10 boktips till barn och föräldrar i orostider
Böcker

10 boktips till barn och föräldrar i orostider

I oroliga tider som dessa känner många barn oro och rädsla. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera situationen och berätta för sina barn om vad som pågår. Vi på SelmaStories har därför samlat tio böcker för både barn och vuxna där krig, konflikter och sorg diskuteras.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Midjourney

I oroliga tider som dessa känner många barn oro och rädsla. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera situationen och berätta för sina barn om vad som pågår. Vi på SelmaStories har därför samlat tio böcker för både barn och vuxna där krig, konflikter och sorg diskuteras.

Bok 1

Så funkar krig och konflikter

Niki Walker

I den här boken lär vi oss känna igen grundorsakerna till varför krig och konflikter uppstår. Om man har kunskap är det enklare att ifrågasätta orättvisor och falsk information. Det berättas både om motsättningar som uppstår i familjer och klassrum men också om politiska konflikter. Boken innehåller texter från Niki Walker och journalisten Martin Schibbyes reportage.

Bok 2

Hallå världen!

Bana Alabed

Hallå världen! riktar sig till 9-12 åringar och handlar om hur barn påverkas av krig. När sjuåriga Bana börjar använda Twitter för att skriva om de fasor som hon och hennes familj upplever i Syrien berör det hela världen, och hon blir en röst för alla krigsdrabbade barn. Det här en bok om en familj som hotas av kriget men också om hur ett barn påverkas.

Bok 3

Stjärnorna ser likadana ut överallt

Marjan Svab och Saga Bergebo

Hala och hennes föräldrar måste fly från sitt hem och åker med lastbilar och båt till Sverige som blir deras nya hem. Hon saknar mormor och morfar och apelsinlundslukten – men inte bomberna. I Stjärnorna ser likadana ut överallt får den unga läsaren ta del av en flyktresa och genom bokens bilder får de vuxna verktyg för att prata med barn om världen.

Bok 4

Du har rätt!

Jason Timbuktu Diakité, Matilda Westerman

En handbok om de livsviktiga rättigheter som alla barn och unga under 18 år har enligt barnkonventionen. Starka berättelser, råd och frågeställningar som berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och jobbiga föräldrar. Författarna vill ge läsaren en känsla av hopp, men också dela med sig av verktyg för att kunna vara delaktig och påverka sin egen vardag.

Bok 5

Krigsdagböcker 1939-1945

Astrid Lindgren

Under andra världskriget skrev Astrid Lindgren dagbok om vardagen i Stockholm. Krigsdagböckerna är en personlig skildring av hur dramatiska och fruktansvärda världshändelser påverkar oss alla. Dagboksanteckningarna är skrivna före hennes tid som känd författare. Under hela sitt liv kämpade Astrid mot krig och våld.

Bok 6

Vi kommer snart hem igen

Jessica Bab Bonde & Peter Bergting

I denna bok gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen i serieform. De berättar vad som hände dem och deras familjer och vad de kände. Förutom vittnesmålen finns en tidslinje, en ordlista och en lärarhandledning som öppnar upp för samtal om de allra svåraste.

Bok 7

Mitt käraste gyllene barn

Christina Wahldén

En sjuårig flicka smugglas ut ur Warszawas ghetto en kall natt 1942. Hon lämnar sin familj för en okänd framtid och flyr från kriget. Flickan heter Kajsa Finkler och får hjälp att ta sig till sin pappa. De bor tillsammans under en tid men livet är svårt och hon känner sig väldigt ensam. En dag får hon träffa sin mamma igen men snart tas mamman ifrån henne och förs bort till en okänd plats. Samtidigt transporteras Kajsa till olika läger helt ensam. Trots krigets grymheter överlever Kajsa kriget och kommer till Sverige. Under flera år pratar hon inte om sin bakgrund men sextio år senare berättar hon nu sin berättelse.

Bok 8

Det flygande tältet

Rania Issa

I ett flyktingläger lever Kinanah tillsammans med sina vänner. De längtar efter sina hem som de tvingats lämna. Plötsligt en dag kommer en pojke vid namn Bashir till lägret, vilket på arabiska betyder ”Den som kommer med goda nyheter”. Han har tvingats skiljas åt från sin familj och med fantasi lär han de andra barnen i lägret att se världen som en magisk plats.

Boken belyser hur det är att vara barn som lever på flykt i väntan på trygghet.

Bok 9

Sabelles röda klänning

Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadi

Sabelle tvingas lämna sitt hem för att resa till ett land på andra sidan jordklotet tillsammans med sin mamma och pappa. Det enda hon hinner ta med sig är sin röda klänning som hon fått av sin mormor. Detta är en stark bildberättelse om flykt och att behöva lämna människor och minnen bakom sig.

Boken om Sabelle är tidslös och allmängiltig då den varken nämner någon tid eller plats.

Bok 10

Systern från havet

Ulf Stark & Stina Wirsén

Ensam över havet måste Sirkka resa till några främmande som hon inte känner. I det nya landet hon kommer till bor Margareta och mellan dem växer sakta en vänskap fram. Bilderboken Systern från havet är en berättelse som inte lämnar någon oberörd. Boken handlar om en stark vänskap i skuggan av kriget.

En sida till? Fortsätt läs!