19 barnböcker som får fantasin att skena
Böcker

19 barnböcker som får fantasin att skena

Läs om perukbärande öar, flygande piratskepp och lådor som leder till andra världar. Vi listar 19 böcker som utmanar din och ditt barns fantasi.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Maurice Sendak / Ur Till vildingarnas land

Läs om perukbärande öar, flygande piratskepp och lådor som leder till andra världar. Vi listar 19 böcker som utmanar din och ditt barns fantasi.

Bok 1

Familjen Amarant

Elin Ruuth & Johanna Magoria

En dag får Neo Andersson nya grannar. På gatan flyttar familjen Amarant in. Det är en annorlunda familj, med en krokodil som husdjur. De har också horn i pannan, ungefär som rådjur, och de är klädda som rikt folk var för över hundra år sedan. Neo Andersson blir förvirrad, nyfiken och en smula avundsjuk. Men lika spännande är Neo för den nyinflyttade grannpojken Poppel Amarant, som bland annat aldrig har hoppat studsmatta. Vad är häftigt och konstigt, egentligen?

Bok 2

Bos bästis

Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

Bos familj är stor – han har så väldigt många syskon. Egentligen finns det absolut inte plats för ett husdjur hos Bo, men tanten i Den magiska djuraffären vet ju exakt vilket djur som Bo behöver: Ett djur som kan lära Bo att räkna!

Passar 6-9 år. Bos bästis av Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

Bok 3

Idag är Åke en hund

Per Nilsson och Lisen Adbåge

Idag är Åke en hund! Därför sitter han inte vid matbordet och äter sin frukost och därför pratar han heller inte eller har någon jacka på sig. Så fort Åke kommer till förskolan blir visst alla ungar hundar! Lite tråkigt är det dock att inte kunna cykla hem från förskolan…Familjen saknar sin Åke-pojke så mycket. Frågan är om han någonsin kommer komma tillbaka? Idag är Åke en hund är en bok som tänjer på fantasins gränser!

Passar 3-6 år.

Bok 4

Lasersvärdet

Magnus Ljunggren och Johanna Kristiansson

Från badrumsfönstret ser de hela rymden: ”Det måste finns minst tusen miljarder äventyr därute”, säger Ava. Ivo och Ava, som är tvillingar, ska idag börja i skolan för blivande Rymdpiloter på rymdskeppet Hajen. De har lite olika inställning till det hela – Ava har längtat och längtat medan Ivo är orolig för att de ska behöva göra FARLIGA saker. Tänk om de måste fäktas med lasersvärd? Det visar sig snart att den första skoldagen innehåller allt och lite till!

Passar 6-9 år.

Bok 5

Manfred och den försvunna flamingon

Eva Whitebrook och Marcus-Gunnar Petersson

Statsministern bor i Sagerska palatset, mitt i Stockholm, precis vid Strömmen. Men vem håller egentligen till på palatsets tak? Jo, det gör korpen Manfreds nystartade detektivbyrå! Dessvärre har detektivbyrån inte varit så framgångsrik som han hade hoppats på, så istället ägnar han dagarna åt att lära den ivriga lilla måsungen Måses att flyga. Snart får tack och lov Manfred sitt första fall: Han måste hitta en stulen gosedjursflamingo! Manfred blir lovad en belöning om han lyckas, och jakten tar honom och Måses till Gröna Lund. Men hur hittar man egentligen en gosedjursflamingo bland lotterier, karuseller och sockervadd? Plötsligt är inte bara gosedjursflamingon försvunnen, utan även Måses…

Passar 3-6 år.

Bok 6

Pappas långa ben

Nadine Brun-Cosme och Aurélie Guillerey

Det är pappas tur att hämta Mattis på förskolan idag och Mattis kan inte låta bli att oroa sig över att något ska gå fel. Tänk om bilen inte startar? Mattis räknar upp alla möjliga sätt som det kan gå fel men pappa hittar på den ena fantasifulla lösningen efter den andra.

Passar 3-6 år.

Pappas långa ben
Bok 7

Ylvania-serien

Ylva Hällen och Marcus-Gunnar Pettersson

Vad händer om man korsar Harry Potter och Mio, min Mio? Kanske uppstår sträckläsningsäventyret Ylvania, som Ylva Hällen med sin berättarglädje skapat tillsammans med Marcus-Gunnar och hans originella illustrationer. Serien bjuder på mystiska varelser och väl bevarade hemligheter!

Passar 6-9 år.

Bok 8

Tusen stjärnors ö

Emma Karinsdotter

En äventyrsberättelse om 11-åriga Tigris. Hon och hennes pappa har levt ensamma i nästan alla år, och pappan saknar Tigris mamma otroligt mycket. Tigris hittar en mystisk låda med mammans namn på. Hon kryper ner i den, somnar och vaknar upp i en annan värld. På Tusen stjärnors ö finns Ariann med sina sånger, där finns stjärnstenarna och Leo med sina molnfår. Och här finns det spår av Tigris mamma. Men på ön finns också Skuggan som släcker alla de stjärnor som ger ön liv och den farliga Förstenade skogen.

Passar 9-12 år.

