Hon skrev boken som förklarar Sverige så att alla förstår
Böcker

Hon skrev boken som förklarar Sverige så att alla förstår

Hur funkar Sverige egentligen? Varför är det viktigt att ha koll på det? Och vad händer när det inte funkar? Och hur kan du vara med och påverka nu och i framtiden? Många frågor, lika många svar - och det är viktigt att kunna! Matilda Westerman har skrivit en handbok i Sverige för alla, barn som vuxna. 

Av: Johanna Stenius

Hur funkar Sverige egentligen? Varför är det viktigt att ha koll på det? Och vad händer när det inte funkar? Och hur kan du vara med och påverka nu och i framtiden? Många frågor, lika många svar - och det är viktigt att kunna! Matilda Westerman har skrivit en handbok i Sverige för alla, barn som vuxna. 

Såväl den som bott i Sverige i hela sitt liv som den som nyligen flyttat hit har många frågor om hur vårt land fungerar. Vad betyder det att vi bor i en demokrati? Vilka rättigheter och skyldigheter har vi? Vem ser till att det finns jobb, skolor och sjukhus? Vem planerar hur samhället ska se ut och varifrån kommer pengarna? Vad gör en politiker egentligen och hur väljer vi dem?

Det är viktigt att ta reda på hur samhället ser ut. För det är vi som skapar landet tillsammans och vilka vi är ändras hela tiden. Sätt igång och läs på! Läs själv, eller med ett barn. Vi har alla mycket att lära.

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Matilda Westerman som ligger bakom boken Så funkar Sverige kommer direkt från Utbildningsdepartementet och är alltså helt rätt person att förklarar vårt samhälle så att alla kan förstå.

Varför behövs en bok om hur Sverige funkar?

– För att ännu fler barn (och vuxna) ska känna att de kan vara med och påverka vårt samhälle. Att fler vet hur det funkar så att fler också vet hur de kan påverka olika saker som de INTE tycker funkar. Personer som läst boken ska känna hopp om att det är möjligt att vara med och förändra Sverige till just det som de skulle vilja att Sverige var. Det är en viktig del för mig med boken.

Hur gör man för att skriva en så omfattande bok utan att det blir för mycket?

– Researcharbetet har varit omfattande, såklart, men mycket roligare än jag först hade tänkt att det skulle vara. Det har varit fantastiskt kul att leta fram både mer och mindre kända fakta, att välja och fundera över vad barn och unga tycker är relevant att läsa om. Och vad som är exempel som känns rimliga för läsare att förstå och kunna ta till sig av.

Finns det någon del av boken du brinner extra mycket för, vilken och varför?

– Det är nog delarna om inflytande, om hur makten fördelas och fungerar och kring barns rättigheter. Det hänger såklart ihop med min ambition om att de som läser boken ska känna hopp och vilja vara med och förändra samhället. Andra stycken i boken som jag tycker är extra viktiga är att det just är alla vi som bor i Sverige exakt just nu som är Sverige, att Sverige ständigt har förändrats och förändras och att det gäller att vara snäll för att vi inte vet hur världen och Sverige förändras framöver. Nästa gång kan det vara vi som behöver hjälp av andra länder eller människor.

Berätta om något i boken som kommer att förvåna läsaren.

– Kanske att isländska kvinnor gick ut och protesterade mot att de gjorde allt hemarbete, redan på 70-talet. Island ses idag som ett av världens mest jämställda länder. Och sen gillar jag punktlistan om vad som egentligen är ”staten”. Ordet staten slänger vi oss ju med lite till mans, men hur många av oss kan egentligen säga vad ”staten” är eller innehåller?

Matilda Westerman och illustratören Johanna Kristiansson Så funkar Sverige

Matilda Westerman och illustratören Johanna Kristiansson, illustrerade av illustratören.

 

Köp boken

Köp boken

Mer kunskap åt folket

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!