Foto: Shutterstock 18 ljuvliga böcker för barn 0-3 år
0 till 3 år

18 ljuvliga böcker för barn 0-3 år

På jakt efter nya böcker att läsa med din minsting? Vi har samlat ett gäng riktigt bra böcker för barn 0-3 år.

Av: Johanna Stenius

På jakt efter nya böcker att läsa med din minsting? Vi har samlat ett gäng riktigt bra böcker för barn 0-3 år.

1. Sickan-böckerna av Sofia Rådström

18 ljuvliga böcker för barn 0-3 år

Sofia Rådström har skrivit och illustrerat två nya, bedårande böcker för de minsta. Än så länge finns två böcker om Sickan, Kom nu Sickan och Dela med dig Sickan. Båda visar vardagliga situationer fulla av igenkänning, och de finurliga rimmen gör böckerna extra bra för högläsning.

Boken finns här.

2. Vem?-serien av Stina Wirsén

Vem finns? av Stina Wirsén
Stina Wirséns Vem-böcker är enkla i upplägget och utformade med stor finess. Böckerna vänder sig till de allra minsta och ställer ofta filosofiska frågor om livet, människor, relationer och känslor.

Böckerna finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Har du lite större barn? Läs De 29 bästa böckerna för barn 3-6 år

3. Grävlings resa av Cecilia Heikilää

Grävlings resa
En bilderbok om Gamle Grävling som lever ett stillsamt liv på sin ensamma ö. En stormig dag spolas ett litet djur upp på stranden. Grävlings tillvaro vänds upp och ned och de två nyfunna vännerna kastas ut på en världsomsegling.

Boken finns här.

4. Boken om att gå på förskola av Josefin Sundström och Mervi Lindman

Boken om att gå på förskolan
En introduktion för barn som snart ska börja på förskolan. Med ett enkelt och barnnära språk kan titta, peka och läsa om Dam-Dam och allt som kan hända på förskolan.

Boken finns här.

5. Julia-serien av Lisa Moroni och Eva Eriksson

Julia busar
Varma och mysiga böcker om charmtrollet Julia som är skrivna ur barnets perspektiv. Följ med på Julias äventyr i vardagen som genomsyras av humor och lekfullhet.

Böckerna finns här.

6. Barnkammarboken

Den silvriga Barnkammarboken
Antologiernas antologi full av sång, ramsor, små sagor och illustrationer. Här finns det allra bästa som finns att läsa för små barn, från vaggan upp i dagisåldern.

Boken finns här.

7. Bebbe-serien av Mervi Lindman

bebbe och pottan
En serie greppvänliga småbarnsböcker som rymmer mycket känslor, överraskningar och bus. Sparsamt med text och uttrycksfulla bilder som får du och ditt barn att skratta.

Böckerna finns här.

8. Alla tre på förskolan av Maria Nilsson Thore

Alla tre på förskolan
Alla tre-böckerna är en serie bilderböcker som utspelar sig i en vardagsmiljö som alla förskolebarn kan känna igen sig i. Ditt barn får utforska den mysiga förskolan tillsammans med Ester, Idde och Valle.

Boken finns här.

9. Knacka på! av Anna-Clara Tidholm

Knacka på av Anna-Clara Tidholm
En aktivitetsbok du läste med dina föräldrar som riktigt liten. Upplägget är enkelt men mycket effektivt: du bläddrar igenom blad med flera dörrar i olika färger och ska knacka på för att se vad som händer bakom dörrarna.

Boken finns här.

10. Max boll av Barbro Lindgren och Eva Eriksson

Max boll
En klassiker för barn i pekboksåldern. När Max leker med sin boll kommer kissen, Max blir arg och jagar bort kissen. Kanske kan de leka tillsammans?

Boken finns här.

11. Lilla spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg

Lilla spöket laban
Lilla spöket Laban har varit en älskad barnbokskaraktär sedan den första boken kom 1965. Lilla spöket Laban bor med sin mamma och pappa i källaren på slottet Gomorronsol.

Boken finns här.

12. Petter och hans fyra getter av Einar Norelius

petter och hans fyra getter av Einar Norelius
En klassisk barnbok med rim om Petter som bor med sin katt och sina fyra getter. Varje dag måste han valla sina getter, men i skogen bor det arga och hungriga trollet Ludenben.

Boken finns här.

13. Pick, pick, pick av Lucy Cousins

Pick, pick, pick
En dag sa pappa hackspetten till lilla hackspetten ”det är dags att du lär dig att picka hål i ett träd”. Lilla hackspetten blev jätteglad och flyger iväg på sitt första äventyr för att picka överallt.

Boken finns här.

14. Jag älskar Manne av Pija Lindenbaum

Jag älskar Manne
En Augustnominerad bok för de allra yngsta om starka känslor som uppstår när tre killar kämpar om varandras uppmärksamhet i sandlådan. Det finns mycket att gilla med Manne, till exempel hans hår och hink. Men när Manne bara vill leka med ”killen” är det inte lika roligt längre.

Boken finns här.

15. Kattresan av Ivar Arosenius

Kattresan
En svensk barnboksklassiker med över 100 år på nacken. Lillan är en liten, söt flicka som klarar allt och ger sig iväg på äventyr med katten.

Boken finns här.

16. Katt kan i skogen av Sanna Töringe och Kristina Digman

Katt kan i skogen
Lilla Katt och mamma ska åka på utflykt till skogen där de möter många spännande djur. En bok som med enkla meningar, stor dramatik och uttrycksfulla bilder lägger fokus på interaktionen mellan barn och förälder.

Boken finns här.

17. Saga om den lilla lilla gumman av Elsa Beskow

Sagan om den lilla lilla gumman
En klassisk och älskad bilderbok av Elsa Beskow. Med ramsor och upprepning läser ni om den lilla lilla gumman, hennes lilla lilla stuga och den lilla lilla kon.

Boken finns här.

18. Totte och Emma av Gunilla Wolde

Totte och Emma kan
Vardagsnära berättelser om barnen Totte och Emma som leker med djur, går till doktorn, går ut i snön och till dagis.

Böckerna finns här.