6 böcker om krig från barnets perspektiv
6 till 9 år

6 böcker om krig från barnets perspektiv

Hur ska man prata med barn om krig? Att tillsammans välja och läsa en bok om ämnet kan vara ett bra sätt att öppna upp för samtal. Bokiño listar sex böcker om ämnet som passar för olika åldrar.

Av: Clara Wallin
Fotograf: Shutterstock

Hur ska man prata med barn om krig? Att tillsammans välja och läsa en bok om ämnet kan vara ett bra sätt att öppna upp för samtal. Bokiño listar sex böcker om ämnet som passar för olika åldrar.

Bok 1

Vindmakaren

Maja Lunde och Lisa Aisato

Kriget är slut och under tiden de vuxna arbetar och bygger upp staden så skickas alla barn ut på landet för att spendera sommarlovet. Tobias hoppas få komma till en bondgård med söta djur men hamnar istället hos en sur fiskare som heter Lothe. När Tobias en dag upptäcker ett rum med underliga teckningar visar det sig bli starten på ett mystiskt och svindlande äventyr.

Passar från 6-9 år

Bok 2

Mot okänt land

Camilla Lagerqvist

Från en dag till en annan ändras 13åriga Viivis tillvaro när Ryssland attackerar Finland. Det är november år 1939 och luften är full med flygplan som släpper bomber. Efter att ha levt i rädsla under en lång tid skickas Viivi och hennes syster Tuulikki med barntåget till Sverige för att söka skydd. Vägen dit är inte lätt och det blir en resa på liv och död, kommer de överleva hela vägen till Sverige? Mot okänt land är den första delen i serien “Krigets barn” en serie som utspelar sig under det finska vinterkriget. Andra delen i serien heter Längtan hem och den hittar du HÄR.

Passar från 9 år

Läs också Uppdraget 

Bok 3

Så funkar krig och konflikter

Niki Walker och Martin Schibbyes.

I den här boken lär vi oss känna igen grundorsakerna till varför krig och konflikter uppstår. Om man har kunskap är det enklare att ifrågasätta orättvisor och falsk information. Krig och konflikter gestaltas på olika vis för att öka förståelsen hos barn och unga. Boken innehåller texter och reportage från Niki Walker och journalisten Martin Schibbyes. 

Passar från 9 år

Bok 4

Stjärntecknarna

Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

Det är krig och samtidigt som Franz och Doras föräldrar jobbar i fabriken leker barnen på den kalla vinden. Leken fortsätter ut på stadens tomma gator och barnens fantasier lever även fast kriget pågår. Franz och Dora bestämmer sig för att tillsammans försöka sprida hopp i den värld där hoppet inte finns.

 

Passar från 9 år

Bok 5

Små människor, stora drömmar. Anne Frank

Maria Isabel Sánchez Vegara och Isabell Dorosheva

Som 13-åring började Anne Frank skriva dagbok, i boken Små människor, stora drömmar. Anne Frank följer vi den unga Annes dagböcker med ett lättsamt språk. Hon skrev om rädsla, hopp och tron på människors godhet. Med vackra och starka illustrationer påminns vi om det fruktansvärda Anne, hennes familj och hundratusentals andra människor genomled under andra världskriget. 

Passar från 6-9 år

Översättare: Elsie Formgren och Sten Sundström

Bok 6

Alfons och soldatpappan

Gunilla Bergström

Alfons nya kompis heter Hamdi. Hamdi är jättebra på fotboll och hans pappa har varit soldat i ett riktigt krig. Alfons och Hamdi leker ofta krig och sen ser de krig överallt, i spel, på film och på TV. Pojkarna undrar hur ett riktigt krig faktiskt går till. Hamdis pappa vill inte prata om kriget, han blir ledsen då. Men en dag berättar han om en speciell myra han träffade på golvet under ett bombanfall, en myra Alfons och Hamdi sent kommer glömma. 

Passar för 3-6 år

En sida till? Fortsätt läs!