8 berörande böcker om barn på flykt
0 till 3 år

8 berörande böcker om barn på flykt

Krig och dess konsekvenser är ett stort ämne att förstå sig på. Här listar vi titlar som handlar om barn som flyr från sina hem. Från barnens perspektiv följer vi historier där de kämpar för ett bättre liv.

Av: Clara Wallin
Fotograf: Shutterstock

Krig och dess konsekvenser är ett stort ämne att förstå sig på. Här listar vi titlar som handlar om barn som flyr från sina hem. Från barnens perspektiv följer vi historier där de kämpar för ett bättre liv.

Bok 1

Längtan hem

Camilla Lagerqvist

Från en dag till en annan ändras 13-åriga Viivis tillvaro när Ryssland attackerar Finland. Hon och hennes syster Tuulikki skickas med barntåget till Sverige för att söka skydd. Längtan hem är den andra delen i serien Krigets barn. En serie som utspelar sig under det finska vinterkriget. I den här boken får vi följa Viivis kamp för att hitta sin plats i det nya landet hon kommit till. Samtidigt är det något som inte riktigt stämmer hos den nya fosterfamiljen och nu får Viivi erfara att det finns mer i världen som är farligt, förutom krig. 

Passar från 9 år.

Första delen i serien om Krigets barn, som heter Mot okänt land, hittar du här.

Bok 2

Maya och hennes vänner

Larysa Denysenko

Maya och hennes vänner är en berättelse om barn från flera ukrainska familjer. Bland dem finns det barn som blivit tvungna att fly från sin hemstad. Maya och hennes vänner berättar hur alla barn har rätt att leva i säkerhet oavsett hur deras liv ser ut.

Bonnier Carlsen skänker pengar till Unicef per varje såld bok

Passar barn 6-9 år

Bok 3

Systern från havet

Ulf Stark och Stina Wirsén

Sirkka tvingas lämna sitt hem och sin mamma, hon reser ensam över havet till några hon inte känner. Samtidigt berättar Margaretas föräldrar att hon ska få någon att leka med, hon hoppas på en hund… Istället flyttar Sirkka in i Margaretas rum. Sirkka längtar hem när hon luktar på näsduken som doftar mamma. Medan kriget pågår växer en vänskap fram mellan flickorna, en vänskap som kommer betyda mycket.

Passar för 0-3 år

Bok 4

Det flygande tältet - Drömmar från ett flyktingläger

Rania Issa och Sawsan Nourallah

Kinanah lever i ett flyktingläger tillsammans med sina vänner. De drömmer sig bort, och längtar efter sina hem som de varit tvungna att lämna. En dag kommer pojken Bashir till lägret, han lär de andra barnen att se världen som en magisk plats. Bashir ändrar barnens tankesätt och de ser tillsammans det fina i det lilla. En dag anklagar de vuxna Bashir för att ha stulit mat och Kinanah tvingas välja sida. Kan hon våga lita på att Bashir inte är en tjuv? Det flygande tältet är en bok om hur det är att leva på flykt, men även om att hålla fast i hoppet genom gemenskap, lojalitet och mod. 

Passar för 6-9 år

Översättare: Anton Klepke Anton Klepke

Bok 5

Den långa, långa resan

Rose Lagercrantz och Ilon Wikland

Det var en gång en flicka och det var en gång ett krig. Flickan satt sig på tåget för att resa ut till sin farmor på landet, men hennes farmor kom inte till stationen för att hämta henne. Flickan ger sig ut på den långa, långa resan ensam mot Sverige. Den långa, långa resan är en berättelse baserad på vår älskade tecknare Ilon Wikstrands upplevelse som barn. Boken beskriver det som hände då, men även det som händer nu och det som händer imorgon. 

Boken finns inte längre att köpa men kan finnas på antikvariat och bibliotek

Passar för 3-6 år

Bok 6

Flickan från långt borta

Annika Thor och Maria Jönsson

En kväll knackar en liten flicka på dörren till en liten stuga. Den Gråa vill släppa in någon, men öppnar dörren ändå. Flickan i dörren väcker en känsla inom henne, en känsla av att vilja skratta och vara tillsammans med någon annan. Det kanske är bättre att vara två ändå? Flickan från långt borta är en historia som kommer nära och stannar kvar hos läsaren.

Passar från 3 år

Bok 7

Sabelles röda klänning

Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatadi

Hastigt lämnar Sabelle sitt hem, tillsammans med sin mamma, pappa och sin röda klänning. Klänningen har hon fått av mormor och den vill hon inte lämna kvar. Sabelles röda klänning är en stark berättelse om att lämna allt bakom sig och finna sig i ett nytt liv. 

Boken finns inte längre att köpa men kan finnas på antikvariat och bibliotek

Passar för 3-6 år

Översättare: Alexandra Pascalidou

Bok 8

Småtrollen och den stora översvämningen

Tove Jansson

Sommaren börjar gå mot sitt slut i Mumindalen och Muminpappan har gett sig av för att hitta ett hus där Muminfamiljen kan spendera vintern, men han kommer inte tillbaka. Mumin och Muminmamman ger sig ut för att leta och samtidigt händer det som inte får hända, blir det översvämning i Mumindalen…

Passar för 6-9 år

 

 

En sida till? Fortsätt läs!