Magi, monster och äventyr! Här är 11 nya fantasyböcker för barn
Böcker

Magi, monster och äventyr! Här är 11 nya fantasyböcker för barn

Dyk in i världar fulla av magi, monster, mystiska väsen och äventyr. Vi listar de bästa fantasyböckerna för barn från 2023.

Av: Sebastian Folcker

Dyk in i världar fulla av magi, monster, mystiska väsen och äventyr. Vi listar de bästa fantasyböckerna för barn från 2023.

Bok 1

Häxhammaren

Johanna Strömqvist

Någonting som är både omtumlande och farligt har väckts till liv alldeles för tidigt i Lilly: Hennes häxkrafter! Någon vill förgöra häxorna med eld och vatten och en läskig vålnad visar sig plötsligt genom speglar för att skada häxorna. Vem vålnaden är, är ett stort mysterium! Lillys och Vincents mammor åker fast och måste bära elektroniska spårare och de två barnen tvingas kämpa mot alldeles för svåra hot och rysligt starka fiender! Detta är den andra, fristående boken om Silver & Stål – ett mörkt äventyr som sicksackar sig fram genom ett Stockholm fullspäckat av häxkraft och magi.

Passar 9-12 år.

Bok 2

Christopher Paolini

Väntan har varit lång, men äntligen har Christopher Paolini (som ligger bakom Eragon-böckerna) skrivit en ny bok som utspelar sig i landet Alagaësia. Här följer vi Murtagh som, på sätt och vis, bytte sida och stred för den onde  härskaren Galbatorix. Nu står han och draken Törne ensamma, avskydda och utan vänner. Men när Murtagh upptäcker att något ont är i görningen måste han göra något åt det hela. Kanske är det testet som kan visa honom, och alla andra, vem han egentligen är?

Passar 12–15 år.

Bok 3

Midvinterdrottningen

Maria Hellbom

Mystik och folktro blandas i Maria Hellboms verk och i dess mitt står Klara. Hon har precis fått en kusin, men under dopet bryter upp våldsam våg upp isen i Vidåsasjön. Det är en varning för att något hemskt är på väg att hända. Snart drar covidpandemin över världen. Sjukdom och död hotar alla de som Klara håller kär. Frågorna börjar hopa sig. Vad hände under midsommarnatten 1918 när skogfrun Sara låtsades omkomma i en brand? Vem är pojken som går runt barfota i snön och sätter märken på dörrarna? Kan Midvinterdrottningen rädda Klaras familj. Och är Klara redo att betala priset?

Det här är tredje delen i serien som inleddes med Älgkungen, som vann Barnradions bokpris 2022. Älgkungen hittar du här, och del två, Pärlbäraren, hittar du här.

Passar 9–12 år.

Bok 4

Halvling

Linda Åkerström

Den tredje och avslutande delen i Bloksberg-trilogin. Det har hänt en hel del sedan Heddy mötte Arve, spelmannen med den magiska melodin på midsommarafton. Nu behöver hon kämpa tillsammans med sina vänner Rachel och Eli för att rädda Bloksberg och världen från den onda Lucaz. Serien har fått fina recensioner och har jämförts med Engelfors-trilogin. Nu går den storstilat i hamn.

Bok 5

Resan till landet för Längesen

Elsa Beskow

Okej. Vi erkänner. Den här boken är inte ny. Den gavs faktiskt ut för första gången för 100 år sedan. Men nu ges den ut igen och en god fantasybok är ju faktiskt tidlös. Syskonen Kaj och Kajsas murkna stubbe förvandlas till en drake som för dem bort till landet Längesen. Där behöver en prinsessa hjälp med att befria sin riddare från en elak drake. Det kan nog Kaj och Kajsa hjälpa till med. Om det bara vore så enkelt. Elsa Beskows stilbildande bilder är oemotståndliga och det här är en klassisk saga som kan läsas många gånger.

Passar 3–6-åringar.

