Barnböcker om vänskap — för alla åldrar
Böcker

Barnböcker om vänskap — för alla åldrar

Hur är man en bra kompis? Vad ska man göra när man blir osams? Bokiño listar 24 riktigt bra barnböcker om vänskap för olika åldrar.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Maria Jönsson, Ur Mirabell och Astrakan

Hur är man en bra kompis? Vad ska man göra när man blir osams? Bokiño listar 24 riktigt bra barnböcker om vänskap för olika åldrar.

Bok 1

Viggo, Eva och nalle av Birgitta Westin och Mati Lepp

 

Viggo och Eva leker med varandra i ur och skur, dessutom brukar Evas nalle vara med. För det mesta har de bara roligt, men ibland blir de osams så att de börjar gråta båda två. Men riktiga kompisar blir alltid sams igen. När Eva åker bort känner sig Viggo väldigt ensam, men som tur är hittar han nalle i gräset. Nalle är lika övergiven och ledsen som Viggo och behöver någon som tar hand om honom.

Bok 2

Alla tre-böckerna av Maria Nilsson Thore

En vardagsnära bokserie för de minsta om livet på förskolan. Vi får följa med kompisarna Ester, Idde och Valle när de har fruktstund, åker på utflykt, slutar med napp, vilar, leker och klär på sig. Charmigt, roligt och fullt av igenkänning!

Bok 3

Mirabell och Astrakan av Annika Thor och Maria Jönsson

Ett kammarspel i bilderboksform. Två barn väntar på Någon på en lekplats. Men vem är Någon? Kan det vara så att de väntar på varandra? Samtidigt som Astrakan och Mirabell tjafsar om en gunga finns det en annan berättelse under ytan. Vem är stark och vem är svag? Allt är kanske inte alltid som det verkar vid första anblicken?

Bok 4

Vems resa? av Stina Wirsén

Lilla Hund ska åka på semester med pappa och Nallegrisen. Packa väskan, flyga flygplan, vara ledig och bada. Det ska bli så spännande! Men finns det några kompisar på stranden? Ja! Det finns en igelkott som vill leka. Trots att de inte förstår vad den andre säger har de jättekul tillsammans. När semestern är slut har det börjat två nya barn på lilla Hunds förskola. De pratar inte heller svenska, men det gör inget, för lilla Hund vet hur man leker på alla språk.

Bok 5

Bus och Frö på varsin ö av Maria Nilsson Thore

Bus och Frö bor på varsin stenig ö i det stora havet. De känner sig ensamma och ynkligt små, så en dag börjar Bus och Frö fundera på hur de kan överbrygga havet som skiljer dem åt. Men hur gör man egentligen? En lekfull och poetisk bilderbok om ensamhet, vänskap, galna planer och längtan efter att dela tillvaron med någon.

Bok 6

Alfons och Milla av Gunilla Bergström

”Flickor kan man inte leka med”, säger alla pojkarna. Men Alfons leker gärna med Milla, Viktors kusin. Tillsammans bygger de en koja uppe i trädet. Milla är riktigt påhittig och gör en brevlåda med rep, som en linbana, till kojan. I skolan blir Alfons retad för att han leker med Milla, allt blir grått och tråkigt och han känner sig ensam. Men så en dag bestämmer sig Alfons för att strunta i vad de andra pojkarna tycker och leker med Milla ändå, och då upptäcker de andra att hon är en fin kompis.

Bok 7

Myrsloksbok-serien av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore

Böckerna om hasselmusen och jättemyrsloken är lika finurliga som Sven Nordqvists Nasse och lika tankfulla som Nalle Puh. Vardagsfilosofi möter äventyr när de båda vännerna klär ut sig, bakar och funderar över stort och smått i livet.

Bok 8

Pelle Svanslös: Våga vara snäll av Gösta Knutsson, Michael Rönn, Åsa Rönn och Ingrid Flygare

Maja Gräddnos fyller år och ska ha kalas. Hennes största önskan är att få en strömmingstårta från Biffens Deli, och det tänker Pelle ge henne. Men elake Måns är inte bjuden och har en plan för att lägga tassarna på tårtan.

Bok 9

Vännerna fixar-böckerna av Ninni Oljemark

I ett litet hus i staden Villervalla bor de tre vännerna Vargen, Rune och Kanin. De är rätt så olika. Vargen är bra på att baka och se till så att alla är sams, vilket är tur eftersom Kaninen älskar klister och stök medan Rune gillar ordning och reda. Alla tre tycker om att fika och komma på finurliga lösningar på problem. I de två Vännerna fixar-böckerna ordnar de museum och överraskningskalas.

Bok 10

Ska vi va? av Pija Lindenbaum

Berit är alltid ute, hon är en sån som har sand i pannan och galonisar fast det inte regnar. Nu vill Berit leka med Flisan, hon knackar på och frågar ”ska vi va?”. Flisan vill vara ifred, men Berit ger sig inte. Hon blir insläppt på andra sidan huset, och när hon går kommer hon alltid tillbaka. Ett relationsdrama om maktbalans, strategi och stora känslor.

Bok 11

Ella och Noa: Glass på en onsdag av Mattias Edvardsson och Matilda Salmén

Ella ska följa med Noa hem efter förskolan. Hon har sett fram emot det länge, men nu när det är dags känns det inte lika bra. Noa bor med sin mormor, och Ella känner inte henne alls. Tänk om Ella inte vet hur hon ska uppföra sig? Men det visar sig att hemma hos Noa behöver man inte bekymra sig om hur man ska uppföra sig alls.

