Mega-guide: de bästa julklappsböckerna för barn i alla åldrar!
Böcker

Mega-guide: de bästa julklappsböckerna för barn i alla åldrar!

Vill du vara bäst och mest uppdaterad under granen i år? Då ska du läsa vår guide. Experterna på redaktionen har valt ut sina absoluta favoritböcker för alla åldrar. Den enda juklappsguiden du behöver!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock

Vill du vara bäst och mest uppdaterad under granen i år? Då ska du läsa vår guide. Experterna på redaktionen har valt ut sina absoluta favoritböcker för alla åldrar. Den enda juklappsguiden du behöver!

För de minsta

Att läsa med små barn är något speciellt, ofta läser man samma bok om och om igen. Ibland kan det ju vara kul med något nytt, nedan tipsar vi om tre härliga böcker för de allra yngsta.

Bok 1

Var är Sickan?

Sofia Rådström

Var är Sickan är en stadig bok i kartong med flikar för de allra yngsta. Titta, peka och dra i flikarna för att hitta Sickan i mataffären.

Bok 2

Aj då, Bobo

Bobo och hens vänner hjälps åt att bygga en koja. Men få ord och tydliga bilder är Aj då, Bobo en bra bok för de allra minsta.

Bok 3

Julia gillar djur

Eva Eriksson och Lisa Moroni

OTROLIGT hjärtevärmande om Julia, som hunnit bli en favoritfigur bland många små läsare. Färgglada illustrationer och många söta djur. Katten är lätt att krama och grisen gillar att bli klappad. Men alla djur vill inte. Även om Julia springer efter och ropar så kommer de inte! Andra djur är för små och går inte att klappa hur mycket Julia än skulle vilja …

Bilderböcker för 3-6-åringen

Den här åldern är magisk och bilderboksutbudet närmast oändligt. Lyckliga du som ska gå ut och leta efter något till ett barn i den här åldersgruppen, helt enkelt. Här är våra favoriter.

Bok 1

Tofslan och Vifslan kommer till Mumindalen

Cecilia Davidsson, Tove Jansson och Alex Haridi

En dag får Muminfamiljen besök av Tofslan och Vifslan som bär på en kappsäck med ett hemligt innehåll. Situationen blir komplicerad när Morran dyker upp och hävdar att innehållet tillhör henne. Mumintrollen måste lista ut vem som talar sanning och vad som gömmer sig i kappsäcken.

Tofslan och Vifslan kommer till Mumindalen är en nytolkning av Tove Janssons muminvärld och berättelsen är inspirerad av Trollkarlens hatt.

Bok 2

Hur mår Dim?

Maria Nilsson Thore

Dim och Lummer tillbaka. I den varma kvava skogen känner sig Dim irriterad och kan inte komma till ro. Dim lämnar sin vän Lummer och söker efter en tyst plats där han kan tänka, men inser snart att han saknar Lummer.  I Maria Nilsson Thores senaste bilderbok utforskas både vikten av ensamhet för reflektion och glädjen i att dela sina tankar med någon annan.

Bok 3

Fångarna på slottet

Jonna Björnstjerna

Sagoskogens slottsdrake beter sig inte som den brukar. Draken krossar torn och biter efter hovfolket. Därför byts slottets årliga publikfest ut mot en kupp med målet att döda draken. Lillebror Kanin och hans familj står utanför slottet för att följa kampen, men plötsligt tvingas Lillebror Kanin hjälpa till… Hur ska en liten kanin lyckas döda en stor drake?

 

Kapitelböcker för högläsning

Lite mer text, men handling som passar mindre barn. Här är tre ultimata högläsningsböcker med lagom långa kapitel för kvälls-högläsning.

 

Bok 1

Berättelser från Valleby - Det mystiska brevet

Martin Widmark och Helena Willis

Berättelser från Valleby är en ny serie lättlästa böcker med stora bilder, skriven i samma LasseMaja anda som mysterieböckerna. De passar utmärkt som högläsning för yngre barn.

I Det mystiska brevet träffar vi  bröderna Bacon. De måste hjälpa brevbäraren att leverera brev. Vem av alla i Valleby ska få post och vad innehåller de mystiska breven?

Bok 2

Starka tänder och taskiga troll. Saga och fakta om tänder

Josefine Sundström och Emma Göthner

Saga går till tandläkaren. Det är spännande och pirrigt tycker Saga. När hon kommer till tandläkaren får hon sitta i tandläkarstolen och gapa medan tandläkaren räknar alla tänder.

 

Är du intresserad av fler berättelser om Saga? Klicka här!

 

Bok 3

Pärlfiskaren

Karin Erlandsson

Trots att Miranda bara har en arm är hon den bästa pärlfiskaren av alla. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes och tillsammans med en flicka som heter Syrsa ger hon sig ut ett äventyr där faror lurar överallt. Under resans gång bevisar Miranda att nästan ingenting är omöjligt – inte ens om en har en funktionsvariation.