Bok 6

Spökryttaren

A F Steadman

Skandar Smiths dröm om att få rida en enhörning blev sann. Men det var bara början, efter att ha överlevt det första året på skolan tillsammans med sin köttätande enhörning står det mycket mer på spel än att vinna kapplöpningar. Han skulle så gärna vilja hjälpa sin syster Kenna att flytta till den magiska ön, han skulle göra vad som helst för henne…

Passar för barn 9-12 år

Bok 7

Asynja: Völvans väv

Elisabeth Östnäs & Lina Neidestam

I den tredje delen av Asynja-serien måste Disa bolla flera utmaningar samtidigt. Henne magiska svärd har stulits av völvan Sunna, dotter till Iskungen, och hon måste få tillbaka det. Samtidigt kommer Iskungen till Alsnö. Nu har Disa sin chans att hämnas sin familj. Det är spännande och mystiskt, fullt med underbara illustrationer av Lina Neidestam.

Passar för barn 9-12 år.

Bok 8

Silver & Stål: Helvetets portar

Johanna Strömqvist

Första delen i en serie som utspelar sig i ett nutida Stockholm, men där vi får blicka in i ett samhälle där häxor är verksamma. Lilly och Vincents båda mammor försvinner spårlöst en kväll. Kan det ha att göra med alla sena nätter på skönhetssalongen? Har deras mammor, som är häxor, ägnat sig åt laglydiga aktiviteter den senaste tiden? Frågorna hopar sig, men de två största som Lilly och Vincent måste få svar på är dessa: Var är deras mammor? Och hur ska de få tillbaka dem? Jakten för Lilly och Vincent genom Stockholm där de möter andra häxor, demoner och tentakelmonster.

Passar barn 9-12 år.

Bok 9

Star Stable – Ödesryttarna: Aideens gåva

Helena Dahlgren

Sägnen säger att när de fyra ödesryttarna och deras hästar är samlade på ön Jorvik kommer det goda att segra. Men hur ska kommande generationer av ödesryttare klara det utan sina magiska starbreed-hästar? För just nu är rasen hotad. Det föds inga nya föl. Ödesryttarna måste försöka hitta det enda stoet som bär ett föl. Samtidigt hopar sig problemen när mörka krafter vill ta över ön.

Det här är sista delen i andra trilogin om Ödesryttarna, som bygger på det populära onlinespelet Star Stable. Här hittar du del ett och del två i trilogin.

Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 10

Yggdrasil: Flickan från underjorden

Sara Mauritzon

Andra delen av en berättelse som är rotad i den nordiska mytologin. En höststorm drar in över Hejdafors och dagen efter händer underliga saker vid skolgården. Lillo anar att nya hemskheter väntar. Till råga på allt dyker det upp en underlig flicka som håller till på kyrkogården. Vem är hon, egentligen? Det måste Lillo, Tor och de andra ta reda på. Sara Mauritzon tilldelades bokpriset Slangbellan 2023 för första delen Silvermannen. Det är lätt att förstå varför.

Passar barn 9-12 år.

Bok 11

Ylvania: Lysande trädets hemlighet

Ylva Hällen

Sista delen i Ylvania-kvintetten. De fyra barnen i Väktarstjärnan har återigen lyckats återställa ordningen i Ylvania. Men lyckan blir inte långvarig. När som helst kan Ondskans berg öppnas och förgöra hela Ylvania. För att rädda allt de håller kärt måste de söka sig tillbaka i Ylvanias historia där mörka hemligheter döljer sig.

Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 12

Alba och Nattramnens grav

Mårten Gisby

Den andra delen i ett fantasy-epos som utspelar sig i Landet bortom, en plats bortanför vår egen. Alba måste försöka ta tillbaka Brisingasmycket som stals ifrån henne av Åskmakaren. Hennes farbror har blivit ett allt större hot mot Albas far, som är landets fredsrådare. För att möta hotet behöver hon finna Nattramnen, en uråldrig asamagi. Om hon lyckas, kan Alba då ställa allt till rätta igen? Och vad är egentligen det rätta?

Alba-trilogin är inspirerad av nordisk mytologi och folktro – med vättar, trollar och asamagi. Samtidigt är det fyllt med gråskala och spänning.

Passar barn mellan 9-12 år.

En sida till? Fortsätt läs!