Författarens smarta inskolningstips: läs en bok om förskolan!
Josefin Sundströms fiffiga inskolningstips: Peka, packa, läs
Inspiration

Josefin Sundströms fiffiga inskolningstips: Peka, packa, läs

Du kan göra mycket för att förbereda dig och ditt barn på förskolelivet. Författaren Josefine Sundström har de bästa tipsen. Dessutom bjuder vi på flera andra bra boktips om förskolan.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Peter Knutson

Du kan göra mycket för att förbereda dig och ditt barn på förskolelivet. Författaren Josefine Sundström har de bästa tipsen. Dessutom bjuder vi på flera andra bra boktips om förskolan.

Fler smarta tips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Berätta om din bok, Boken om att gå på förskolan

– Boken handlar om en vanlig dag på förskolan. Genom berättelsen kan det lilla barnet som just ska börja eller redan har börjat på förskolan peka och känna igen sig. Förhoppningsvis väcker den nyfikenhet.

Varför är det nyttigt at läsa om vardagsupplevelser tillsammans med sitt barn?

– Vi människor behöver spegla oss i varandra. Detta gäller vuxna såväl som barn. Genom mina Sagasagor för äldre förskolebarn, har jag förstått att det finns en längtan efter den gestaltade vardagen, som ett komplement till alla fantastiska fantasiberättelser som finns. Variation skapar läsglädje.

Hur kan man bäst förbereda sig själv mentalt på att ens barn är på väg att bli ett förskolebarn?

– Att förbereda sitt barn är att förbereda sig själv. Är barnet tryggt vågar man som förälder släppa taget.

Väskan kan ni sedan packa och packa upp tillsammans. Många gånger flera dagar innan det är dags .

Och hur förbereder man bäst ett litet barn?

– Om du kan, besök förskolan innan inskolningen. Kanske kan man kika in på gården. Tänk på att även om ditt barn inte kommit igång med pratet så förstår det ändå mycket. Peka, berätta och prata om förskolan så mycket det går. Packa en liten väska, med nalle, extrakläder, kanske nappen. Väskan kan ni sedan packa och packa upp tillsammans. Många gånger flera dagar innan det är dags .

En del barn kanske redan går på förskola, men ska byta till en ny. Det är inte heller så lätt, hur ska man tänka då?

– Då gäller samma sak. När vi bytte förskola för min dotter gjorde vi minst lika noggrann inskolning som första gången. Vi såg bland annat till att hälsa på den nya förskolans gård innan inskolningen. Det gick bra och snabbare den gången.

 

Fyra böcker om att gå på förskolan

Alla tre inne på förskolan Ärtan av Maria Nilsson Thore

”Alla tre”-böckerna är en serie bilderböcker som utspelar sig i en vardagsmiljö som alla förskolebarn kan känna igen sig i. I Alla tre inne på förskolan Ärtan får läsaren utforska den mysiga förskolemiljön tillsammans med Ester, Idde och Valle. Titta, hitta och peka bland kuddar, leksaker och pyssel.De andra böckerna i serien heter: Alla tre gräver en grop Alla tre vilar, Alla tre klär på sigAlla tre har fruktstund, Alla tre vill leka två, Alla tre slutar med napp och Alla tre ute på förskolan Ärtan.

Boken om att gå på förskolan av Josefine Sundström och Mervi Lindman

Dam-Dam går till förskolan. Förskolan har en grind och innanför den finns många att säga hej till: ”Hej, hej, hej, hej, hej, hej!” Josefine Sundström fångar med korta enkla meningar och i en lätt poetisk realism en helt vanlig dag på förskolan. Vi följer Dam-Dam från morgonens promenad med mamma till pappas hämtning på eftermiddagen. Men vad händer däremellan?

Emmas första dag på dagis av Gunilla Wolde

70-talsklassiker som håller än (om föräldern vill kan man kanske ersätta ”dagis” med ”förskola”…) . Emma och lillebror ska börja på dagis. Men Emma tycker dagis är onödigt, för hon kan ju passa lillebror. Böckerna om Totte och Emma är riktiga barnboksklassiker. Vardagsnära berättelser i kombination med tidlösa illustrationer gör böckerna ständigt aktuella. Totte- och Emmaböckerna har översatts till ett flertal språk och fortsätter att locka nya generationer läsare världen över.

Mallan, pappa och förskolan av Jonas Lindén och Mia Nilsson Evidon

I dag ska pappa vara på förskolan hela dagen, ända till efter mellis. Mallan tycker att det ska bli jättekul, hennes mage är alldeles full med pirr. Men pappa är inte så himla bra på att vara på förskolan. Han klantar till det hela tiden. Det blir faktiskt jätterörigt. Lyhört barnperspektiv som humoristiskt och på pricken fångar ett förskolebarns vardag och tankar i både text och bild.

Köp boken

Köp boken

Fakta