Foto: Shutterstock Från allemansrätten till uttrar – 11 naturnära barnböcker
Böcker

Från allemansrätten till uttrar – 11 naturnära barnböcker

Läs om årstiderna som förändras, stora träd och lustiga små djur – och ge er sedan ut själva i naturen för att upptäcka! Bokiño tipsar om naturnära läsning för alla åldrar.

Av: Johanna Stenius

Läs om årstiderna som förändras, stora träd och lustiga små djur – och ge er sedan ut själva i naturen för att upptäcka! Bokiño tipsar om naturnära läsning för alla åldrar.

Bok 1

Giftigt och farligt i naturen

Celia Svedhem

Visst, naturen är verkligen fantastisk. Men det finns också en mängd farliga saker som väntar en om man ger sig ut. Vilka bär kan man äta? Vad händer om en älg dyker upp, arg som ett bi, eller älg? Vilka växter är supergiftiga? Vi vill inte avskräcka dig från att uppleva naturen, men det kan vara bra att läsa den här boken först för att ha koll på eventuella komplikationer som förhoppningsvis inte dyker upp på turen. Det här är en bok för hela familjen där alla känner sig smartare efter att ha läst den. Och underhållna. Och tryggare.

Bok 2

Vips bakom stenarna

Oskar Jonsson

När höstvindarna blåser, jagar näbbmusen Vips efter sin flygande mössa tills han når ett skyddat stenröse i skogens utkant. Där njuter han av solens varma strålar innan en ödla plötsligt dyker upp . Vips och ödlan blir lekkamrater, men olyckan inträffar innan Vips hinner reagera. I Oskar Jonssons akvarellbilder skapas en förtrollande värld som lockar till upptäckt. Vips påminner oss om en modern Plupp och visar oss glädjen i att bara sitta på en stubbe och observera, men Vips är aldrig stilla länge…

Passar barn 3-6 år.

Bok 3

Ocke, Nutta och Pillerill

Elsa Beskow

En bilderboksklassiker från 1939 om de två ekollonbarnen Ocke och Pillerill som en höstdag blåser iväg på ett blad. Tillsammans med en snäll ekorre ger sig hasselflickan Nutta iväg för att leta rätt på sina försvunna vänner. Det blir ett äventyr fullt av tomtar, troll, retsamma skator och påhittiga kastanjepojkar.

Passar barn 3-6 år.

Bok 4

Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan

Maria Nilsson Thore

Idde, Valle och Ester på förskolan Ärtan gör sig redo för utflykt. De tar på sig sina neonfärgade västar och håller varandra i handen. Längs vägen ser de en massa spännande saker: hundar på promenad, insekter och löv, roliga skyltar… Men när är det dags för mellis? En vardagsnära bok för barn i förskoleålder full av igenkänning och roliga detaljer.

Passar barn 0-3 år.

Läs mer: 11 barnböcker med könsneutrala karaktärer

Bok 5

Myror

Johan Brosow

Har du någonsin undrat hur myror kommunicerar? De använder faktiskt dofter för att prata med varandra. Dessutom har de otroligt starka käkar och vissa skogsmyror kan till och med avfyra gift. Myror är verkligen fantastiska varelser som finns överallt och är lätta att hitta. I denna faktabilderbok får vi utforska deras spännande värld på ett nytt sätt, genom stora och detaljerade bilder som visar hur de ser ut och hur de lever och samarbetar i sina myllrande samhällen. Dessutom får vi lära oss intressanta fakta om andra myrarter runt om i världen, som vävmyror, bladskärarmyror och pistolmyror.

Passar barn 3-6 år.

Bok 6

Snart sover du: ett års god natt

Haddy Njie och Lisa Aisato

Det här är en underbar liten godnatt-bok om årstiderna som sover och vaknar till liv. Texten på vers kopplar barnets sömn till årstiderna; till våren som sover om vintern, sommaren som sover om våren, hösten som sover om sommaren och vintern som sover om hösten. Minnen och upplevelser som kopplas till varje årstid och med vidunderligt vackra och stämningsfulla illustrationer. Poesi i ord och bild.

Passar barn 3-6 år.

Bok 7

Första Naturhjälpen tältar

Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamn

Udde och Leijas klubb ”Första naturhjälpen” har som uppdrag att hjälpa djur och natur. I den här boken får vi följa med vännerna när de tältar på stranden, i skogen, vid ängen.. ja nästan överallt! I varje kapitel testar de att tälta på en ny plats och saga blandas med fakta om allemansrätten och fridlysta växter och djur.

Passar barn 6-9 år.

Bok 8

Blomsterfesten i täppan

Elsa Beskow

Elsa Beskows tidlösa saga om de vackra blommorna och grönsakerna i trädgården. Tillsammans med lilla Lisa får vi vara med om en magisk midsommarfest. I en färgsprakande parad anländer blåklockor, pioner, daggkåpor, ängsull, rödbetor, bondbönor och ogräs för att fira midsommar i trädgården.

Passar barn 3-6 år.

Missa inte! Komplett guide till Elsa Beskows älskade barnböcker

Bok 9

Dam-Dam. Skogen

Josefine Sundström och Mervi Lindman

Josefine Sundströms charmiga bilderboksserie om Dam-Dam fortsätter!  Här stimuleras språkutvecklingen och ordleken hos barnen. Mervi Lindmans livfulla illustrationer presenterar rim, rytm och roliga ord som barnen kan härma. Bilderna visar Dam-Dams upptäckter i skogen och skildrar olika känslor. Läs berättelsen och lek med orden i denna bok som främjar språklek och ordskoj för barns språkutveckling.

Passar barn 0-3 år

Bok 10

Giftigt och farligt i naturen

Celia Svedhem och Filippa Widlund

Upplev naturens förtrollning! Men var även medveten om dess faror … Hur hanterar man en ilsken älg i skogen? Hur vet man vilka bär man kan äta? Vilka växter är giftiga att röra? Denna bok ger dig svar. Dessutom får du tips för att klara av att gå vilse eller hamna i knipa. Läs om laviner, fallna träd, åskväder, köldskador och mycket mer. Spännande fakta och verkliga berättelser gör att du känner dig både tryggare och klokare. En bok för hela familjen att lära av.

Passar barn 6-9 år.

Läs mer: Pip! 7 barnböcker om hamstrar, vandrande pinnar och andra gulliga små djur

Bok 11

Sen kom vintern

Per Gustavsson

En Augustnominerad bilderbok om årstiderna och livets föränderlighet. Haren skuttar ut för att göra det han brukar och älskar – plocka morötter! Då får han syn på ett vitt hårstrå i pälsen. Och ett till! Vad märkligt. Nästa morgon är hela världen vit. Haren drabbas av en livskris. Men det visar sig att en vit päls kan ha sina fördelar när den lömska räven är på jakt…

Passar barn 3-6 år.

Bok 12

Den första snön

Ezra Jack Keats

En bilderboksklassiker från 1960-talet om den första snön. Vi får följa med Peter som utforskar och gläds åt den första snöiga dagen. I Ezra Jack Keats bok i kollageteknik glöder varje uppslag av oväntade bildlösningar, humor och charm.

Passar barn 0-3 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!