Inspiration

"Vad innebär det att vara människa" - förläggaren om den ny boken Balladen om sångfåglar och ormar

Böckerna och filmerna blev ett världsfenomen. Nu är det återigen tid för oss att återvända till den dystopiska framtiden och huvudstaden Panem. Återigen slängs vi in på arenan.

Av: Johanna Stenius

Böckerna och filmerna blev ett världsfenomen. Nu är det återigen tid för oss att återvända till den dystopiska framtiden och huvudstaden Panem. Återigen slängs vi in på arenan.

Det är nu tolv år sedan den första boken i trilogin släpptes. Karin Lemon är förläggare för den nya boken men hon jobbade på förlaget när de första böckerna släpptes på svenska.

— Vår förläggare då var väldigt duktig på fantasy och förlaget gav ut väldigt mycket i den genren. Men vi andra kunde längta efter något annat. Så när hon berättade om den här boken, att det är en ”dokusåpa” där 24 ungdomar sätts upp mot varandra i ett spel om liv och död, då kände man direkt att det här var annorlunda och gripande. Trots det diskuterade vi ifall detta verkligen var fräscht att ge ut.

Karin Lemon, förläggare

Karin Lemon, förläggare

“Det bisarra i att ha dödande som en underhållning. När man har dragit dokusåpa till sin spets. Hur ska man kittla åskådarna? ”

Karin berättar att man tyckte att Hungerspelen-böckerna hade en väldigt stark, spännande grundidé.

— Det bisarra i att ha dödande som en underhållning. När man har dragit dokusåpa till sin spets, hur ska man kittla åskådarna när man har sett dem varit nakna tillsammans, gått på toa och så. Vad kan få tittarna att hänga kvar?

Ett eget fenomen

Det var först när den första filmen kom ut 2012 som Hungerspelen växte till ett eget fenomen. Karin berättar att fram till dess hade böckerna en långsam stigning. Men förlaget bestämde sig för att göra en samlingsvolym i samband med filmsläppet och plötsligt såldes fler ex än någonsin tidigare. Hungerspelen hade exploderat, nu visste alla vilka Katniss, Peeta och Gale var. Generation Hungerspelen var född.

— Generation Z brukar ibland kallas för generation Katniss. Jag tror hon gav upphov till mycket aktioner. Greta Thunberg kanske inte har läst dem men att man är aktivist är ändå är en viktig del av ens identitet. Det kan ha att göra med klimatet eller att man är vegetarian eller feminist. En stark karaktär, säger Karin.

“Hungerspelen var ju ändå först, allt annat är en variation på den.”

Även om Hungerspelen inte var den första dystopin så var böckerna de första i sitt slag. Numer finns det en hel del liknande berättelser. Även de populära bokserierna Maze runner och Divergent utspelar sig i en dystopisk framtid.

— Men Hungerspelen var ändå en föregångare och mycket är en variation på den. Man känner ofta igen den här miljön som hon har skapat. När man får in manus idag känner man ofta att – det här är lite som Hungerspelen, säger Karin.

Balladen om sångfåglar och ormar

I maj ska alltså ytterligare en bok släppas, Balladen om sångfåglar och ormar. Det blir den fjärde boken i serien och den kommer att utspela sig långt innan det att Katniss ens är född.

Det är år tio efter det stora kriget. Det stora kriget som vi bara fått hintar om i de tidigare böckerna. Vi befinner oss i huvudstaden i Panem. Det är tioårsjubileum för Hungerspelen och man bestämmer sig för att göra något speciellt. Huvudpersonen i denna bok är en karaktär vi känner igen från de tidigare böckerna – en ung Coriolanus Snow, han som senare ska bli president, som ska vara mentor åt en av de 24 deltagarna.

Karin berättar mer om atmosfären och miljön år tio.

— Det har inte gått så många år efter freden. Det är väldigt brutalt att de vuxna straffas genom att deras barn skickas till en arena för att döda varandra. Hur ska landet enas?

Vad gör krig med människor?

Karin berättar att en viktig fråga för Suzanne Collins är att utforska krig och konflikter och vad de gör med människor. Detta med tanke på hur vår värld utvecklas. Var dag läser vi om krig och konflikter, demokrati och diktatur.

— Det som Suzanne Collins ofta är inne på är vem som blir hjälte och vem som blir skurk. Vilka val man gör och vilka val man kan göra. Man kanske inte helt och hållet kan följa sin moral. Hon undersöker frågor som: Vad är det yttersta man kan tänka sig att gör för att överleva och vad gör det med mig som människa? Vad innebär det att vara människa? Vilka föder en slags medkänsla och empati. Och vilka blir helt avstängda?

Behöver du en sammanfattning på de tidigare böckerna? Läs vår kompletta Hungerspelen guide här.

 

Tidigare böcker i serien

År 2008 kom den första boken i trilogin ut, Hungerspelen, därefter kom Fatta eld ut år 2009 och Revolt kom ut år 2010.

Tidigare böcker i serien

År 2008 kom den första boken i trilogin ut, Hungerspelen, därefter kom Fatta eld ut år 2009 och Revolt kom ut år 2010.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!