Bok 9

Till vildingarnas land

Maurice Sendak

En fantasieggande barnboksklassiker om Max som en kväll busar så vilt att han får gå till sitt rum utan middag. Där skapar han en egen fantasivärld och far iväg till vildingarna värld. Han lyckas tämja de ruskiga varelserna och blir kung. Men efter ett tag tröttnar han på vildingarna och längtar hem till tryggheten och någon som tycker om en.

Passar 3-6 år.

Bok 10

Flickan som ville rädda böckerna

Klaus Hagerup och Lisa Aisato

Anna älskar böckerna, och alla de personer och världar som finns i böckerna. Hon ska snart fylla 10 och är väldigt rädd för att bli gammal och dö. Bibliotekarien fru Monsen berättar om vad som händer med de böcker som inte lånas ut — böckerna försvinner och förstörs av Milton Berg. Anna står inte ut med tanken och måste rädda böckerna.

Passar 6-9 år.

Översättare: Lotta Bergqvist

Flickan som ville rädda böckerna
Bok 11

I huset där jag bor

Lena Sjöberg

Vem bor på 5:e våningen? Varför luktar det så gott på våning 4? Följ med in i huset och upptäck alla spännande rum och människor som finns att titta på. Tusentals detaljer och spännande personer bjuder in till diskussion och frågor. Historien kan bli olika varje gång ni läser den!

Passar 3-6 år.

Bok 12

Grävlings resa

Cecilia Heikkilä

En gång i tiden var Grävling sjökapten. Nu är han gammal och trött och lever ett stillsamt liv på sin ö. En dag är vågorna extra höga och ett litet djur spolas upp på stranden. När det vaknar ställs hela Grävlings inrutade tillvaro upp och ner och de två nyfunna vännerna ger sig ut på en världsomsegling.

Passar 3-6 år.

Grävlings resa
Bok 13

En helt vanlig vecka med familjen Jansson

Petter Lidbeck, Martin Widmark och Pelle Forshed

I familjen Janssons hem har barnen och de vuxna under en vecka bytt roller med varandra. De vuxna slipper plikter och ansvar och barnen får äntligen bestämma och göra allt barnförbjudet. Men när dagarna fylls av vuxna inte vill gå till jobbet eller tandläkaren, slipskaos i hissen, opassande kommentarer på bussen och tjat om husdjur blir drömmen alltmer mardrömslik.

Passar 6-9 år.

Bok 14

Doktor Proctor och den stora guldkuppen

Jo Nesbø

Hela Norges guldreserv har blivit stulen! Bulle, Lise och Doktor Proktor beger sig till London för att lösa mysteriet och återbörda guldet. Utklädda till detektiver, gamla tanter och bebisar infiltrerar de en kriminell liga. Samtidigt som de tre vännerna försöker planera ett helt omöjligt rån måste de delta i en cupfinal i fotboll och utmana världens bästa fotbollsspelare.

Passar 6-9 år.

Översättare: Barbro Lagergren

Bok 15

Samtidigt i min låtsasvärld

Lisa Bjärbo och Emma Adbåge

Drömmer du om att vara en katt? Eller kanske en superhjälte? Hur ser din låtsasvärld ut när tankarna plötsligt drar iväg en mulen torsdag? Samtidigt i min låtsasvärld är en kärleksförklaring till dagdrömmandet och fantasin.

Passar 3-6 år.

Bok 16

Törnspökets hemlighet

Tone Almhjell

I skogen kring Niklas Sommarkulles hem hittas mystiska fotspår och lemlestade djur, samtidigt blir Niklas mardrömmar allt värre. Trollen från hans mardrömmar har kommit till liv i skogen och Niklas är den enda som kan stoppa dem. Med hjälp av lodjuret Tyst hittar han en portal till en annan värld. Där plågas invånarna av Sparvkungen och Niklas måste hitta ett sätt att rädda båda världarna.

Passar 9-12 år.

Bok 17

Alice i underlandet

Lewis Carrol och Tove Jansson

Alice faller flera mil ner i ett hål och hamnar i Underlandet. Här dricker och äter hon olika saker för att bli större och mindre, träffar underliga karaktärer som den vita kaninen och Cheshirekatten och går på en besynnerlig tebjudning.

Passar 9-12 år.

Översättare: Åke Runnquist

Bok 18

Singers melodi

Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

Ett litet sjölejon kommer till en resande cirkus och får namnet Singer efter sin vackra sångröst. Han växer upp på cirkusen, vid lejontämjarungen Manfreds sida, och får fina vänner. Trots det känner Singer en längtan och saknad. En dag när Manfred vaknar är Singers säng tom. Har han gett sig av för gott?

Passar 6-9 år.

Singers melodi av Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä
Bok 19

Lilla Sticka i landet Lycka

Martin Widmark och Emilia Dziubak

En kväll berättar tant Julia en fantastisk berättelse för Daniel. När hon var en liten och ledsen flicka som saknade sin bror styrde hon av misstag in kälken under en gran. Hon for genom is och snö och hamnade i landet Lycka. Här träffar hon fantastiska figurer som Herr Jacobi och den girige Krabban.

Passar 3–6 år.

En sida till? Fortsätt läs!