Bokserien som älskas av både vuxna och barn: ”Dunne är tacksam för livet”
Böcker

Bokserien som älskas av både vuxna och barn: ”Dunne är tacksam för livet”

Få böcker känns lika äkta och innerliga som de om Dunne och Ella Frida. Fulla av vänskap, kärlek och vardagsäventyr fångar de 6-åringars hjärtan i hela landet. Vi har pratat med förläggaren om vad som gör Dunne magisk.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Eva Eriksson

Få böcker känns lika äkta och innerliga som de om Dunne och Ella Frida. Fulla av vänskap, kärlek och vardagsäventyr fångar de 6-åringars hjärtan i hela landet. Vi har pratat med förläggaren om vad som gör Dunne magisk.

Böckerna om Dunne är stämningsfulla och varma på ett alldeles speciellt sätt. Dunnes optimism och lyckliga grundinställning, hennes innerliga vänskap med Ella Frida och böckernas fokus på känslor och relationer har lett till stora framgångar. Rose Lagercrantz och Eva Erikssons första bok om Dunne, Mitt lyckliga liv, kom ut 2010. Boken fick snabbt mycket uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Boken utsågs till The New York Times Most Notable Books 2013 och nominerades till Deutsche Jugendliteraturpreis 2012.

Sex böcker och nio år senare och Dunne har verkligen slagit rot i både barns och föräldrars hjärtan. Ulrika Caperius, förläggare till Dunne-böckerna, tror att hemligheten bakom böckernas framgång är den speciella tonen och språket.

— Rose Lagercrantz har en fantastisk förmåga att skildra barns känslor på allvar, med humor och med en enormt stor värme. Detta i kombination med Eva Erikssons på-pricken-illustrationer ger böckerna en alldeles speciell ton, ett lugn och ett fokus på känslor, relationer och livet som är ovanligt – men uppskattat – i barnlitteraturen. Roses språk är också en av nycklarna till framgång, hon skriver enormt effektivt och genomtänkt och har vägt varje ord på guldvåg. Därför blir böckerna fulla av innehåll och starka känslor, men är ändå lättlästa för någon som lärde sig läsa för inte så länge sedan.

“Vänskapen är guldskimret i livet, och det som ger dem glädje.”

Något som får ta stor plats i böckerna är vänskapen mellan Dunne och Ella Frida. Den är lika självklar som livsviktig för dem båda.

— För Dunne och Ella Frida är deras vänskap lika viktig som luften de andas. Precis som det kan kännas när man är barn och har en bästis. Eller när man blivit äldre och är så där alldeles vansinnigt kär. Vänskapen är guldskimret i livet, och det som ger dem glädje. Och den är till och med så stark att den klarar av Ella Fridas flytt till en annan stad. Den får bara hitta ett nytt sätt att finnas på, säger Ulrika Caperius.

Just den här vänskapen, som många kan känna igen sig i, är bara en av flera anledningar till att upptäcka Dunne och hennes värld.

— Böckerna ger såväl barn som vuxna en insikt om livet och en möjlighet att inspireras av Dunnes lyckliga grundinställning till allt. Och så skildrar de en igenkännbar vänskap som jag tror många älskar att läsa om. Det är klart att livet ibland ter sig mörkt för läsaren och ibland för Dunne, men hon lyckas alltid hitta sitt lyckliga sinne igen. Dunne är liksom tacksam för livet. Nyligen beskrevs Rose Lagercrantz i Västerbottens-Kuriren dessutom som ”svensk mästare i okuvlig optimism”, och detta är något som kommer fram alldeles särskilt i Dunne.

Läs alla böcker om Dunne:

Bok 1

Mitt lyckliga liv

Den första boken om Dunne börjar när Dunne äntligen ska få börja skolan. Som hon har längtat! Men när det till slut är dags blir hon knäsvag — tänk om hon inte får någon kompis? Att gå i skolan utan kompisar är värre än att inte lära sig att läsa och skriva. Men som tur är hittar Dunne och Ella Frida varandra på skolgården redan nästa dag. Dunne är lycklig. Men något händer under jullovet, något som fröken måste berätta eftersom Ella Frida inte klarar av att göra det. Och Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen…

Bok 2

Mitt hjärta hoppar och skrattar

Dunnes bästis Ella Frida har flyttat och Dunne låter inte någon sitta på hennes tomma stol. För var ska hon annars sitta när hon kommer tillbaka? Medan hon väntar på att Ella Frida ska komma tillbaka tänker Dunne på roliga saker hon har varit med om. Men fröken har andra planer — hon föser ner Dunne mittemellan Vickan och Micken. Resultaten är förödande. Som tur är har Dunne en sådan vän som Ella Frida som inte låter sig stoppas av vare sig tid eller rum.

Bok 3

Sist jag var som lyckligast

Precis innan sommarlovet är Dunnes pappa med i en bilolycka och blir skadad. På sjukhuset säger läkaren att pappa kommer att bli bra, men att det kommer att ta hela sommarlovet. Dunne blir lättat, och trött. Hon vill helst tänka på saker som skolavslutningen och liljekonvaljer. När Ella Frida ringer och frågar om Dunne vill följa med deras sommarö tar hon ett glädjeskutt. Man får leva och vara glad trots att ens pappa ligger på sjukhus.

Bok 4

Livet enligt Dunne

Det är Dunnes första sommarlov — och hittills det bästa! Hon är på en ö med bästisen Ella Frida samtidigt som pappa ligger på sjukhus. Han ringer varje dag, men en dag slutar han spela. Dunne blir orolig. Som tur är vet Ella Frida hur hon ska trösta och muntra upp sin vän. Det finns ju otroligt mycket roligt att göra på ön: bygga kojor, fiska, spana efter vilda djur — och bada förstås.

Bok 5

Vi ses när vi ses

Pappa har kommit hem från sjukhuset, höstterminen ska börja och klassen ska gå på Skansen. På Skansen får man inte komma bort, säger fröken. Men det är just det som händer Dunne. Hon möter en annan, riktigt bråkig klass. Längst bak ser hon någon hon känner igen: Ella Frida! De smiter iväg för att äntligen få leka tillsammans igen. Men det blir inte riktigt som de har tänkt sig, och hemma väntar pappa med en oönskad överraskning.

Bok 6

Lycklig den som Dunne får

Det är sportlov och Dunnes pappa åker till Rom utan att ta henne med sig. Dunne är lite ledsen över det, men hon reser hellre till Ella Frida i Norrköping. Dit längtar hon mer än någon annanstans. Men iställetfår hon vara hos mormor och morfar i Hjorthagen. Hon börjar lovet med en skidtur. Plötsligt kommer hon på en sak: Ella Frida fyller år i början på sportlovet! Hon skidar snabbt tillbaka och frågar mormor och morfar om de kan åka till Norrköping med henne.

Bok 7

Kärlek är bättre än ingen kärlek

Det är vår och Dunne åker till Rom för att gå på pappas bröllop. Men Dunne blir upprörd när hon upptäcker att Ella Frida inte är bjuden. Pappa har sagt nej, det ska inte bli någon stor tillställning. Än så länge vet Ella Frida inget, hon är i sommarstugan på ön för att städa bort vintern. Men vad ska hon säga när hon får veta att hon inte blivit bjuden på sin bästis pappas bröllop?

En sida till? Fortsätt läs!