7 barnböcker som handlar om döden — Bokino
7 barnböcker som handlar om döden
Böcker

7 barnböcker som handlar om döden

Svåra ämnen blir lätta med rätt barnböcker i handen. Läs ihop och våga möta barnens frågor om sorg och saknad.

Av: Johanna Stenius

Svåra ämnen blir lätta med rätt barnböcker i handen. Läs ihop och våga möta barnens frågor om sorg och saknad.

7 böcker om sorg och saknad

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

En bok att läsa tillsammans, där text och bild tillsammans berättar om det svåraste ett barn kan uppleva: att förlora en förälder. Den lotsar med lätt och varlig hand läsaren från den djupaste sorgen till förmågan och glädjen i att kunna hantera sin sorg och leva med den.

Undrar du HUR ni ska prata om sorg och saknad? Vi har samlat tips här. 

7 barnböcker som handlar om döden

Adjö, herr Muffin

Augustprisvinnare 2002 och bilderboksklassiker. Av två av våra främsta bilderboksskapare Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm. Om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör.

Alla döda små djur

Några barn börjar leta efter döda djur och begraver dem en efter en. De startar en firma, Begravningar AB, och ringer runt till grannar och släktingar för att höra om inte någon har ett husdjur som har dött och behöver begravas. Varmt och lagom glatt om den oundvikliga döden.

En stjärna vid namn Ajax

Hunden Ajax och Johan är vänner. Vänner bjuder varandra på korv. Dom jagar efter fjärilar och flugor. Och om den ena kommer bort så kan den andra rida genom världsrymden för att hitta honom igen. Mästerligt om livet, döden och evig vänskap.

 

Gammelmormor, Daisy och döden

Gammelmormor och Daisy har ordnat näbbmusbegravning med blommor och vacker sång.”Ja, det var den lilla döden, vi övar oss på den innan den stora döden kommer.” säger Gammelmormor..
Men även om döden kommer nära ibland kan man ändå njuta av sol och smultron, en varm dag i trädgården.

Kom sol!

Malva är nio år när hon får veta att hennes mamma har cancer. Läsaren kastas mellan hopp och förtvivlan under mammans sjukdomsförlopp, för att sedan uppleva natten då mamman till slut förlorar kampen och dör. Boken slutar med att Malva känner lite av solen och ser livet komma tillbaka.

Dödenboken

En rolig bok om döden i dess olika aspekter. Författaren presenterar hur allt förr eller senare dör: vilka som kan dö, vad som händer när någon dött, vart man kan tänkas komma efter döden etc. Mycket värme, medkänsla och charm.

En sida till? Fortsätt läs!