Nervöst eller spännande? 10 böcker om barn på sjukhus

Nervöst eller spännande? 10 böcker om barn på sjukhus

Att besöka doktorn kan kännas både nervöst och läskigt, inte minst när man är liten. Därför har vi samlat ihop tio barnböcker som förvandlar sjukhuset till en spännande plats.

Av: Linnéa Ivares

Att besöka doktorn kan kännas både nervöst och läskigt, inte minst när man är liten. Därför har vi samlat ihop tio barnböcker som förvandlar sjukhuset till en spännande plats.

Bok 1

Vem är sjuk?

Stina Wirsén

En bok för de minsta om mötet med doktorn och sjukhuset. Nallen har ont i magen och vill inte äta fast det är hennes älsklingsrätt. Pappa ringer doktorn och sen bär det av till sjukhuset. Det visar sig att hon måste opereras och när Nallen kommer hem igen har hon ett coolt ärr att visa för kompisarna. Passar barn mellan 0–3 år.

Bok 2

Billy på sjukhus

Birgitta Stenberg

Billy ramlar ner för ett träd och det gör förskräckligt ont. På sjukhuset säger doktorn att han har fått en spricka i armen och måste gipsas och sova över en natt, tillsammans med sin mamma. Men det är ju inte varje dag som Billy är på sjukhus, och han kan ju inte bara sova bort denna händelse! Så när mamma har somnat smyger han ut i korridoren. Ett äventyr som gör sjukhuset till en spännande plats. Passar barn mellan 3–6 år.

Bok 3

Morfar har berättat

Maria Bom

Annie ska äntligen börja ettan och har längtat hela sommaren, men hon ligger på sjukhus och kan inte vara med. Kanske kan hon rymma till skolan och bo i morfars skjul? Men hon är så trött. Då ringer pappas mobil och plötsligt förstår hon att det är något väldigt spännande på gång. En stor överraskning. Morfar har berättat är en berättelse som både är sorglig och full av hopp. Om en skolstart som inte blir som de flesta andra. Passar barn mellan 6–9 år.

Bok 4

Mia och Mette på sjukhus

Jörn Jensen

En bok för sporttörstande tjejer och killar som börjat komma igång med läsningen. Mia och Mette går i samma klass och har precis börjat spela handboll. Plötsligt råkar Mia skada foten och måste åka till sjukhus. Boken är mycket lättläst och ingår i serien Lätt att läsa. Passar barn i skolår 2–4.

Bok 5

På sjukhuset

Sharon Rentta

Ted ska få följa med mamma till jobbet, hon är doktor på sjukhuset. Han känner sig väldigt speciell och viktig! En charmig och rolig bilderbok i serien ”Djuren på jobbet”, som tar med läsarna på olika spännande arbetsplatser. Passar barn mellan 3–6 år.

Bok 6

Zäta och sjukhusets mörka hemlighet

Elsie Petrén

Första delen i en deckarserie med flickan Zäta. På sin tolvårsdag är Zäta med om en olycka, blir medvetslös och hamnar på sjukhus. När hon vaknar upp har hon fått en märklig förmåga: Ibland kan hon läsa andras tankar! Snart upptäcker hon att sker det något skumt på sjukhuset, men ingen vuxen tycks se det. Zäta tar sig an fallet och ger sig ut på en riskfylld jakt i sjukhusets underjordiska koridorer. Passar barn mellan 9–12 år.

Bok 7

Ninna och sjukhusfåglarna

Matilda Ruta

Tillsammans med barn på sjukhus har författaren skapat berättelsen om Ninna och sjukhusfåglarna. Det är en finstämd bilderbok som handlar om allt möjligt och omöjligt som kan hända på ett sjukhus. Passar barn mellan 3–6 år.

Bok 8

Bo hos doktorn

Morten N Pedersen

En samlingsvolym som innehåller 7 pixiböcker om Bo. I Bo hos doktorn trillar Bo från ett träd när han är på dagis. Han får väldigt ont i armen och måste åka till sjukhuset. Det visar sig vara ett benbrott i och han får gips. Vardagsberättelserna om Bo har med åren blivit en favorit bland Pixi-läsarna. Passar barn mellan 3–6 år.

Bok 9

Rex och Rut: Spöket i väggen

Eva Salqvist

Rex och Rut är en bokserie om barn på sjukhus som löser mysterier. I Spöket i väggen hör Rut konstiga ljud inne i sjuksalen. Det är ett viskande ljud som rör sig från ena sidan väggen till den andra och sedan försvinner under taket. Vad är det som förflyttar sig i sjukhusets väggar? Är det spöken? Eller finns det någon annan förklaring? Passar barn mellan 6–9 år.

Bok 10

Dagspöket på sjukhus

Jujja Wieslander

Dagspöket är inte som alla andra spöken. I stället för att vara vit är han svart – så han syns inte på natten! Därför måste han spöka på dagen. I den här boken susar Dagspöket in på sjukhuset, där en liten flicka ligger i ett rum. Han tror att han ska få det lugnt och skönt hos henne, men det blir inte som han tänkt sig. Först blir han tagen för en filt, sedan sätter sig någon på honom och till sist tar doktorn på sig honom som överrock. Passar barn mellan 3–6 år.

Tips! Så underlättar du barnets läkarbesök

  • Prata om sjukhusbesöket, vad som ska hända och varför. Vänta in ditt barns frågor och förklara utifrån dem.
  • Tänk på att inte förbereda ditt barn allt för lång tid innan ett ingrepp eftersom barn lever mer i nuet än vi vuxna.
  • Ta en sak i taget. Även om ditt barn ska vara med om flera operationer eller behandlingar så finns det ingen anledning att gå händelserna i förväg.
  • Läs gärna böcker om barn på sjukhus.
  • Är ditt barn oroligt för något så berätta det för personalen direkt. På så vis kan de stötta redan från början genom att ge er extra tid eller låta er komma till sjukhuset på studiebesök.
  • Du kan alltid fråga dem på sjukhuset om fler tips på hur du kan förbereda ditt barn utifrån ålder och mognad.


  Källa: Vårdgivare Skåne

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!