9 mysiga böcker att läsa tillsammans i VABruari
Böcker

9 mysiga böcker att läsa tillsammans i VABruari

VABruari är här och fler än en dag tillbringas hemma med barnen. Det kan vara krävande och jobbigt men också fantastiskt mysigt. Passa på att krypa upp i soffan tillsammans och läsa en mysig saga.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Eva Eriksson (illustratör) ur Älskade lilla gris

VABruari är här och fler än en dag tillbringas hemma med barnen. Det kan vara krävande och jobbigt men också fantastiskt mysigt. Passa på att krypa upp i soffan tillsammans och läsa en mysig saga.

Bok 1

Älskade lilla gris

Ulf Nilsson och Eva Eriksson

En tidlös bilderbokspärla att läsa tillsammans. En flicka och en pojke räddar en lite griskulting, Pellen. Barnen älskar den lilla griskultingen över allt annat och pysslar om honom ordentligt, bäddar ner honom och läser sagor. Men Pellen bara växer och växer, snar är han för stor för sin lilla säng.

Passar 3-6 år.

Bok 2

Min osynliga mormor

Maria Löfgren

Eddis mormor är en hejare på att gömma sig. När Eddi kommer på besök börjar letandet genom mormors mysiga hem. Varje uppslag visar ett nytt rum där mormor och hennes kameleonter gömmer sig bland prylarna hon samlat på sig under sitt arbete och sina resor. Det här är en bok som går snabbt att läsa, men man kan sitta och titta på bilderna under lång tid och bara prata om alla roliga saker som ryms på uppslagen.

Passar 2–6 år.

Bok 3

Den långa vandringen

Martin Widmark och Emilia Dziubak

Fantastiska illustrationer av Emilia Dziubak pryder sidorna i denna mysiga, lite sorgliga bok. En flicka och en pojke befinner sig på varsin sida om ett stort hav. Pojken med sin hund Rufus och flickan med sin katt Missan. När Rufus dör blir pojken så sorgsen. Flickan och Missan måste ge sig ut på en lång vandring för att nå pojken.

Passar 3-6 år.

Bok 4

Till vildingarnas land

Maurice Sendak

Följ med Max på ett fantasifullt sagoäventyr i en bok med fantastiska illustrationer. Max vill inte sova, han har vargkostymen på. Då växer det fram en djungel i hans rum, en ny värld öppnar sig. Han befinner sig i vildingarnas land, där han är kung.

Passar 3-6 år.

Bok 5

Kurran och Pigan flyger drake

Lisa Moroni

Vännerna Kurran och Pigan är ute en blåsig höstdag för att flyga drake. Då händer det förskräckliga. Pigan blåser iväg med draken! Nu är det upp till Kurran att hitta Pigan igenom. Sökandet går genom underbara höstmiljöer som Lisa Moroni målar fram i akvarell.

Passar 3-6 år.

Bok 6

Vem ser Dim?

Maria Nilsson Thore

I en pytteliten värld djupt in i skogen lever Dim. Här blir frön till vingar och blommor till kläder. Men Dim är ensam, när man är så liten är det ingen som ser en. Men en dag hör han ett litet pip, kanske är han inte ensam ändå?

Passar 3-6 år.

Bok 7

Sagan om Pelle Kanin

Beatrix Potter

Beatrix Potters sagor om Pelle kanin är en riktig klassiker och är lika mysig att läsa idag som då. I första boken om Pelle kanin följer vi med den olydige Pelle in i herr Karlssons förbjudna trädgård. Han måste fly i förskräckelse när han blir upptäckt. Det är i värmen inne hos mamma som han känner sig trygg igen.

Passar 3-6 år.

Bok 8

Den långa, långa resan

Rose Lagercrantz och Ilon Wikland

En gripande historia om en av våra mest kända barnboksillustratörer, Ilon Wikland. Hon kommer från ett krigshärjat Estland till ett tryggt Sverige som barn. Med sig har hon en vallhund som vaktar henne och tur är väl det för när hon kommer till Sverige står där ingen farmor på stationen.

Passar 3-6 år.

Bok 9

Jag älskar dig till månen och tillbaka

Amelia Hepworth & Tim Warnes

En saga på rim för de allra mista. En saga om kärlek och stora känslor. Vi följer en kärleksfull liten björn i denna fina bilderbok.

Passar 0-3 år.