Matilda Westerman debuterade sommaren 2018 med sin bok Så funkar Sverige. Hon har en bakgrund inom svensk politik. Bland annat har hon arbetat som stabschef på utbildningsdepartementet, som opinionsbildare och pressekreterare vid Lärarförbundet och suttit i BRIS förbundsstyrelse. Idag jobbar hon med kommunikation, som föreläsare och moderator. Kort och gott sagt har hon koll på hur Sverige funkar och vi har pratat mer med henne om det.
Hur funkar Sverige? Varför gör vi som vi gör just nu, i tider av kris? Vem är det som bestämmer? Matilda Westerman guidar barnen genom detta och mycket mer i sin bok Så funkar Sverige. Hon hoppas att den kan hjälpa barn att förstå att det finns en plan och att det kan ingjuta lite hopp.
“Boken ska skapa en känsla av delaktighet eller hopp”
Matilda berättar vilka två saker som var viktigast för henne när hon började skriva boken.
– Den ena var att det här måste vara en bok som visar att alla vi som bor i Sverige just nu, vi är Sverige. Sverige har inte funnits och kommer inte finnas utan det är vi som skapar Sverige hela tiden. Det andra var att när barn läst den här boken ska de känna hopp. De ska känna att okej, där kan jag vara med och påverka och den där personen ska jag vända mig till. Boken ska skapa en känsla av delaktighet eller hopp. Man ska vilja engagera sig, inte känna sig tvungen. Det ska vara ett lustdrivet perspektiv helt enkelt.
Det finns en plan
Hur Sverige är uppbyggt och fungerar är ett komplext ämne, även för vuxna. Så för Matilda blev en viktig aspekt med boken att förklara svåra saker utan att baren ska känna sig helt paralyserade.
– Genom hela boken har jag hänvisat tillbaka till en vuxen. Till exempel statsministern tar hand om det där, företag om det där och EU det där. Det är viktigt att hela tiden visa barnet att det är någon som har tänkt till. Att det finns en plan.
“Boken visar på hur samhället tar ansvar, att det finns en struktur. Trots att allt ställs på ända när det kommer en pandemi vi aldrig haft förut.”
Det kan vara frustrerande att inte förstå hur och varför vissa beslut fattas. Alla länder är uppbyggda på olika sätt. Detta resulterar i att alla länder hanterar problem på olika sätt. Matilda tror att den här boken kan hjälpa barn att förstå hur och varför Sverige gör som vi gör just nu, när följderna av Corona påverkar hela samhället.
– Det behövs lite andra regler och förordningar för att kunna göra saker i Sverige, som man kanske gör i andra länder, på gott och ont. Ur den aspekten kan det vara intressant att lära sig hur Sverige funkar. Att förstå hur vi fattar beslut på ett annat sätt än andra länder. Vi kanske inte ska värdera det så mycket, vi som inte har hela bilden. Men vi kan förstå varför saker har en viss gång i Sverige. Boken visar på hur samhället tar ansvar, att det finns en struktur. Trots att allt ställs på ända när det kommer en pandemi vi aldrig haft förut. Men vi står inte handfallna.
Ta deras oro på allvar
Så vad ska man tänka på i tider av kris? För oron finns inte bara hos vuxna utan även hos barnen. Matilda menar att det är viktigt att hålla någon typ av normalitet, i den mån det går.
– Och att vi försöker ta barnens oro på allvar, det kan inte sägas nog ofta. Möt dem i deras funderingar. Du som vuxen kanske ska läsa på lite om hur du ska tala med barnen om svåra saker. Där finns till exempel BRIS som har jättebra råd. Sen kan den här boken fungera som en röd tråd i det som är svårt.
Matildas tips från boken:
– Det finns ett kapitel med ”När det är riktigt bråttom” ja, vilka kan hjälpa då? Det är bland annat polisen, brandkåren och ambulansen. Och vilka farliga saker finns det i Sverige? Jag har tagit upp bland annat; vapen, alkohol, droger, djur, växter och sjukdomar. Och var kan du vända dig då om du behöver hjälp? Till exempel MSB, giftcentralen eller SÄPO.
Dessa kapitel kan precis som resten av boken visa barnen att det finns en tanke. Råkar du ut för något finns det alltid någon att vända sig till.
– Jag tror det kan ingjuta lite hopp, att det finns någon som faktiskt har tänkt till. Inte bara för barnen, utan alla kan läsa den här boken och känna lite hopp.
Fem intressanta fakta om Sverige ur Så funkar Sverige
Militären hjälper till med mycket
Visste du att militären inte bara skyddar Sverige när det är krig? De hjälper till med mycket mer. Till exempel om det skulle ske stora olyckor, en naturkatastrof eller om samhället behöver hjälp med något annat.
Hesa Fredrik, vad är det?
Om det skulle sek en stor olycka i Sverige, till exempel en stor gasläcka, en omfattande brand eller om det skulle bli krig, då tjuter ett larm. Det larmet kallas för Hesa Fredrik och det ska tjuta så att alla hör det. Ibland kan man höra larmet fast det inte hänt något, det är när larmet testas.
MSB hanterar olyckor
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är en myndighet som hanterar och förebygger olyckor i Sverige. Vid en krissituation eller olycka samarbetar MSB med kommuner, landsting och företag. MSB ska också jobba med att se vad det var som gick fel. Så att man kan undvika det nästa gång.
Alla kan påverka
Även barn kan vara med och påverka vad som händer i samhället. I den kommun du tillhör kan du påverka sånt som du tycker är bra eller dåligt. Man kontakta kommunen om till exempel sin skola, eller området där man bor. Då kan man kontakta kommunen genom mail, brev eller kanske en insändare.
Tre statsmakter
I sverige pratar vi ofta om den tredje statsmakten, nämligen media. Riksdag och regering är de andra två statsmakterna. Medias roll är att granska de som bestämmer och förmedla till oss andra. Men det är viktigt att vara källkritisk när du söker information.