Foto: Shutterstock Zzzzz... 6 barnböcker om att sova borta
Böcker

Zzzzz... 6 barnböcker om att sova borta

Packa tandborste, pyjamas och gosedjur. Ibland är det lite läskigt att sova borta, särskilt första gången. Bokiño tipsar om sex böcker som bjuder på fina berättelser om att sova borta och igenkänning.

Av: Johanna Stenius

Packa tandborste, pyjamas och gosedjur. Ibland är det lite läskigt att sova borta, särskilt första gången. Bokiño tipsar om sex böcker som bjuder på fina berättelser om att sova borta och igenkänning.

Bok 1

Sagasagor: Sova över av Josefin Sundström och Emma Göthner

Saga ska sova över hos morfar på landet. Det här är första gången som hon ska sova borta utan mamma och pappa. Saga och morfar plockar kantareller, dricker kaffe tillsammans, steker falukorv och ser på naturfilmer. Men när det är läggdags och morfar stoppar om Saga i bäddsoffan säger hon stopp. Hon vill inte sova i någon soffa, hon vill sova hos morfar. Passar barn 3-6 år.

Bok 2

Vem sover inte? av Stina Wirsén

Att sova över hos en kompis är riktigt spännande. Man ska ha med sig tandbortse och gosedjur. Men tänk om man inte vågar? Det kanske luktar konstigt? De kanske har fel macka och ost? Tänk om andras mammor inte vet hur man läser godnattsagor? Passar barn 0-3 år.

Bok 3

Natt i skolan av Helena Bross och Christel Rönns

Femmorna är på lägerskola och får sova över. Orättvist, tycker barnen i klass 1b. De vill ju också! Oscar föreslår att de ska sova i gympasalen istället. Lite tokigt, tycker fröken, men föräldrarna säger ja. De packar ner sovsäck och pyjamas. Men nallen, får den följa med? Tänk om de andra barnen skrattar? Passar barn 6-9 år.

Bok 4

En dag med morfar: Sova borta av Cecilia Torudd

Oskar ska sova över hos morfar, morfar som bor i en annan stad och knappt känner Oskar. På kvällen vill morfar bara poppa popcorn och titta på tv. Det är så tråkigt tycker Oskar, och längtar efter mamma. Passar barn 0-3 år.

Bok 5

Sova borta av Helena Bross och Kadri Ilves

Alex ska sova över hos Omar. Det ska bli riktigt roligt! De ligger bredvid varandra och pratar ett tag, men till slut tystnar det och Omar svarar inte längre. Han sover. Det är mörkt och sängen känns konstig. Alex blir ledsen, han har ju inte sagt godnatt till mamma och pappa. Passar barn 6-9 år.

Bok 6

Siv sover vilse av Pija Lindenbaum

Siv har blivit bästis med Cerisia. Cerisica har två marsvin, en hund och en storebror. Nu ska Siv sova över hos Cerisia för första gången. Hon bor i en stor våning med många dörrar. Cerisias mamma försöker få henne att bli en fin flicka, men hon gör lite som hon vill. När Siv vaknar på natten upptäcker hon att Cerisia är borta. Hon går runt i lägenheten och letar efter henne, där är rummen drömlika och annorlunda. Passar barn 3-6 år.

En sida till? Fortsätt läs!