15 böcker som lär barn om livet
Böcker

15 böcker som lär barn om livet

Att läsa tillsammans är ett väldigt fint sätt att prata om och lära sig om livet. Vi listar 15 barnböcker som tar upp små och stora ämnen så som ilska, döden, kärlek, vänskap, makt och vänlighet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Anna-Clara Tidholm

Att läsa tillsammans är ett väldigt fint sätt att prata om och lära sig om livet. Vi listar 15 barnböcker som tar upp små och stora ämnen så som ilska, döden, kärlek, vänskap, makt och vänlighet.

Bok 1

Puss och kram från Polly Storm

Anna Ehring

Anna Ehring skrev den här boken som en hyllning till livet. Den handlar om elvaåriga Polly Storm som skriver till sin lillebror som vårdas på neonatala avdelningen. I sina brev delar hon med sig av alla sina funderingar. Existentiella frågor för barn och vuxna, den förvirrande kärleken till Edwin och sorgen som farmor känner efter att farfar dog. Det finns mycket att diskutera efter att ha läst den här boken. Puss och kram från Polly Storm är en bok som gör en glad över livet, oavsett hur jobbigt det kan vara ibland.

Passar 9–12 år.

Bok 2

Kära hälsningar från döden

Ulf Nilsson

Kära hälsningar från döden är skriv Ulf Nilsson under sin sista tid i livet. Han skildrar sina tankar och funderingar om döden och hur den påverkar oss. En gripande bok med fantastiska illustrationer av Stina Wirsén som berör stora som små.

Bok 3

Dunne- serien

Rose Lagercrantz & Eva Eriksson

Böckerna om Dunne är otroligt fina berättelser om vänskap och kärlek. Ella-Frida är Dunnes allra bästa vän i världen, men det är inte alltid de bor nära varandra. I den sjunde och avslutande boken i serien, Kärlek är bättre än ingen kärlek, reser Dunne till Rom för att gå på pappas bröllop. Men Dunne blir upprörd när hon inser att Ella-Frida inte är bjuden. Passar barn 6-9 år.

Bok 4

Adjö, herr Muffin

Ulf Nilsson & Anna-Clara Tidholm

En finstämd bilderboksklassiker som vann Augustpriset 2002. Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin, idag är han gammal och trött. Han gör en lista på bra saker han haft i sitt liv. Han har haft 1 klok och vänlig fru, 6 små lurviga barn, han har blivit kelad med 3 gånger om dagen. Men en dag får han plötsligt ont i magen. Adjö, herr Muffin lär barn om döden och sorg, om hur ont det gör när ett husdjur dör. Passar barn 3-6 år.

Bok 5

Här är vi: saker du behöver veta för att leva på jorden

Oliver Jeffers

En kärleksförklaring till vår planet som blandar fakta med filosofiska funderingar om vad det faktiskt innebär att leva på jorden. Oliver Jeffers skrev och illustrerade Här är vi till sin nyfödde son för att förklara hur saker fungerar. Passar barn 3-6 år.

Bok 6

Livet på en pinne

Maria Nilsson Thore

En filosofisk bok om ett ägg som drömmer om att bli en fågel, finna trygghet i en flock samtidigt som man kastar sig ut för att flyga fritt. Men livet är också fullt av utmaningar och rädslor. Saker som att lämna boet, vara sig själv bland tusen andra och leva fri. En bok som lär barn om kärlek, längtan, frihet, rättvisa och tävlan. Passar barn 3-6 år.

Bok 7

Vem finns?

Stina Wirsén

En barnbok för de minsta om ett svårt ämne: när ett barn inte föds. Maj och Pip är syskon och innan de föddes låg de i varsitt ägg. Men det fanns ett tredje ägg också, ett som aldrig kläcktes. Ägget var tomt. Föräldrarna berättar för Maj och Pip om hur det var när de kläcktes, och om ägget som var tomt sånär på en dunig, blå fjäder. Passar barn 3-6 år.

Bok 8

När vi blundar

Lotta Olsson & Olof Landström

En poetisk bilderbok om sömn och drömmar. Vi reser till världen bortom den vakna verkligheten, en värld där fantasi blandas med intryck från dagen och glimtar från det förflutna. Passar barn 3-6 år.

Bok 9

Mumintrollen och den osynliga gästen

Cecilia Davidsson, Tove Jansson & Filippa Widlund

En nyutgivning av Tove Janssons De osynliga barnet, nu som bilderbok. En höstkväll dyker Too-ticki upp i muminhuset tillsammans med ett barn, en osynlig flicka. Hon har blivit osynlig efter att någon varit väldigt elak mot henne. Flickan flyttar in hos Mumintrollen och under hösten får alla lära sig om respekt, vänlighet och varför det ibland är viktigt att bli riktigt arg. Passar barn 3-6 år.

Bok 10

Chinos tjocka kinder

Maria Nilsson Thore

Chino har de största, mjukaste kinderna och springer snabbast i hjulet. Det händer alltid något roligt i hamsterburen när Chino är i farten. Det tycker också de andra hamstrarna — men inte alltid. När Chino proppar in allas frön i sina kinder blir det lite för mycket av det roliga. En bok som lär barn om att dela med sig och varför det är viktigt att tänka på andra. Passar barn 3-6 år.

Bok 11

Kompisen blir arg

Moni Nilsson och Per Gustavsson

Kompisen får inte vara med och leka, det har Räven bestämt. Man kan ju inte leka tre, säger han. Men det är ju Kompisen och Dockan som är bästisar! Kompisen är så arg att han nästan brinner upp. En bok om ilska, kompisar och konflikter. Passar barn 3-6 år.

Bok 12

Pricken

Margret och H.A. Rey

En barnboksklassiker om kaninen Pricken som är den enda av sina syskon som föds med prickar över hela kroppen. Alla de andra kaninerna är vita, och trots att hans mamma älskar honom känner sig Pricken utstött och ensam. En dag rymmer han hemifrån. Men när pricken ger sig ut i den stora vida världen upptäcker han att den inte riktigt ser ut så som han väntat sig. Passar barn 3-6 år.

Bok 13

Pelle Svanslös-böckerna

Gösta Knutsson, Åsa Rönn, Michael Rönn & Ingrid Flygare

Böckerna om Pelle Svanslös har alltid sin grund i vikten av att vara snäll, även när andra är elaka. I Stora boken om Pelle Svanslös finns en fullmatad sagosamling där välkända Pelle-favoriter och faktaberättelser samspelar med ett nyskrivet äventyr om katterna i Uppsala.

Bok 14

Dom som bestämmer

Lisen Adbåge

På gården finns dom som bestämmer och vi som inte får vara med. Men varför bestämmer alltid dom som bestämmer? Vad ska vi andra göra för att få vara med? Eller vill vi bara vara ifred? En smart och kaxig bilderbok om makt, vem som får vara med och om att säga nej. Passar barn 3-6 år.

Bok 15

Livet – en handbok

Farzad Farzaneh

En heltäckande guide till de viktigaste sakerna du kan komma att stöta på under livet. Tydliga exempel, roliga illustrationer, serier med massor av tips och smarta förslag indelat på olika teman och situationer. Superbra att veta hur man hanterar olika situationer!

Läs mer