Barnböcker om döden, sorg och saknad
Böcker

Barnböcker om döden, sorg och saknad

Svåra ämnen blir lättare att tala om med rätt barnböcker att utgå från. Läs ihop och våga möta barnens frågor om döden, sorg och saknad.

Av: Johanna Stenius

Svåra ämnen blir lättare att tala om med rätt barnböcker att utgå från. Läs ihop och våga möta barnens frågor om döden, sorg och saknad.

Bok 1

Till morfar, om du blir hungrig

Nicolas Jändel och Helena Willis

Vad tar man sig till när ens morfar dör? En dag blir Elliot upphämtad på skolan av morbror Johan och kusin Karin, som tar honom hem till hans rödgråtna mamma. Under natten dog morfar och Elliot går rakt in i sorgen. Tack och lov finns morbror Johan där för att fånga upp honom. I boken följer man sedan Elliots sorgeprocess – hur det känns i kropp och hjärta när man jämt är ledsen och hur lättnaden slutligen breder ut sig när man låter folk hjälpa en. Passar 6-9 år.

Till morfar, om du blir hungrig av Nicolas Jändel och Helena Willis
Bok 2

Märit

Astrid Lindgren

Märit är en novell som första gången gavs ut i samlingen Kajsa Kavat, år 1950. Märit är en flicka som vem som helst – men hon blir inte äldre än åtta år. I novellen skildras barnets blick på döden, på ett förhållandevis osentimentalt vis. 

Bok 3

Alla dör

Jesper Lundqvist och Gabriella Frödén

Döden väcker frågor som inget annat ämne. Inte bara frågan om vad som händer när vi dör – utan även vad som skulle hända om alla överlevde och varför vi ska carpe diem! Denna bilderbok, skriven på vers, tar sig an döden på ett vetgirigt och humoristiskt vis. Passar 3-6 år.

 

Bok 4

Timglaset

Karin Herou

Allt är vitt, det finns inga fönster. Var har Alba hamnat? Nyss låg hon i sängen på sjukhuset med mamma vid sin sida. Det visar sig att Alba är i Parentesen. Dit kommer man efter livet. men före döden. Där får hon lära sig hur det är att vara död och hur man ska skicka meddelanden till nära och kära på jorden. När man har lärt sig det, då går man över till den Andra sidan.

Bok 5

Kära hälsningar från döden

Ulf Nilsson och Stina Wirsén

Kära hälsningar från döden är skriven under Ulf Nilssons sista tid i livet. Han skildrar sina tankar och funderingar om döden och hur den påverkar oss. En gripande bok med fantastiska illustrationer av Stina Wirsén som berör stora som små.

Bok 6

Blå ugglan

Lotta Geffenblad

Granlund och Stenberg fyller dagarna med att gå på utflykt och dricka kaffe. Plötsligt dör Stenberg och Granlund blir förtvivlad, när saknaden efter sin vän är som värst visar sig den blå ugglan för första gången. Ugglan är enorm och stirrar på Granlund med sina stora, runda ögon. Vad vill den blå ugglan egentligen? Blå ugglan är en humoristisk bilderbok om sorg och vänskap. En saga för alla åldrar

Bok 7

Adjö, herr Muffin

Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

Augustprisvinnare 2002 och bilderboksklassiker. Av två av våra främsta bilderboksskapare Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm. Om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör.

Bok 8

Alla döda små djur

Ulf Nilsson och Eva Eriksson

Några barn börjar leta efter döda djur och begraver dem en efter en. De startar en firma, Begravningar AB, och ringer runt till grannar och släktingar för att höra om inte någon har ett husdjur som har dött och behöver begravas. Varmt och lagom glatt om den oundvikliga döden.

Bok 9

En stjärna vid namn Ajax

Ulf Stark och Stina Wirsén

Hunden Ajax och Johan är vänner. Vänner bjuder varandra på korv. Dom jagar efter fjärilar och flugor. Och om den ena kommer bort så kan den andra rida genom världsrymden för att hitta honom igen. Mästerligt om livet, döden och evig vänskap.

Bok 10

Gammelmormor, Daisy och döden

Anna Ehring och Lotta Geffenblad

Gammelmormor och Daisy har ordnat näbbmusbegravning med blommor och vacker sång.”Ja, det var den lilla döden, vi övar oss på den innan den stora döden kommer.” säger Gammelmormor..
Men även om döden kommer nära ibland kan man ändå njuta av sol och smultron, en varm dag i trädgården.

Bok 11

Kom sol!

Karin Ahlin

Malva är nio år när hon får veta att hennes mamma har cancer. Läsaren kastas mellan hopp och förtvivlan under mammans sjukdomsförlopp, för att sedan uppleva natten då mamman till slut förlorar kampen och dör. Boken slutar med att Malva känner lite av solen och ser livet komma tillbaka.

Bok 12

Dödenboken

Pernilla Stalfelt

En rolig bok om döden i dess olika aspekter. Författaren presenterar hur allt förr eller senare dör: vilka som kan dö, vad som händer när någon dött, vart man kan tänkas komma efter döden etc. Mycket värme, medkänsla och charm.

Bok 13

Uppe bland molnen

Matilda Salmén

En rolig bok om döden i dess olika aspekter. Författaren presenterar hur allt förr eller senare dör: vilka som kan dö, vad som händer när någon dött, vart man kan tänkas komma efter döden etc. Mycket värme, medkänsla och charm.

Bok 14

Vem är död?

Stina Wirsén

Stina Wirséns Vem-berättelser är alltid raka och enkla, samtidigt som de visar de små nyanser som gör dem still stora äventyr med starka känslor. Vem är död? är inget undantag. Fågels farfar är död och fågels pappa är så ledsen. Efter begravningsceremonin i kyrkan vandrar fågel och hans föräldrar hem genom parken och funderar över livet och vad som händer sen.

Bok 15

Vem finns?

Stina Wirsén

Sorgen över det som inte blev kan vara enormt stor, och ett syskon som inte föddes kan vara lika saknat. Om det handlar den enormt fina berättelsen Vem finns? Den handlar om Mjau och Pip, som är syskon. Innan de föddes låg de i varsitt ägg och väntade på att kläckas. Det fanns ett tredje ägg som väntade också. Men det kläcktes inte. Det var tomt. Det låg ingen liten unge i det ägget.
”Berätta igen om hur det var när vi skulle kläckas!” ber Mjau och Pip sina föräldrar Gula katten och Duva. ”Berätta om Duna!”
Och så berättar föräldrarna om Pip och Mjau och ägget som var tomt, sånär som på en blå dunig fjäder.

Bok 16

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

Grethe Rottböll och Emma Virke

En bok att läsa tillsammans, där text och bild tillsammans berättar om det svåraste ett barn kan uppleva: att förlora en förälder. Den lotsar med lätt och varlig hand läsaren från den djupaste sorgen till förmågan och glädjen i att kunna hantera sin sorg och leva med den.

Undrar du HUR ni ska prata om sorg och saknad? Vi har samlat tips här. 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer