8 mysiga böcker att läsa tillsammans i VABruari
Böcker

8 mysiga böcker att läsa tillsammans i VABruari

VABruari är här och fler än en dag spenderas hemma med barnen. Det kan vara krävande och jobbigt men också fantastiskt mysigt. Passa på att krypa upp i soffan tillsammans och läsa en mysig saga.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Eva Eriksson (illustratör) ur Älskade lilla gris

VABruari är här och fler än en dag spenderas hemma med barnen. Det kan vara krävande och jobbigt men också fantastiskt mysigt. Passa på att krypa upp i soffan tillsammans och läsa en mysig saga.

Bok 1

Älskade lilla gris av Ulf Nilsson och Eva Eriksson

En tidlös bilderbokspärla att läsa tillsammans. En flicka och en pojke räddar en lite griskulting, Pellen. Barnen älskar den lilla griskultingen över allt annat och pysslar om honom ordentligt, bäddar ner honom och läser sagor. Men Pellen bara växer och växer, snar är han för stor för sin lilla säng.

Passar 3-6 år.

Bok 2

Den långa vandringen av Martin Widmark och Emilia Dziubak

Fantastiska illustrationer av Emilia Dziubak pryder sidorna i denna mysiga, lite sorgliga bok. En flicka och en pojke befinner sig på varsin sida om ett stort hav. Pojken med sin hund Rufus och flickan med sin katt Missan. När Rufus dör blir pojken så sorgsen. Flickan och Missan måste ge sig ut på en lång vandring för att nå pojken.

Passar 3-6 år.

Bok 3

Till vildingarnas land av Maurice Sendak

Följ med Max på ett fantasifullt sagoäventyr i en bok med fantastiska illustrationer. Max vill inte sova, han har vargkostymen på. Då växer det fram en djungel i hans rum, en ny värld öppnar sig. Han befinner sig i vildingarnas land, där han är kung.

Passar 3-6 år.

Bok 4

Kurran och Pigan räddar en liten av Lisa Moroni

Vännerna Kurran och Pigan lyckas rädda den lilla ensamma larven. De tar hem honom och pysslar om honom. Den lilla larven växer och växer. En dag är han borta, men vad är det som hänger i taket? Detta är en berättelse om varm vänskap och om naturens föränderlighet.

Passar 3-6 år.

Bok 5

Vem ser Dim? av Maria Nilsson Thore

I en pytteliten värld djupt in i skogen lever Dim. Här blir frön till vingar och blommor till kläder. Men Dim är ensam, när man är så liten är det ingen som ser en. Men en dag hör han ett litet pip, kanske är han inte ensam ändå?

Passar 3-6 år.

Bok 6

Sagan om Pelle Kanin av Beatrix Potter

Beatrix Potters sagor om Pelle kanin är en riktig klassiker och är lika mysig att läsa idag som då. I första boken om Pelle kanin följer vi med den olydige Pelle in i herr Karlssons förbjudna trädgård. Han måste fly i förskräckelse när han blir upptäckt. Det är i värmen inne hos mamma som han känner sig trygg igen.

Passar 3-6 år.

Bok 7

Den långa, långa resan av Rose Lagercrantz och Ilon Wikland

En gripande historia om en av våra mest kända barnboksillustratörer, Ilon Wikland. Hon kommer från ett krigshärjat Estland till ett tryggt Sverige som barn. Med sig har hon en vallhund som vaktar henne och tur är väl det för när hon kommer till Sverige står där ingen farmor på stationen.

Passar 3-6 år.

Bok 8

Jag älskar dig till månen och tillbaka av Amelia Hepworth & Tim Warnes

En saga på rim för de allra mista. En saga om kärlek och stora känslor. Vi följer en kärleksfull liten björn i denna fina bilderbok.

Passar 0-3 år.

En sida till? Fortsätt läs!