Bok 12

Kompisen blir arg av Moni Nilsson och Per Gustavsson

Mycket och starka känslor ryms i den här boken. Kompisen får inte vara med och leka. Det har Räven bestämt. Man kan ju inte leka tre! Säger han. Vad då!?! Det är ju Kompisen och Dockan som är bästisar! Kompisen blir så arg att han nästan brinner upp. Dumma Räven! Dumma Dockan!

Bok 13

Dunne-serien av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Serien om Dunne börjar med att hon är nervös över att börja skolan — tänk om hon inte får någon kompis! Lyckligtvis hittar Dunne och Ella Frida varandra, och det är just deras vänskap som är fokus i böckerna om Dunne. Varmt, charmigt och träffsäkert om stora känslor ur barns perspektiv.

Bok 14

Kalas och katastrof av Marie Oskarsson och Helena Bergendahl

Emilia ska ha födelsedagskalas, hon har planerat och tänk på hur det ska bli hela sommaren. Alla i klassen får inte plats hemma hos Emilia och pappa, så de har bestämt sig för att bara bjuda tjejerna. När alla har fått sina inbjudningar inser Emilia att hon har glömt bort Julia, den nya tjejen i klassen. Hur ska det gå med kalaset?

Bok 15

Bli sams av Helena Bross och Christel Rönns

Siri och Lova är bästisar och sitter alltid bredvid varandra i skolan. Idag har Siri ett nytt sudd med sig, hennes finaste. När Lova lånar suddet suddar hon så mycket att suddet går sönder. Siri blir både ledsen och arg, och på rasten vill hon inte leka. Är de inte bästisar längre?

Bok 16

Kan du vissla Johanna av Ulf Stark och Anna Höglund

En barnboksklassiker om Berra och Uffe, båda sju år gamla. Berra drömmer om en morfar för han har ingen. Uffe tar med honom till ålderdomshemmet, en plats full med gamla gubbar. De går in till en ensam farbror i ett av rummen och bestämmer att han är Berras morfar.
– Jag heter Bertil, säger Berra. Varsågod morfar, säger han sen och sträcker fram en ringblomma från Gustavssons trädgård.
– Va, säger farbrorn. Är jag din morfar?
– Ja, det har liksom inte blivit av att komma förr, säger Berra.
Då ger farbrorn Berra en kram och säger att han blivit stor.

Bok 17

Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner av Siri Spont och Jonna Björnstjerna

Emre är en kille som inte riktigt vågar ta plats och önskar att han var modigare. Han försöker hitta tips tills sig själv som han skriver ner i sin handbok, men det är lite ensamt. När Ömer börjar i klassen tar han både plats och är modig. Ibland lite för mycket plats, vilket ställer till det för Ömer. Men vad skulle hända om Emre och Ömer blev vänner? Vardagsnära läsning för lågstadieåldern med illustrationer!

Bok 18

Världens mesta Ester av Anton Bergman och Emma AdBåge

Ester är ny i klassen, Sigrid tycker att hon verkar spännande. Ester har egen nyckel och får gå hem själv, dessutom är hennes mamma skådespelare i New York. Det händer mycket kring Ester hela tiden. Hon är nog världens mesta Ester, tänker Sigrid.

Bok 19

Vara vänner av Marie Oskarsson och Helena Bergendahl

Jack är bästa kompis med Edvin och bästa tjejkompis med Emilia. Under hösten frågade Jack chans på Emilia, men hon sa nej. Men vänner ville hon vara. Men hur delar man upp sig så man hinner vara både med sin bästa killkompis och sin bästa tjejkompis? Finns det plats för två bästa kompisar?

Bok 20

Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson

Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och katten Sixten. Farmor älskar geléhallon, att cykla, hemliga agentuppdrag och får ibland besök av gamla flickvänner. Sambakungen styr ofta upp galna upptåg och är speciell, Lisbet funderar mycket på om det är okej att vara alldeles vanlig. När hösten och skolan närmar sig bestämmer sig Lisbet och Sambakungen för att göra så mycket det bara går av sommaren.

Bok 21

Ebba och Didrik av Christina Herrström

En barnboksklassiker om Ebba och Didriks kärlekstrassel. Didrik hyser en vacker men omöjlig kärlek till Ylva, samtidigt slits Ebba mellan Philip och Mårten. Skolan, familj och kompisar vävs in i deras berättelser på ett insiktsfullt sätt.

Bok 22

Isaks universum av Anna Ehring

Isak går i femman. Han gillar basket, att hänga i trädkojan med Albin och att simma. I simhallen, i det mjuka vattnet, har Isak sin plats i universum. Där flyter han på rygg och låter tankarna snurra. Tills Blenda blickar ner på honom från bassängkanten. Blenda som har en jobbig hemlighet.

Bok 23

Pojkarna av Jessica Schiefauer

En Augustvinnande bok om flickors vänskap. Bella, Momo och Kim fyllde fjorton år den vintern. Under regniga dagar är de inne i Bellas växthus, en fristad där andra lagar gäller. På dagarna utstår Kim, Bella och Momo killarnas kränkningar, men på kvällen dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Kim älskar friheten i en annan kropp och blir som pojke kär i Tony.

Bok 24

Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg

Magda går i ettan på gymnasiet och önskar sig mer av det mesta: mer av livet, mer poesi, roligare vänner och mer av Jens. Jens är två meter lång och en vandrande dröm. Magda vet allt om honom, kysser marken där han går. Bästa vännen Petra förstår ingenting, men det har hon inte gjort på ett tag. Magda vill ha förändring, och förändring kommer i form av KG, Kvinnliga Gymnasieföreningen.

En sida till? Fortsätt läs!