Foto: Shutterstock 12 barn- och ungdomsböcker om att inte ta någon skit
Böcker

12 barn- och ungdomsböcker om att inte ta någon skit

De är fyllda till bristningsgränsen med självförtroende, är modiga som få och står upp för sig själva och andra. Vi listar 12 böcker med inspirerande karaktärer som inte tar någon skit.

Av: Elsa Sjögren

De är fyllda till bristningsgränsen med självförtroende, är modiga som få och står upp för sig själva och andra. Vi listar 12 böcker med inspirerande karaktärer som inte tar någon skit.

12 barn- och ungdomsböcker om att inte ta någon skit

Athena är döpt efter vishetens gudinna och är fylld till bristningsgränsen med självförtroende. Hon tycker att folk går runt med en massa kunskapsluckor, och det är hennes uppgift att upplysa dem. I den andra boken om den kaxiga 12-åringen är den årliga luciashowen i fara. Musikläkaren har brutit båda armarna och Athena inser att hon måste se till att showen blir av. Hon är ju luciashowens viktigaste person: konferencieren! Dessutom vill Rädda Jorden-klubben ändra skolans köttfria måndagar till köttmåndagar. Ja, att det bara serveras kött på måndagar alltså, och vegetariskt alla andra dagar. Genialt, tycker de själva!

Boken finns här.

Läs vår intervju med Elin Ek här.

2. Modigast i världen av Alexander och Malin Karim

12 barn- och ungdomsböcker om att inte ta någon skit

Alba är rädd för nästan allting. Efter en storm försvinner alla hennes syskon och Alba är plötsligt ensam i stugan med sin matglada get. Tillsammans ger de sig av för att hitta Albas pappa. Vandringen blir lång och fyllt av både äventyr och läskigheter. Och kanske handlar mod inte alls om att inte vara rädd – utan att vara rädd men försöka ändå!

Boken finns här.

Läs mer: Malin och Alexander Karim skriver barnbok: ”Vill sätta mer färg på barnlitteraturen”

3. Sexstrejken av Åsa Hellberg

12 barn- och ungdomsböcker om att inte ta någon skit

Majken har fått nog av att bli kallad hora i skåphallen, i korridoren, i matsalen. Hon har fått nog av anonyma dickpics och att de schyssta killarna är tysta när tjejerna trakasseras. Tillsammans med den blyga Vilda och skolans drömtjej Belle utlyser hon en sexstrejk. Det blir upptakten till något ingen kunnat förutse. En modern Lysistrate om tjejer som vägrar acceptera sexuella trakasserier. Passar ungdomar och unga vuxna.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

4. Nelly Rapp-böckerna av Martin Widmark och Cristina Alvner

Nelly Rapp och Näckens hemlighet
Nelly Rapp är tillsammans med Valle mästare på att bekämpa monster och andra farliga odjur. Med hjälp av sina tre L — lugn, lärdom och list — segrar den 10-åriga monsteragenten över det ena odjuret efter det andra. Passar barn 6-9 år.

Böckerna finns här.

5. Skamlös av Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour och Amina Bile


Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour och Amina Bile har under drygt ett år samlat in berättelser från tjejer och unga kvinnor från minoritetsmmiljöer som upplevt negativ social kontroll. De går till angrepp mot de strukturer och förväntningar som vill begränsa kvinnors frihet och makt över sina liv och kroppar. Passar tonåringar.

Boken finns här.

Läs också: Därför är läskiga barnböcker bra

6. Dom som bestämmer av Lisen Adbåge


En kaxig och smart bilderbok om vikten av att säga nej, makt och mobbning. På skolgården är det ett gäng som alltid bestämmer vilka som får vara med och leka. När de som bestämmer ska spela fotboll och inser att de inte är tillräckligt många tillåts barnen som vanligtvis inte får vara med och leka att göra det. När barnen säger nej sker ett maktskifte. Passar barn 3-6 år.

Boken finns här.

7. Förvandlingen av Anna Höglund

förvandlingen
En flicka bor med sin riddare till pappa, men en dag måste han ge sig av för att bekämpa en jätte som förstenar människor med sin blick. När flera dagar och nätter går utan att pappan återvänder tar flickan sin spegel och kniv i handen och ger sig ut för att rädda sin pappa från jätten. Passar barn 3-6 år.

Boken finns här.

8. Hata Gustavsberg av Agnes Lindström

Hata Gustavsberg
Mirre bor i Gustavsberg, en plats där inget någonsin händer. Hon längtar efter att leva på riktigt. När hennes farbror på en släktmiddag luftar sina fördomar om ”araber” och homosexuella brister det för Mirre och hon kommer ut som gay. Hennes familj är förvånade, och vännerna likaså. Men det börjar äntligen hända lite saker i Gustavsberg. Passar tonåringar.

Boken finns här.

Läs mer: 8 barnböcker som bygger på lögner

9. Kritorna protesterar av Drew Daywalt och Oliver Jeffers

Kritorna protesterar
Här är det inte människorna som vägrar ta någon skit, utan snarare kritorna. När Hugo en dag ska rita får han en överraskning — kritorna har tröttnat på att alltid färglägga samma gamla saker och har gått ut i strejk. Den röda kritan är trött på brandbilar och jultomtar och den vita kritan, som inte ens syns på pappret, känner sig utanför. En bok som dessutom är en favorit hemma hos Paula Rosas! Passar barn 3-6 år.

Boken finns här.

10. Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo

Godnattsagor för rebelltjejer
En bok fylld av berättelser om 100 fantastiska och inspirerande kvinnor från historien som inte tar någon skit. Lär er om författare, konstnärer, astronauter, dansare, boxare, politiker och forskare från hela världen. Passar barn 9-12 år.

Boken finns här.

11. Doris drar av Pija Lindenbaum

Doris sitter i sandlådan och bygger en väg. ”Kom med en gång”, ropar mamma, men Doris har inte gjort färdigt. Familjen ska på kalas och kalaskläder ska på. Doris vill inte om hon måste ha klänningen. Och varför får den där Egon strössla tårtan? Doris bestämmer sig för att dra. Hon drar över bergen, till andra länder. Till ett ställe hon inte vet, där man får ha vilka kläder man vill. Över berg och djupa dalar, ända tills hon kommer fram till det äckliga diket.

Doris drar är en mångbottnad bilderbok om kampen att få bestämma själv, trots att man är liten. Hur barns stora känslor lätt blir förminskade. Och ilskan som väcks när man inte känner sig sedd eller tagen på allvar! Passar barn 3-6 år.

Boken finns här.

12. Vem bestämmer? av Stina Wirsén

Alltid ska den stora bestämma. Det ska sovas och på morgonen ska det ätas frukost och alla moment stöter på patrull. Lilla nallen tycker en sak och stora en annan. Och ingen ger sig! Det är ett givande och tagande från båda och på något sätt så reder de ut allt, trots bråk och många tårar. Vem bestämmer? är en liten bok om stora känslor. På ett mästerligt sätt fångar Stina Wirsén i text och bild både det svåra och komiska i vardagssituationer. Passar barn 0-3 år.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!