Foto: Shutterstock 8 barnböcker som bygger på lögner
Böcker

8 barnböcker som bygger på lögner

Är det verkligen bara dåligt med lögner? Att hitta på något som inte har hänt är ju fantasi, och fantasi är egentligen fantastiskt. Men spara ljugandet till sånt som inte skadar andra... Här är åtta barnböcker som bygger på lögner.

Av: Linnéa Ivares

Är det verkligen bara dåligt med lögner? Att hitta på något som inte har hänt är ju fantasi, och fantasi är egentligen fantastiskt. Men spara ljugandet till sånt som inte skadar andra... Här är åtta barnböcker som bygger på lögner.

Bok 1

Dårfinkar och dönickar

Ulf Stark

Kortklippta Simone ska börja en ny klass och när hon stiger in i klassrummet tror fröken att hon är en kille. Hon väljer att spela med och är snart intrasslad i en karusell av lögner. Bland annat hamnar hon mitt i ett triangeldrama med den populära tjejen Katti och kompisen Isak. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 2

Mitt livsfarliga liv: Kärlekskrisen

Ann Caroline Håkans och Mia Nilsson

Juni ställer till det för sig själv – igen. För att få tyst på killtjatet säger hon till sin kusin Ella att hon är tillsammans med Jonah i klassen. Hon är ju faktiskt vän med Jonah, och han är en pojke, visst kan väl det kallas för pojkvän då? Senare får Juni reda på att Ellas skola ska delta i samma skol-DM som hennes egen. Nu måste hon förhindra att Ella och Jonah träffas. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 3

Lilla prinsessan: Jag är faktiskt sjuk

Tony Ross

Varje gång någon ber den lilla prinsessan att hjälpa till blir hon plötsligt sjuk. Hon är för sjuk för att gå ut med hunden och mår för dåligt för att åka till skolan. Men när hon blir bjuden på kalas mår plötsligt mycket bättre. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 4

Tusen tips till en bluffis

Eva Susso och Benjamin Chaud

Rolf Cossu bor i Paris tillsammans med sin förmögna familj. Han är väldigt förtjust i Ofelia som ofta hjälper sin pappa i kvartersbutiken intill Cossus hus. Förut vågade Rolf bara spana på Ofelia, men nu vågar han äntligen prata med henne. I ett försök att imponera på Ofelia lyckas han trassla in sig i en mängd olika lögner. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 5

Kejsarens nya kläder

H C Andersen

Denna välkända klassiker handlar om en kejsare som blir lurad. Två skräddare säger att de använder ett magiskt tyg som mindre begåvade personer inte kan se, men i själva verket använder de inget tyg alls. Eftersom ingen vill framstå som mindre begåvad låtsas alla om att de ser ”kläderna”, och kejsaren vandrar omkring naken på stadens gator. Tills ett barn ropar: ”Han har ju inga kläder på sig!”

Bok 6

Siri och snömannen

Tiina Nopola och Mervi Lindman

Siri har fått ett par nya skidor och vill gärna prova dem tillsammans med Lill-Otto, Mellan-Otto och Stor-Otto. Men Ottosarna vill hellre åka pulka än att ge sig ut i skidspåret. För att få med dem hittar Siri på en lögn. Att det finns en stor snöman i skogen. Hon ger sig iväg för att göra snömansspår, men lyckas gå vilse. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 7

Vem lurar vem?

Carin Wirsén och Karin Holmström

Alma blir lurad av sina klasskamrater. Hon blir arg och bestämmer sig för att ge tillbaka. Hon får en idé: hon ska lura dem att kolor kan få barn. Men för att kunna utföra sin plan behöver hon hjälp från Egon. Alma och Egon-böckerna är en lättläst bokserie för läsande nybörjare. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 8

Om jag bara inte råkat göra pappa till astronaut

Ingelin Angerborn och Lena Forsman

Nu ska Tilda och hennes mamma ska flytta – för sjätte gången. Allt beror på att Tilda glömt bort saker och ljugit lite. Om hon bara inte hade råkat göra sin pappa till astronaut! Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 9

April, April Sigge

Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Bonustips!
Gillar ditt barn hästar? April, april Sigge är den fjärde fristående boken om vår favoritshettis. Boken bygger förvisso inte på lögner, men utspelar sig bland annat på första april. Här får vi följa Elina som inte vill något hellre än att ta hand om Sigge på sommarens ridläger, men Ingela verkar inte så säker på att hon klarar av att hantera Sigge alldeles själv. Passar barn mellan 6-9 år.

En sida till? Fortsätt läs!