Foto: Steven Libralon/Unsplash 8 moderna superhjältar vi inte får nog av
Böcker

8 moderna superhjältar vi inte får nog av

Det finns fler typer av superhjältar än Stålmannen och Spindelmannen. Bokiño listar åtta moderna superhjältar att läsa om med dina barn.

Av: Elsa Sjögren

Det finns fler typer av superhjältar än Stålmannen och Spindelmannen. Bokiño listar åtta moderna superhjältar att läsa om med dina barn.

Bok 1

Super-Charlie

Camilla Läckbergs Charlie är ingen vanlig bebis, han är en bebis med superkrafter. När stjärnstoft faller ner på jorden och landar på den nyfödde Charlies hjässa förvandlas han. Plötsligt kan han Super-Charlie flyga, göra sig osynlig och har röntgensyn.

Bok 2

Athena

Elin Ek, kanske mer känd som Grynet, har gjort succé även som skönlitterär författare med sina böcker om Athena. Grynet lärde en hel generation att inte ta någon skit, och det gör inte heller Athena. För att rädda jorden startar hon aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben med sina vänner. En superhjälte som fokuserar på klimatet ligger onekligen i tiden.

Bok 3

Nelly Rapp

Martin Widmarks Nelly Rapp är tillsammans med Valle mästare på att bekämpa monster och andra farliga odjur. Med hjälp av sina tre L — lugn, lärdom och list — segrar den 10-åriga monsteragenten över det ena odjuret efter det andra.

Bok 4

Lisa/Röda masken

Lisa i Handbok för superhjältar har snabbt blivit en stor favorit bland Sveriges lågstadiebarn, Lisa. En liten tjej som tar saken i egna händer, ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter. Man måste älska henne!

Bok 5

Kapten Kalsong

Den kalsongbeklädda superhjälten Kapten Kalsong har tagit Sveriges (och världens) barn med storm. De skruvade, actionfyllda äventyren och den barnsligt roliga humorn går hem hos de allra flesta.

Bok 6

Ninja Timmy

Henrik Tamms Timmy och hans vänner råkar ut för en mängd actionfyllda äventyr där de i äkta superhjältemanér förvandlas till farliga, brottsbekämpande ninjor.

Bok 7

Världens bästa gäng

Det finns de som är coola. Markus, till exempel. Han har en smilgrop i vänster kind och skolans bästa högerfot. Eller Cornelia, som har silkeshår och alltid beter sig som om hon står på en scen, till och med när hon ska på toa. Sen finns det de som är ännu coolare. Såna som Helena, Alfred, Ivan och Bjørg. De är så coola att ingen har upptäckt hur coola de är! Men det är bara en tidsfråga, och vi läsare älskar dem redan för att de är sig själva helt och fullt.

Bok 8

Stål-Stella

När Stål-Stella plötsligt får ta över rollen som superhjälte från traktens föregångare Stål-Stina, en numera pensionerad bibliotekarie, blir inget sig likt. Maria Frensborg har skapat en charmig och rolig bokserie om en norrländsk superhjälte som gång på gång räddar småstaden Dockvik.

Läs mer