Foto: Shutterstock 19 ljuvliga böcker för barn 0-3 år
0 till 3 år

19 ljuvliga böcker för barn 0-3 år

På jakt efter nya böcker att läsa med din minsting? Vi har samlat ett gäng riktigt bra böcker för barn 0-3 år.

Av: Johanna Stenius

På jakt efter nya böcker att läsa med din minsting? Vi har samlat ett gäng riktigt bra böcker för barn 0-3 år.

Bok 1

Sickan-böckerna

Sofia Rådström

Sofia Rådström har skrivit och illustrerat två nya, bedårande böcker för de minsta. Än så länge finns två böcker om Sickan, Kom nu Sickan och Dela med dig Sickan. Båda visar vardagliga situationer fulla av igenkänning, och de finurliga rimmen gör böckerna extra bra för högläsning.

Bok 2

Bygga bygga berget

Eva Susso & Eva Mander

Nami, Kenji och Kingston har roliga upptåg för sig. Kenji och Kingston samlar skor och kuddar för att bygga ett stort berg i hallen. Nami har fullt upp att leta efter deras hund. Men i takt med att berget växer faller de två uppdragen ihop. Och skoj blir det!

En riktigt gullig bok om barns leklust, med bedårande illustrationer av Sanna Mander.

 

Bok 3

Vem?-serien

Stina Wirsén

Stina Wirséns Vem-böcker är enkla i upplägget och utformade med stor finess. Böckerna vänder sig till de allra minsta och ställer ofta filosofiska frågor om livet, människor, relationer och känslor.

Bok 4

Grävlings resa

Cecilia Heikilää

En bilderbok om Gamle Grävling som lever ett stillsamt liv på sin ensamma ö. En stormig dag spolas ett litet djur upp på stranden. Grävlings tillvaro vänds upp och ned och de två nyfunna vännerna kastas ut på en världsomsegling.

Bok 5

Boken om att gå på förskola

Josefin Sundström och Mervi Lindman

En introduktion för barn som snart ska börja på förskolan. Med ett enkelt och barnnära språk kan titta, peka och läsa om Dam-Dam och allt som kan hända på förskolan.

Bok 6

Julia-serien

Lisa Moroni och Eva Eriksson

Varma och mysiga böcker om charmtrollet Julia som är skrivna ur barnets perspektiv. Följ med på Julias äventyr i vardagen som genomsyras av humor och lekfullhet.

Bok 7

Barnkammarboken

Flera författare

Antologiernas antologi full av sång, ramsor, små sagor och illustrationer. Här finns det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i dagisåldern.

Bok 8

Bebbe-serien

Mervi Lindman

En serie greppvänliga småbarnsböcker som rymmer mycket känslor, överraskningar och bus. Sparsamt med text och uttrycksfulla bilder som får du och ditt barn att skratta.

Bok 9

Alla tre- serien

Maria Nilsson Thore

Alla tre-böckerna är en serie bilderböcker som utspelar sig i en vardagsmiljö som alla förskolebarn kan känna igen sig i. Ditt barn får utforska den mysiga förskolan tillsammans med Ester, Idde och Valle.

 

Bok 10

Knacka på!

Anna-Clara Tidholm

En aktivitetsbok du läste med dina föräldrar som riktigt liten. Upplägget är enkelt men mycket effektivt: du bläddrar igenom blad med flera dörrar i olika färger och ska knacka på för att se vad som händer bakom dörrarna.

Bok 11

Max boll

Barbro Lindgren och Eva Eriksson

En klassiker för barn i pekboksåldern. När Max leker med sin boll kommer kissen, Max blir arg och jagar bort kissen. Kanske kan de leka tillsammans?

Bok 12

Lilla spöket Laban

Inger och Lasse Sandberg

Lilla spöket Laban har varit en älskad barnbokskaraktär sedan den första boken kom 1965. Lilla spöket Laban bor med sin mamma och pappa i källaren på slottet Gomorronsol.

Bok 13

Petter och hans fyra getter

Einar Norelius

En klassisk barnbok med rim om Petter som bor med sin katt och sina fyra getter. Varje dag måste han valla sina getter, men i skogen bor det arga och hungriga trollet Ludenben.

Bok 14

Pick, pick, pick

Lucy Cousins

En dag sa pappa hackspetten till lilla hackspetten ”det är dags att du lär dig att picka hål i ett träd”. Lilla hackspetten blev jätteglad och flyger iväg på sitt första äventyr för att picka överallt.

Bok 15

Jag älskar Manne

Pija Lindenbaum

En Augustnominerad bok för de allra yngsta om starka känslor som uppstår när tre killar kämpar om varandras uppmärksamhet i sandlådan. Det finns mycket att gilla med Manne, till exempel hans hår och hink. Men när Manne bara vill leka med ”killen” är det inte lika roligt längre.

Bok 16

Kattresan

Ivar Arosenius

En svensk barnboksklassiker med över 100 år på nacken. Lillan är en liten, söt flicka som klarar allt och ger sig iväg på äventyr med katten.

Bok 17

Katt kan i skogen

Sanna Töringe och Kristina Digman

Lilla Katt och mamma ska åka på utflykt till skogen där de möter många spännande djur. En bok som med enkla meningar, stor dramatik och uttrycksfulla bilder lägger fokus på interaktionen mellan barn och förälder.

Bok 18

Saga om den lilla lilla gumman

Elsa Beskow

En klassisk och älskad bilderbok av Elsa Beskow. Med ramsor och upprepning läser ni om den lilla lilla gumman, hennes lilla lilla stuga och den lilla lilla kon.

Bok 19

Totte och Emma

Gunilla Wolde

Vardagsnära berättelser om barnen Totte och Emma som leker med djur, går till doktorn, går ut i snön och till dagis.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!