11 mysiga julböcker
Böcker

11 mysiga julböcker

Visst gnistrar snön extra vit i barnböckerna? Och visst är granarna lite grannare och tomtarna lite hemlighetsfullare? Det bästa man kan göra för att maximera julkänslan är att sätta näsan i en bok. Vi listar 11 riktigt mysiga och stämningsfulla julböcker!

Av: Ingrid Nilsson
Illustratör: Lisa Aisato (ur boken ”Snösystern”)

Visst gnistrar snön extra vit i barnböckerna? Och visst är granarna lite grannare och tomtarna lite hemlighetsfullare? Det bästa man kan göra för att maximera julkänslan är att sätta näsan i en bok. Vi listar 11 riktigt mysiga och stämningsfulla julböcker!

Bok 1

Julen kommer till Mumindalen

Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Alex Haridi och Filippa Widlund

När Mumintrollen väcks ur sin vinterdvala är det till ett stirrigt Mumindalen. Senare samma kväll ska nämligen någonting vid namn Julen komma dit. Den mystiska Julen, som mumintrollen inte riktigt vet vad den innebär, gör deras vänner – som är i färd med att laga mat, handla julklappar och granar, himla stressade. De enda som verkar ta Julen med ro är de frusna och fattiga små knytten, som bara önskar få vara med varandra och titta på de glimmande ljusen. Möjligtvis kan Muminfamiljen lära sig något av dem…Denna bok är baserad på Tove Janssons novell Granen, som kom ut 1962, men omarbetad för bilderboksformatet av författarna Alex Haridi och Cecilia Davidsson samt illustrerad av Filippa Widlund.

Passar 3-6 år.

Julen kommer till Mumindalen av Tove Jansson, Cecilia Davidsson, Alex Haridi och Filippa Widlund
Bok 2

Snösystern : en julberättelse

Maja Lunde och Lisa Aisato

Julian fyller år på självaste julafton och tycker att denna dag är det bästa som finns! Men den här julen är inte som andra jular, eftersom Julian och hans familj bär på en tung sorg efter storasystern Junis bortgång. Julians föräldrar verkar inte tänka på att det börjar lida mot jul. Hedvig kommer in i Julians liv som en skänk från ovan. Hon pratar med konstiga ord och tycker, precis som Julian, att julen är viktig. Men när Julian lägger ihop det ena och det andra, märker han att någonting är lurt med Hedvig – hon är alltid hemma ensam, en mystisk man smyger runt i hennes trädgård och hon kan omöjligt lära sig simma. Detta är en rörande och spännande berättelse om längtan efter julen!

Passar 6-9 år.

Översättare: Barbro Lagergren

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato
Bok 3

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Tage Danielsson, Per Åhlin och Per Åhlin

Sedan 1975 har Karl-Bertil Jonssons julafton sänts varje julafton på SVT. Den fjortonårige Karl-Bertil som inspirerad av Robin Hood tar paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till fattiga i slumkvarteren älskas av den svenska publiken och är för många synonym med svensk jultradition.

Bok 4

Kommer inte tomten snart?

Frida Naemi Persson och Moa Graaf

När man väntar på julen går tiden långsamt…Som tur är finns en massa att göra i väntan! Man kan julbaka, slå in paket, tända vackra adventsljus, hitta en julgran och gå i luciatåg. Men när man pustat ut och är färdig undrar man ändå: Kommer inte tomten snart? Denna snögnistrande och stämningsfulla berättelse rimmar och charmar varenda grankotte!

Passar 3-6 år.

Bok 5

Julgröten

Sven Nordqvist

Julafton är här och snön ligger vit. Hustomtefamiljen är förväntansfull och längtar efter grötfatet som husfolket varje jul ställer ut till dem. Men de senaste åren har husfolket inte varit lika noggranna med att förse hustomtefamiljen med gröt. De verkar inte lägga märke till vilka som faktiskt gör den verkliga nyttan och håller ordning på gården. De har främst en viss figur i tankarna, nämligen jultomten!

Passar från 5 år och uppåt.

Bok 6

Tomten är vaken

Astrid Lindgren och Kitty Crowther

Denna julberättelse utspelar sig en magisk vinternatt på en gammal gård, djupt inne i skogen. Människorna låter elden glöda och kurar ihop sig i sina små stugor. På gården finns en gårdstomte som rår om allt levande – korna i sina bås, hunden i sitt band och hästen i sitt stall. Med sitt viskande lilla språk tröstar, klappar och ingjuter gårdstomten hopp i djuren. Natten är kylig och mörk, men tomten ser efter lagård och stall, tassandes mellan husen.

Passar 3-6 år.

Bok 7

Tomten berättar

Jan Lööf

Någon matar och tar hand om alla djuren. Men vem då egentligen? En lagårdstomte som varit med sedan syndafallet, verkar det som! Efter att ha arbetet på Noaks ark och gjort ett stopp på en norrländsk bondgård, flyttar han med familjen in till staden. Där finns bara en hund och en katt att pyssla om, och det räcker faktiskt för en så rysligt gammal tomte som lagårdstomten!

Passar 3-6 år.

Bok 8

I väntan på julen

Ulf Nilsson

I denna bok har Ulf Nilsson plockat russinen ur kakan och sammanfört sina fyra favoritberättelser om jul och juletid! Boken bjuder på en berättelse för varje adventssöndag och leder en från början av december, ända fram till jul! Pepparkakor bakas, småtomtar tassar fram om nätterna, levande julbockar rymmer och gammelfarmödrar säger adjö. Detta är en högläsningspärla som hela familjen kan glädjas åt! 

Bok 9

Jultröjan

Cecilia Heikkilä

Katten Fransson är hemlös och då är vintern allt annat än rolig. För att tassarna inte ska frysa till is vandrar han runt i staden, dag ut och dag in. Från gatan tittar han in på djur som handlar julklappar eller värmer sig på stadens café. Men en dag händer något som drar Franssons leverne till sin spets: Hans stickade tröja tappar en maska och börjar trasas upp! Det finns ingen chans att Fransson klarar sig utan tröjan och därför finns ingenting annat att göra än att påbörja jakten efter garnet. Maska efter maska går upp medan himlen blir allt mörkare och snön blir allt djupare. Tack och lov finns någonting värdefullt vid jaktens slut, som kommer göra Fransson riktigt glad!

Passar 3-6 år.

Jultröjan av Cecilia Heikkilä
Bok 10

God jul lilla Lök

Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore

På Lilla Löks önskelista inför julen står två saker: En pappa och en cykel. Eftersom cyklar är dyra och pappor svåra att bara fixa fram sådär, får Lilla Lök ta saken i egna händer. Men vad får man egentligen offra för att vinna det man vill? Och vad är en riktig pappa? Denna bok läses med fördel högt, varje decemberdag fram till julafton!

Passar 6-9 år.

Bok 11

En enhörning till jul

Anna Currey

Några dagar innan jul åker Milly och hennes mamma till Millys morfar. När Milly lägger sig för att somna på kvällen kan hon inte somna. Genom fönstret ser hon skogen och fälten, som lyser vita i månskenet. Som från ingenstans kommer en enhörning, försiktigt gåendes över den glimmande snön, rakt in i trädgården. Milly släpper med öppna armar in enhörningen i huset och världen fylls av vänskap, magi och glädje – sånt som Milly så länge har längtat efter!

Passar 3-6 år.

Översättare: Ann Lewenhaupt 

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!