12 böcker om sorg och saknad för barn och unga
Böcker

12 böcker om sorg och saknad för barn och unga

Ibland händer det ofattbara – att en förälder dör eller ett syskon blir svårt sjukt. Inga ord kan ta bort det som gör ont, men litteraturen kan få den som har sorg att känna sig mindre ensam. Vi har listat några böcker av författare som inte väjer för att skildra livet när det är som svårast.

Av: Selmastories
Fotograf: Shutterstock

Ibland händer det ofattbara – att en förälder dör eller ett syskon blir svårt sjukt. Inga ord kan ta bort det som gör ont, men litteraturen kan få den som har sorg att känna sig mindre ensam. Vi har listat några böcker av författare som inte väjer för att skildra livet när det är som svårast.

Bok 1

Vi rymmer till draken

Susanna Martelin och Amanda Chanfreau

Skolavslutningens show närmar sig och Jaana har övat i veckor tillsammans med bästa vännen Lina. Kort innan det är dags nås de av ett hemskt besked: Jaanas mormor har dött. Allt rämnar och Jaanas mamma verkar vara sjuk av sorg. Kommer hon ens att komma på skolavslutningen och se uppträdandet? Jaana och Lina ger sig ut på ett uppdrag för att göra mamma glad igen. Det innebär bland annat att de måste söka upp Draken – den arga tanten på torget.

Passar 6–9 år.

Bok 2

Det döende trädet

Johanna Mo

Nannas mamma går bort i en bilolycka och sommarlovet blir tungt och sorgset. Bästa vännen Lilly som vill muntra upp Nanna, tar med henne till Eketorp, en fornborg som betydde mycket för mamman. Men över en natt förvandlas allt. Det som börjar med att halsbandet Nanna fått av mamman börjar bränna mot huden slutar med att världen går upp i rök och Nanna plötsligt befinner sig på ett annat, obekant Eketorp. På det nya Eketorp går folk runt i ett vinterlandskap i gammaldags kläder. Här finns ett livsfarligt uppdrag för Nanna att klara av. Om hon inte lyckas kommer hon kanske aldrig tillbaka till det gamla Eketorp igen! Passar 9-12 år.

 

 

Bok 3

Kära hälsningar från döden

Ulf Nilsson och Stina Wirsén

Kära hälsningar från döden är skriven under Ulf Nilssons sista tid i livet. Han skildrar sina tankar och funderingar om döden och hur den påverkar oss. En gripande bok med fantastiska illustrationer av Stina Wirsén som berör stora som små.

Bok 4

Comedy queen

Jenny Jägerfeld

Jenny Jägerfelds Comedy Queen är både sorglig och rolig, framkallar både gråt och skratt. För flera saker kan finnas samtidigt, och det gör det också för 12-åriga Sascha vars mamma har begått självmord. Som en överlevnadsstrategi bestämmer hon sig för att vara glad och rolig – en comedy queen. För om hon kan få folk att skratta kanske de den där livsfarliga gråten som bränner bakom ögonen försvinner. En viktig bok som vidgar världen!

Bok 5

Inte bara tennis

Peter Barlach

I bokdebuten Inte bara tennis berättar Peter Barlach om det som inte får hända – att ett barn hastigt förlorar en förälder. Författaren miste själv sin mamma som liten och hans bok är skriven utifrån ett barns perspektiv. Närmare bestämt Johns, en elvaårig kille som älskar att spela tennis. I affären lyckas han tigga till sig ett par jättedyra tennisskor av sin mamma. Typiskt nog är de för små och han får skavsår. I hemlighet spelar John vidare i sina gamla tennisskor. Tills en dag när livet vänds upp och ner. En vinterdag, när John är hemma hos en kompis, ringer hans pappa och tonen är inte den vanliga. Han ska komma hem genast. Johns mamma har varit med om en bilolycka. Johns mamma är död. Hon dog direkt, säger de.

Bok 6

Adjö, herr Muffin

Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

En bilderbok om döden för de mindre barnen. Ulf Nilssons och Anna-Clara Tidholms Augustprisvinnare handlar om hur det kan vara när ett älskat marsvin dör. Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: Jag har haft det bra, bättre än de flesta. 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan. Men en onsdag får han plötsligt ont i magen …

Bok 7

Jag ger dig solen

Jandy Nelson

Jag ger dig solen är en berättelse om både himlastormande kärlek och förkrossande sorg. Jandy Nelsons ungdomsroman handlar om tvillingarna Noah och Jude som tacklar en livskris på olika sätt. När de är 13 år dör deras mamma i en bilolycka. Allt förändras, inte minst tvillingarnas relation. Några år senare, när de fortfarande inte pratar med varandra, sker ett möte som vänder deras liv upp och ner ännu en gång.

Bok 8

Vem är död?

Stina Wirsén

Författaren och illustratören Stina Wirsén räds inte för att skriva om svåra ämnen för de allra yngsta. I Vem är död? är fågels farfar död och fågels pappa väldigt ledsen. Efter begravningsceremonin i kyrkan vandrar fågel och hans föräldrar hem genom parken. De funderar över vad som händer nu med farfar. Kanske blir han en fjäril? I parken träffar de också nalle och nalles mormor. Fågel tycker att mormor ser lite gammal och skruttig ut – ska nalles mormor också dö? Men mormor säger att hon mår fint, hon ska inte dö nu.

Bok 9

Tusen stjärnors ö

Emma Karinsdotter

Hur överlever man när någon man älskar dör? Emma Karinsdotter skildrar i kapitelboken Tusen stjärnos ö en familjs sorgeprocess. Tigris och hennes pappa har levt ensamma i nästan alla år. Och pappan saknar Tigris mamma så mycket att han inte kan fungera utan henne. De har precis flyttat till en mindre lägenhet när Tigris upptäcker en märklig låda med mammas namn. Tigris kryper ner i den och somnar … och vaknar upp i en helt annan värld! Tusen stjärnors ö liknar inget hon sett förut.

Bok 10

Bröderna Lejonhjärta

Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens klassiska och tidlösa berättelse om Skorpan och Jonathan Lejonhjärta har gett både små och stora tröst. Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö. I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll”, säger Jonathan. ”För det är i Nangijala som alla sagor händer. Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv. Och tänka sig, precis som Johathan lovat så ses de i Nangijala. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land.

Bok 11

Förr eller senare exploderar jag

John Green

En ungdomsbok om de stora frågorna. John Greens starka Förr eller senare exploderar jag handlar om 17-åriga Hazel som har cancer. Hon kommer inte att bli frisk igen och det har hon vetat sedan hon fick diagnosen för några år sedan. Hennes mamma är orolig för att hon ska bli isolerad framför tv:n därhemma, och anmäler Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Mötena visar sig vara allt annat än uppiggande. Men en dag träffar hon Augustus Waters där, en kille som blivit friskförklarad från sin sjukdom.

Bok 12

Jag oxå! Dödsviktigt

Mia Berg

En mamma eller pappa dör och halva världen försvinner. Trots det går det att växa upp och fortsätta leva ett helt liv. I den här viktiga boken har Mia Berg låtit fyra personer som miste en förälder som barn berätta sin historia. Det är en bok för ungdomar som förlorat sin mamma eller pappa – men också för den som står bredvid och vill få tips på vad man kan säga och hjälp att förstå vad döden gör med dem som blir kvar.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!