 

Börja läsa (6-9 år)

När ett barn precis börjar gilla att läsa själv är det smart att välja presenter som även funkar för högläsning om orken skulle tryta. Roliga, smarta och snygga med andra ord!

Bok 1

Dinosauriemysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Det har kommit två paleontologer med ett T-rex skelett till staden. Plötsligt försvinner ett dinosaurieben… Tur att LasseMajas detektivbyrå är på plats! Vem kan den skyldiga vara?

Bok 2

Alla borde ha en Ruben

Katja Tydén

Alla borde också ha en morbror som Rubens morbror Anders. Framförallt när ens föräldrar skilt sig. Morbror Anders bjuder på kanelbullar och fixar sp de kan sova ute på balkongen, det är för bra för att vara sant tänker Ruben. Som ett brev på posten berättar Anders att han ska åka iväg på en lång resa. Dessutom tycker Ruben det verkar som att mamma har en hemlighet…

Alla borde ha en Ruben av Katja Tydén
Bok 3

Musse & Helium. Uppdrag på djupt vatten

Camilla Brinck

De modiga mössen Musse och Helium är på äventyr. Spåren efter deras föräldrar leder mössen vidare till nya världar och vänner. Men i vattenlandet Splashomanien väntar något obehagligt. Musse och Helium står öga mot öga med en Duvjägare.

Tycker ditt barn om att pyssla? Julpyssla tillsammans med Musse & Helium

 

Bok 4

Den stora guiden till Pokémonvärlden

Formgivare: Richard Persson

Allt som är värt att veta om Pokémon finns samlat i den här boken. Över 20 års innehåll från Pokémonvärlden är med, tillsammans med exklusivt innehåll om bland annat Ash och Pikachu. En perfekt present till den som älskar Pokémon

För mellanstadiebarn (9-12 år)

I mellanstadieåldern kan läsandet se väldigt olika ut. En del läser fort och massor, en del mindre och väljer noga. Här är tre favoriter av olika slag.

Bok 1

Eldhjulet

Kristina Ohlsson

En snickare hittar en sko i golvet när Heidis sovrumsvägg rivs. På nätterna hör Heidi hur någon smyger omkring utanför hennes rum. Det enda som känns kul är att det kommit ett pariserhjul till Hovenäset över sommaren. Men det är något om inte stämmer… Pappas gravida flickvän bli tröttare och tröttare, och Heidis farmor är livrädd för pariserhjulet. Det måsta ha hänt något otäckt i hennes nya hus, något som kanske är  på väg att hända igen…

Bok 2

Dantes bästa mat

Dante Zia

En grundkokbok för unga kockar. Läsning i all ära, men varför inte ge bort en kokbok i present så du kan få bli bjuden på middag? Kokboken Dantes bästa mat är fylld med enkla och goda recept, en perfekt första kokbok.

Bok 3

Barndom i fara

Elin Ek

Athena är en tuff ung tjej som brinner för att förändra världen. Det är snart halloween, Athena och hennes vänner får reda på att Ormparken som de lekt i sedan de var små ska rivas. Istället ska det byggas parkeringsplatser. Rädda-Jorden-Klubben behöver snabbt göra upp med en plan för att rädda lekparken.

Tonåringar

Läs-vana tolvåringar, läs-ovana nittonåringar och alla andra däremellan: det finns massor med böcker för dem. Här är våra ungdomsfavoriter i jul.

Bok 1

De tar allt ifrån mig

Linda Jones

Frida drömmer om att bli jägare, precis som sin mamma. Jakten är det enda som finns kvar i byn, allt annat har tagits ifrån dem. När ett okänt djur dyker upp i skogen avlyses hela älgjakten, den här hösten ställs allt på sin spets. Istället för den efterlängtade jakten inleds istället en kamp om vem som har rätt att bestämma om en annan människas liv.

De tar allt ifrån mig är nominerad till Augustpriset 2023.

Bok 2

Schackmatt

Ali Hazelwood

Mallory Greenleaf har lovat sig själv att aldrig någonsin spela schack igen. Spelet som krossade hennes familj för fyra år sedan. Nu har hon gått ut high school och tackat nej till flera olika stipendier för att försörja sin mamma och hennes två systrar. Nu jobbar Mallory som bilmekaniker. Om två veckor ska hennes bästa vän Easton flytta för att gå på college. När han frågar om hon kan vara med på en välgörenhetsturnering i schack kan hon inte säga nej. Ingen i familjen kommer få veta. 

Schackmatt är en populär titel på #booktok (tiktok).

Bok 3

Mördarens apa

Jacob Wegelius

Den har ett par år på nacken, men den som inte har läst den än MÅSTE göra det nu, för att:

  1. Den är så otroligt bra, äventyrlig, fantasirik, oemotståndlig.
  2. Den har fått Augustpriset.

 

Läs mer