

Passar barn 12–15 år.

Bok 22

Norra Latin

Sara Bergmark Elfgren

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan. Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?

Passar unga vuxna.

Bok 23

Sju spöken

Chris Priestley

I ett maffigt gods ska ett gäng ungdomar få gå en helt unik rundtur. Jake är en av de som blivit inbjudna och det är just honom som de konstiga skuggorna förföljer under guidens visning genom de ståtliga rummen. Samtidigt berättar guiden historien om de sju spökena som hemsöker godset. För varje nytt rum och varje ny berättelse blir Jake mer och mer övertygad om att något är fel, väldigt fel…Passar 10 år och uppåt.

Översättare: Maria Fröberg

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.