9 böcker för mörkrädda barn
Böcker

9 böcker för mörkrädda barn

Små barn har ofta livlig fantasi som kan leda till oro, särskilt på natten. Hjälp ditt barn att tackla sin mörkrädsla med rolig och stärkande läsning.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Jan Lööf, ur Pelles ficklampa

Små barn har ofta livlig fantasi som kan leda till oro, särskilt på natten. Hjälp ditt barn att tackla sin mörkrädsla med rolig och stärkande läsning.

Bok 1

Pelles ficklampa av Jan Lööf

Pelles ficklampa kom ut som pixibok på 70-talet och görs nu i ett stort bilderboksformat med restaurerade bilder. Pelle ska gå till morbror Sven med pannkakor. Det är mörkt ute och Pelle är lite rädd, men han har ju sin ficklampa med sig. Pelle tar en genväg över skrotupplaget, och där ser han ett läskigt troll! Men när han lyser med ficklampan visar det sig att trollet bara är några gamla tunnor och en kran. Passar barn 3-6 år.

Bok 2

Tummen tittar på natten av Inger och Lasse Sandberg

En morgon vaknar Tummen väldigt tidigt, så tidigt att det fortfarande är natt. Allting ser annorlunda ut, men Tummen vet att det inte finns spöken, troll eller häxor. När Tummen hör ett ljud blir han ändå lite rädd och måste undersöka vad det var. Passar barn 3-6 år.

Boken kan finnas på bibliotek och i second hand-butiker.

Tummen tittar på natten
Bok 3

Busiga Bebbens nattbok av Thomas Svensson

En bok med en häftig glow in the dark-effekt om Busiga Bebben, en tuff tjej som inte är rädd för någonting på dagen. Men på natten är det annorlunda. Bebben vill inte ligga ensam i sin säng, och på väg till mammas och pappas rum ser hon de vanliga sakerna i hemmet på ett helt nytt sätt. Står det en gubbe i hallen? Nej, det var ju bara nallen! Passar barn 3-6 år.

Boken kan finnas på bibliotek och i second hand-butiker.

Bok 4

Den mörkrädda räven av Linda Eklund

Alice är en liten rävunge som inte vågar lämna grytet på natten. Ugglan Harry är hennes bästa vän och bestämmer sig för att hjälpa henne. En sommarmorgon är lösningen plötsligt rakt framför tassarna på Alice. Till en början förstår hon ingenting. Men Harry förklarar, och det är nästan som trolleri! Passar barn 3-6 år.

Bok 5

Tända lampan av Ola & Evalotta Belin

Lilla grisen behöver hjälp. Det är mörkt överallt och det händer spännande saker i huset. Man ser ju ingenting! kan du tända lampan?
Ett interaktivt bilderboksäventyr där barnen får trycka på knappen till lampan för att se vad som väntar på andra sidan. Passar barn 3-6 år.

Bok 6

En natt vill Nalle vara stor av Ulf Stark och Charlotte Ramel

Nallen känner sig stor och vill sova själv. Men när natten kommer med alla sina märkliga ljud är det kanske ändå bäst att ligga intill pojken i sängen. Plötsligt hör Nallen något från köket, vem (eller vad) kan det vara? Passar barn 3-6 år.

Bok 7

Hjälp! Ett spökhus! av Jo Salmson Jimmy Wallin

Klassen ska på utflykt till ett spökhus, men alla är inte så tuffa när det gäller. Harald Huvudlös har suttit fängslad i huset för länge sedan och här finns ett spöke som inte gillar barn. Det blir riktigt läskigt i spökkorridoren… Passar barn 6-9 år.

Bok 8

Kan inte sova! av Stephanie Blake

Precis när Simon är påväg att somna hör han lillebror skrika att han vill ha sin snuttefilt. Men vågar Simon gå ända bort till kojan i trädgården mitt i natten och hämta lillebrors gamla filt? Det är bäst att ta på sig Supermandräkten… Passar barn 0-3 år.

Bok 9

Titta, Lampa! av Jens Magnusson

En unik och interaktiv pekbok i tålig kartong. I sju bilder visas miljöer där det finns olika typer av lampor – till exempel en cykellampa, en fyr, en kökslampa och en sänglampa. Tryck lätt på den stora knappen för att tända och släcka lampan. Boken saknar helt text, istället kan du som läser hitta på en egen historia. LED-lampan är placerad inuti bokpärmen och lampan lyser genom ett stansat hål på varje sida. Om man inte släcker lampan manuellt så släcks den automatiskt efter 10 sekunder. Boken är självfallet säkerhetstestad och barnsäker. Passar barn 0-3 år.

En sida till? Fortsätt läs!