Foto: Shutterstock 3, 2, 1, blast off! 10 barnböcker som utspelar sig i rymden
Böcker

3, 2, 1, blast off! 10 barnböcker som utspelar sig i rymden

Främmande planeter, svarta hål och läskiga utomjordingar – det finns mycket spännande att upptäcka i rymden. Ta en resa genom solsystemet med dessa tio barnböcker!

Av: Johanna Stenius

Främmande planeter, svarta hål och läskiga utomjordingar – det finns mycket spännande att upptäcka i rymden. Ta en resa genom solsystemet med dessa tio barnböcker!

Bok 1

Rymdpiloterna och svarta hålets fångar av Magnus Ljunggren och Johanna Kristiansson

Den skruvande och roliga uppföljaren till Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan! Rymdpiloterna Max, Kim och Sam vill titta på det mystiska svarta hål som har öppnats nära rymdstationen. Det här med att allting blir tvärtom i svarta hål låter ju så spännande! När de ser de söta enhörningarna som har fastnat i det svarta hålet kan de såklart inte låta bli att släppa ut dem. Men när enhörningarna kommer ut förvandlas de till sin motsats – och nu är tre ondskefulla dödsmördare lösa i rymden. Passar barn 6-9 år.

Bok 2

Till Vial av Henrik Ståhl

Henrik Ståhls Till Vial är en poetisk äventyrsberättelse om syskonkärlek som utspelar sig i rymden. Här följer vi två syskon, Gladys och Keaton, som befinner sig på ett rymdskepp som ska ta dem bort från jorden till exoplaneten Vial. En dag indikerar rymdskeppet att det finns ytterligare en varelse ombord och ingenting blir som syskonen tänkt. Passar barn 9-12 år.

Läs mer: 11 kultförklarade barnböcker som fortfarande finns att köpa

Bok 3

Kapten Kalsong och den sanslösa skrönan om Sir Stinkbomb av Dav Pilkey

Den 12:e delen i den enormt älskade serien om Kapten Kalsong. Universums smartaste planet har exploderat och lite gegga från planeten har slungats ut i rymden för att landa framför fötterna på den onda gympaläraren magister Barsk. Som åt upp geggan och blev supersmart. Han lyckas göra ett gift som förvandlar vanliga och roliga barn till lydiga, duktiga och tråkigt perfekta barn. Mänsklighetens framtid ligger i George och Harolds händer. Passar bra 6-9 år.

Bok 4

Pandemi av Maths Claesson

En samlingsvolym som innehåller Maths Claessons kritikerrosade böcker om Linux: Uttagningen, Kristallstaden och den nyskrivna Pandemi. Linux bor i ett framtida Stockholm och drömmer om att bli rymdpilot. På rymdstationen Kristallstaden får han ett nytt liv och drömmen om att bli rymdpilot kommer allt närmre. Men tusentals kilometer bort hotas Jorden av en gigantisk pandemi. När hans familj, vänner och Elvira behöver Linux hjälp börjar allt falla samman. Passar barn 12-15 år.

”Som Harry Potter-böckerna, fast i rymden.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Bok 5

Resan till planeterna av Peter Ekberg och Anders Nyberg

En bok som blandar saga med fakta och lär er allt ni velat veta om solen, planeter, kometer, asteroider och mycket mer. Möt rymdfantasten Professor Oxno och de nyfikna syskonen Jack och Juni. Tillsammans utforskar de solsystemet i sin sopdrivna raket (och blir faktiskt de första människorna att traska omkring på Mars)! Passar barn 6-9 år.

Läs också: 11 sorgliga barnböcker som får vuxna att hulka av gråt

Bok 6

Monster på Mars av Marie Helleday Ekwurtzel

Den andra delen i serien Rymdklubben E.T. som den här gången tar sig an ett farligt och inte helt lätt uppdrag. En livrädd katt har fångats av ett läskigt monster på Mars – och rymdklubben ska rädda den. Vilken tur att Eskil kan så mycket om rymden. Och vilken tur att Tova är bra på att prata rymdspråk – som även en katt kan förstå. Men hur ska de få det läskiga monstret att släppa taget om fången? Passar barn 6-9 år.

Bok 7

Nalle Bruno reser till månen av Gunilla Ingves

Den blå raketen står redo. Rymddräkterna är testade och matsäckskorgen packad. Allt är noga fastsurrat för att inte börja sväva omkring under färden. Nu kör vi, säger Nalle. Majsan trycker på startknappen. Det pirrar i magen. Motorerna dånar och pilen på hastighetsmätaren darrar. Med ett svooosh lämnar raketen jorden. Mot månen! Passar barn 3-6 år.

Bok 8

Pelle på planetfärd av Jan Lööf

Bertil Enstöring håller sig helst för sig själv. Men lugnet störs av den påstridiga gubben Björkman. Jorden har blivit en riktigt irriterande plats att bo på – så han bestämmer sig för att flytta till en ny planet. En som är helt obebodd, perfekt för en eremit. Äntligen lugn och ro! Men lugnet varar inte så länge. Björkman är inte den som ger sig så lätt och till slut behöver Bertil Enstöring hjälp. Han kontaktar sin gamle vän Skrot-Nisse, men Nisse är för gammal för sådana äventyr. Men Pelle är kanske sugen på ett rymdäventyr? Passar barn 3-6 år.

Bok 9

Astronauten som inte fick landa av Bea Uusma

Den 20 juli 1969 sätter Neil Armstrong och Buzz Aldrin ner månlandaren vid Stillhetens Hav. En femtedel av jordens befolkning håller handan framför sina tv-apparater. Samtidigt, på andra sidan månen, glider Michael Collins genom mörkret i en liten rymdkapsel. Bea Uusmas debutbok från 1999 handlar om den tredje astronauten på Apollo 11. Han som reste hela vägen till månen men ändå inte fick hoppa ner. Det är en bok om 701 strömbrytare, spakar, tangenter och alarmknappar, och vad man tänker på när man är ensam på månens baksida. Passar barn 6-9 år.

Bok 10

Till månen av Jonathan Lindström

Hur är det uppe i rymden … egentligen? Varför bestämde man sig för att skicka folk till månen? Hur åt dem? Och gick på toaletten? Hur kändes det att vara på månen? Och hur var det att komma tillbaka till jorden igen? Vad är de där mörka fälten som man ser, hur hamnade de där? Och hur fungerar det här med månen och tidvattnet på jorden? Lär er allt om rymden!

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!