Magi, monster och äventyr! Här är 9 nya fantasyböcker för barn
Boktips

Magi, monster och äventyr! Här är 9 nya fantasyböcker för barn

Dyk in i världar fulla av magi, monster, mystiska väsen och äventyr. Vi listar de bästa fantasyböckerna för barn från 2023 och 2022.

Av: Sebastian Folcker

Dyk in i världar fulla av magi, monster, mystiska väsen och äventyr. Vi listar de bästa fantasyböckerna för barn från 2023 och 2022.

Bok 1

Sunnanvinda: Omöjlig magi

Elin Säfström

Andrar delen i Sunnanvinda-serien, vars första del Herrgårdens hemlighet nyligen nominerades till en Crimetime Award för bästa barn- och ungdomsbok. I den här boken har Miranda kommit i bättre kontakt med sin magi. Hon går i skolan och tillsammans med vännen William ställs hon inför stora utmaningar. En av dem involverar hennes döda mamma.

Passar 9–12 år.

Bok 2

Halvling

Linda Åkerström

Den tredje och avslutande delen i Bloksberg-trilogin. Det har hänt en hel del sedan Heddy mötte Arve, spelmannen med den magiska melodin på midsommarafton. Nu behöver hon kämpa tillsammans med sina vänner Rachel och Eli för att rädda Bloksberg och världen från den onda Lucaz. Serien har fått fina recensioner och har jämförts med Engelfors-trilogin. Nu går den storstilat i hamn.

Bok 3

Spökryttaren

A F Steadman

Skandar Smiths dröm om att få rida en enhörning blev sann. Men det var bara början, efter att ha överlevt det första året på skolan tillsammans med sin köttätande enhörning står det mycket mer på spel än att vinna kapplöpningar. Han skulle så gärna vilja hjälpa sin syster Kenna att flytta till den magiska ön, han skulle göra vad som helst för henne…

Passar för barn 9-12 år

Bok 4

Asynja: Völvans väv

Elisabeth Östnäs & Lina Neidestam

I den tredje delen av Asynja-serien måste Disa bolla flera utmaningar samtidigt. Henne magiska svärd har stulits av völvan Sunna, dotter till Iskungen, och hon måste få tillbaka det. Samtidigt kommer Iskungen till Alsnö. Nu har Disa sin chans att hämnas sin familj. Det är spännande och mystiskt, fullt med underbara illustrationer av Lina Neidestam.

Passar för barn 9-12 år.

Bok 5

Silver & Stål: Helvetets portar

Johanna Strömqvist

Första delen i en serie som utspelar sig i ett nutida Stockholm, men där vi får blicka in i ett samhälle där häxor är verksamma. Lilly och Vincents båda mammor försvinner spårlöst en kväll. Kan det ha att göra med alla sena nätter på skönhetssalongen? Har deras mammor, som är häxor, ägnat sig åt laglydiga aktiviteter den senaste tiden? Frågorna hopar sig, men de två största som Lilly och Vincent måste få svar på är dessa: Var är deras mammor? Och hur ska de få tillbaka dem? Jakten för Lilly och Vincent genom Stockholm där de möter andra häxor, demoner och tentakelmonster.

Passar barn 9-12 år.

Bok 6

Star Stable – Ödesryttarna: Aideens gåva

Helena Dahlgren

Sägnen säger att när de fyra ödesryttarna och deras hästar är samlade på ön Jorvik kommer det goda att segra. Men hur ska kommande generationer av ödesryttare klara det utan sina magiska starbreed-hästar? För just nu är rasen hotad. Det föds inga nya föl. Ödesryttarna måste försöka hitta det enda stoet som bär ett föl. Samtidigt hopar sig problemen när mörka krafter vill ta över ön.

Det här är sista delen i andra trilogin om Ödesryttarna, som bygger på det populära onlinespelet Star Stable. Här hittar du del ett och del två i trilogin.

Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 7

Yggdrasil: Flickan från underjorden

Sara Mauritzon

Andra delen av en berättelse som är rotad i den nordiska mytologin. En höststorm drar in över Hejdafors och dagen efter händer underliga saker vid skolgården. Lillo anar att nya hemskheter väntar. Till råga på allt dyker det upp en underlig flicka som håller till på kyrkogården. Vem är hon, egentligen? Det måste Lillo, Tor och de andra ta reda på. Sara Mauritzon tilldelades bokpriset Slangbellan 2023 för första delen Silvermannen. Det är lätt att förstå varför.

Passar barn 9-12 år.

Bok 8

Ylvania: Lysande trädets hemlighet

Ylva Hällen

Sista delen i Ylvania-kvintetten. De fyra barnen i Väktarstjärnan har återigen lyckats återställa ordningen i Ylvania. Men lyckan blir inte långvarig. När som helst kan Ondskans berg öppnas och förgöra hela Ylvania. För att rädda allt de håller kärt måste de söka sig tillbaka i Ylvanias historia där mörka hemligheter döljer sig.

Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 9

Alba och Nattramnens grav

Mårten Gisby

Den andra delen i ett fantasy-epos som utspelar sig i Landet bortom, en plats bortanför vår egen. Alba måste försöka ta tillbaka Brisingasmycket som stals ifrån henne av Åskmakaren. Hennes farbror har blivit ett allt större hot mot Albas far, som är landets fredsrådare. För att möta hotet behöver hon finna Nattramnen, en uråldrig asamagi. Om hon lyckas, kan Alba då ställa allt till rätta igen? Och vad är egentligen det rätta?

Alba-trilogin är inspirerad av nordisk mytologi och folktro – med vättar, trollar och asamagi. Samtidigt är det fyllt med gråskala och spänning.

Passar barn mellan 9-12 år.

En sida till? Fortsätt läs!