9 interaktiva böcker för de små
Böcker

9 interaktiva böcker för de små

Gissa var Vem-djuren bor, lär dig att andas som ett lejon eller hjälp Pelle Svanslös med klockan. Här är åtta böcker som engagerar på fler sätt än med ord, och som ibland gör barnen till medskapare av berättelsen.

Av: Johanna Stenius

Gissa var Vem-djuren bor, lär dig att andas som ett lejon eller hjälp Pelle Svanslös med klockan. Här är åtta böcker som engagerar på fler sätt än med ord, och som ibland gör barnen till medskapare av berättelsen.

Bok 1

Star Wars Mandaloriern: Var är Grogu?

Dyk ner i miljöerna vi känner igen från den hyllade tv-serien ”The Mandalorian” och Star Wars-filmerna och försök hitta Grogu och Mando bland rymdskepp och prisjägare. Boken är detaljrikt illustrerad med karaktärer att upptäcka och labyrinter att navigera sig igenom. En spännande ”Titta & hitta-bok” som kommer att räcka länge!

Översättare: Marcus Olsson

Passar 6-9 år.

Bok 2

Nu måste man faktiskt vara TYST!

David Sundin

Uppdraget under läsningen kan låta tyst. Lyssna och läs boken utan att vara tyst. Men när David Sundin ligger bakom boken är det fullt av hinder på vägen. Här finns det stora röda knappar som tuter, trumset som bara väntar på att få trummas på och en bebis som behöver sövas med godnattvisor. Nu måste man faktiskt vara TYST! är en mysig högläsningsstund som kräver mycket inlevelse, men som ger mycket skratt.

Passar 0–3 år.

Bok 3

Var är Sickan?

Sofia Rådström

Sickan och pappa är i affären för att handla. Som vanligt när Sickan är ute på upptåg blir det något stökigt, men mysigt. Sofia Rådström är en hejare på att skriva rim, men för att få det hela att gå ihop behövs det lyftas på olika flikar. Det hela blir en liten bilderbok som kan läsas många gånger om.

Bok 4

Pelle Svanslös hjälper till

Gösta Knutsson, Ingrid Flygare & Lovisa Lesse

Årets stora sillkalas ska gå av stapeln. Pelle Svanslös och hans vänner har samlats för att smörja kråset. Men Gammel-Maja har gjort illa foten och kan inte vara med. Då får Pelle en idé. Men för att lyckas behöver han läsarna hjälp. Pelle Svanslös hjälper till är en härlig flikbok där varje sida har en fråga och ett litet mysterium. För att få svaret behöver man lyfta på fliken, och ibland vrida på boken.

Bok 5

Världens första människa

Carin Hjulström

Författaren Carin Hjulströms barnboksdebut är en interaktiv faktabok om mänsklighetens och universums utveckling från Big Bang. Ia är den första människan på jorden och medan läsaren får följa hennes resa framåt i tiden får hen samtidigt göra ljuden. För hur det låter när regnet smattrar eller magen kurrar är samma nu, som för en massa år sedan.

Passar 3-6 år.

Bok 6

Lilla spindel upp och ner

Jens Peter De Pedro

Spelkreatören Jens Peter De Pedros Spindel upp och ner leker med bokens form och funktion. Det här är en lekfull berättelse om en liten spindel som rymmer hemifrån och som då träffar på en massa läskiga småkryp som får honom att vilja bege sig hem igen. För att få veta hur det hela slutar måste läsaren vända på boken och läsa resten av berättelsen åt andra hållet.

Passar 3–6 år.

Bok 7

Sagoyoga

Filippa Odevall

Hur andas man som ett lejon eller blir lika smidig som en kobra? Det är saker man får lära sig i Filippa Odevalls bok som i fem olika berättelser introducerar barn till yoga. I den här fantasivärlden får man träna både styrka och balans, men också avslappning och meditation. Det spelar ingen roll om du är en inbiten yogafantast eller aldrig gjort en solhälsning – det här är en bok för alla som vill att de små ska få prova yoga.

Passar 3-6 år.

Bok 8

Alla tre på förskolan

Maria Nilsson Thore

Kan du hjälpa till att leta efter Esters gosedjur? I den här interaktiva titta och hitta-boken har nämligen hennes gosedjur Muskot, Muskot och Muskot försvunnit på förskolan Ärtan. Kompisarna Idde och Valle hjälper till att leta, och i pekboken får du följa med och se vad som finns bland alla klossar, bollar och kottar.

Passar 0–3 år.

Bok 9

En bok

Hervé Tullet

Hervé Tullet är en av Frankrikes mest kända illustratörer och hans En bok är en interaktiv bok för de minsta. Genom olika prickar uppmanas barnet att blåsa, vrida, skaka och trycka för att se vad som händer med cirklarna på nästa uppslag. En enkel och lekfull bok som sätter igång fantasin!

Passar 0–3 år.