Illustration ur "Den första kärleken" av Brane Mozetic och Maja Kastelic 11 underbart pirriga barnböcker om kärlek
Böcker

11 underbart pirriga barnböcker om kärlek

Kärleken har ingen ålder. Den som är 7 år kan känna lika starkt som den som är 70. Vi har samlat barnböcker om det ständigt aktuella temat – och här dunkar hjärtan för allt från drakar till bästisar.

Av: Johanna Stenius

Kärleken har ingen ålder. Den som är 7 år kan känna lika starkt som den som är 70. Vi har samlat barnböcker om det ständigt aktuella temat – och här dunkar hjärtan för allt från drakar till bästisar.

Bok 1

Puss och kram från Polly Storm

Anna Ehring

Den här boken handlar om kärlek på flera olika plan. Framförallt om kärleken mellan en storasyster och en nyfödd lillebror. Polly Storm har en lillebror som föddes för tidigt. Nu ligger han på neonatala avdelningen och det är inte säkert att han kommer att överleva. Farmor föreslår att Polly ska skriva en bok till sin lillebror, och det gör hon. Där berättar hon om sina funderingar, och om kärleken till Edwin. Förr var hon och Edwin kompisar. Nu är det något annat mellan dem. Det är den första förälskelsen som blommar ut.

Passar 9–12 år.

Bok 2

Mumintrollen och draken

Cecilia Davidsson, Cecilia Heikkilä och Tove Jansson

Den har kallats världens vackraste kärleksberättelse, den om mumintrollets häftiga kärlek till en liten drake som bara har ögon för någon annan – snusmumriken. En vacker och smärtsam berättelse som alla kan känna igen sig i. En av de allra finaste nytolkningarna av Tove Janssons berättelser, baserad på hennes novell Den sista draken i världen. 

Bok 3

Kärlek är bättre än ingen kärlek

Rose Lagercrantz & Eva Eriksson

Det är vår och Dunne reser till Rom för att gå på pappas bröllop. Men till hennes sorg blir inte hennes bästa vän i världen Ella Frida bjuden. Pappa säger nej. Det ska inte bli någon stor tillställning, säger han, bara en liten familjegrej. Vad ska Ella Frida säga när hon får veta att hon inte har blivit bjuden på sin bästa väns pappas bröllop? Än vet Ella Frida inget…Kärleken mellan bästisar kan vara lika stark som den mellan två vuxna som ska gifta sig.

Passar barn 6-9 år.

Bok 4

Eva och Adam-serien

Måns Gahrton och Johan Unenge

Eva och Adam-serien har blivit en riktig kärleksklassiker för 80- och 90talisterna och är fortfarande aktuell. Böckerna berättar om de vanliga problemen och glädjeskutten som man genomgår när man snart är tonåring. Eva och Adam går i samma klass på mellanstadiet. De är riktigt bra kompisar utan att vara kära i varandra. Alla andra tycker att det är märkligt. Adams kompis Alexander, som är tjejtokig, tycker absolut att Adam ska fråga chans på Eva. Adam tycker att det är bra som det är. Det inte lika läskigt som att vara ihop. För vad gör man ens då?
Böckerna passar barn 9-12 år.
Den första boken från 2016 finns ovan. Första boken från 1995 finns här.

Bok 5

Bebbe pussar

Mervi Lindman

Wow, tänk vad många och mycket man kan pussa på! Här kommer Bebbe. Bebbe vill pussa allt idag: Mamma, pappa, storasyster, katten, masken … Nej förresten, absolut inte masken! Men hunden, spegeln, alla gosedjur och – dig! En glad bok där man får följa härliga Bebbe ta sig genom livet.

Passar barn 0-3 år.

Bok 6

Första kärleken

Brane Mozetic och Maja Kastelic

Kärlek har ingen ålder. Den som är fem år kan känna lika starkt som den som är 50, och känslorna ska tas på allvar. Dessa tankar väcks när man läst den här otroligt varma och vackra slovenska barndomsskildringen i bilderboksform. Två pojkar tycker så mycket om varandra, men deras känslor är förbjudna och snart lämnas de aldrig ensamma tillsammans.

Från 6 år men kan läsas högt även med yngre barn.

Bok 7

Tusen tips till en som är kär

Eva Susso & Benjamin Chaud

Rolf är kär i Ofelia. Han har bestämt sig för att måla av Ofelia till skolans konstutställning. Då kanske hon blir kär i honom också, tänker han. Problemet är bara att han inte är särskilt bra på att måla. Och hallå, tänk om Ofelia blir kär i någon annan? Som tur är har Rolf en faktabok som heter ”Tusen tips till en som är kär”. I den får han jättebra kärlekstips. Och när han behöver lite extra hjälp förvandlar han sig, i fantasin, till superhjälten Errolf – som klarar allt!

Passar barn 6-9 år.

Bok 8

Varning! Kärlek

Flera författare

Från att vara hemligt kär utan att den andra vet, till att bara vilja pussas på rummet. Att träffa någon som är lite mer än vän, till att skriva den andres namn på en hel vägg! Att träffas i skolan, på kollo eller när man är på utlandssemester med sin förälder. Och hur vet man egentligen om man ens är kär? Är det som att vara sjuk eller är man förälskad? Är vi ihop eller kompisar? Och hur flörtar man? Och hur frågar man chans?

Denna bok har tyvärr utgått men går kanske att hitta på bibliotek eller antikvariat.

Bok 9

Walt Disneys Askungen

Askungen förlorade sina föräldrar i ung ålder och har tvingats växa upp hos sin styvmor och elaka styvsystrar som behandlar henne som en piga. En dag bjuder prinsen in alla ogifta flickor till en bal på slottet, men Askungens styvmor och styvsystrar gör allt för att hindra henne från att kunna gå dit.

Passar barn 3-6 år

Just denna utgåva har tyvärr utgått men går kanske att hitta på bibliotek eller antikvariat.

Bok 10

Gammelmormor och kärleken

Anna Ehring och Lotta Geffenblad

Gammal kärlek rostar aldrig. Sällan har uttrycket passat bättre än i denna fantastiska berättelse om kärlek på äldre dagar. Daisy är hos gammelmormor och hälsar på. Men gammelmormor är annorlunda. Hon fnissar, spiller kaffe och lyssnar inte på Daisy som hon brukar göra. Fast kan man vara så där kär när man nästan är hundra år?

Passar för 3-6 år.

Bok 11

Fråga chans

Marie Oskarsson och Helena Bergendahl

En helt vanlig dag känner Jack det bara. En känsla som dyker upp från ingenstans och drabbar honom totalt. Han har blivit kär – i klasskompisen Emilia med trasselhåret. Nu finns det bara en sak att göra. Han måste fråga chans. Absolut nödvändigt och helt igenom superläskigt! Och hur ska Jack våga … En underbar läsa själv-bok full av skoligenkänning  och med ett varmt och hoppfullt slut.

Passar 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer