4 spännande barnböcker om AI, programmering och teknik
Böcker

4 spännande barnböcker om AI, programmering och teknik

Idag är programmering och datorer en självklar del av många barns vardag och skolgång – och det är hög tid att intresset reflekteras i litteraturen! Vi har listat läsningen för barn som inte kan få nog av programmering, teknik och AI.

Av: Johanna Stenius

Idag är programmering och datorer en självklar del av många barns vardag och skolgång – och det är hög tid att intresset reflekteras i litteraturen! Vi har listat läsningen för barn som inte kan få nog av programmering, teknik och AI.

Bok 1

Mojängen av Martin Widmark och Emilia Dziubak

Bröderna Rutger och Valter bor tillsammans. Rutger är uppfinnare, och en dag uppfinner han en liten mojäng som städer, diskar och tar hand om alla tråkiga hushållssysslor. Mojängen visar sig vara väldigt effektivt. Det dröjer inte länge innan den har städat hela huset, lagat massvis med god mat och diskat. Men när hushållssysslorna är avklarade riktar mojängen uppmärksamheten mot de båda bröderna. De måste äta mindre godis! De måste sluta vara så tankspridda och knasiga! Och framförallt måste de komma ut ur huset och ta lite promenader i den friska luften! För sent inser börderna att de genom att försöka städa bort det jobbiga i hemmet, i själva verket håller på att städa bort sig själva… Passar barn 3-6 år.

Läs mer: Stor ljudspecial! De bästa ljudböckerna för barn och unga

Bok 2

Curly Bracket. Game over av Johan Wendt, Tor Moström och Peter Bergting

Den tredje och avslutande boken i serien om Curly Bracket som lär barn att tänka som en programmerare.
Storföretaget Corpuratus kontrollerar människors liv genom avancerad teknik – och Curly Bracket riskerar allt i kampen mot företagets förtryck. Boken består av två delar: en spännande och actionfylld historia om Curly Brackets kamp mot Corpuratus, och en avslutande faktadel som går igenom lösningar på de problem som Curly ställs inför och hur hon löser dem. Passar barn 9-12 år.

Bok 3

IRL - Ilskan. Rädslan. Löftet. av Maria Frensborg

Josef är en helt vanlig kille som gillar dataspel och chokladbollar. När hans pappa en dag är med om en olycka och hamnar i koma ställs allt på ända. Kaoset i vardagen gör att Josef flyr in i dataspelen. En pixlig värld som ger en chans till omstart när något går åt skogen. Men allt i livet är inte pest. På sjukhuset finns också Ruth, tjejen med de intressanta fräknarna runt näsan, och sjuksyrran Steve som kan prata om det mesta utan att vara pinsam, trots att han är vuxen. En roman om dataspel, filosofi och kärlek. Om hur en pirrande kärlek kan ta plats i ett hjärta som är svart av sorg och skuld. Passar barn 9-12 år.

Bok 4

Hej Ruby: äventyr i datorernas magiska värld av Linda Liukas

En sagobok om programmering som fungerar som en introduktion till den digitala världens tänkande och begrepp. I ett vykort skriver Rubys pappa att han har gömt fem glittrande ädelstenar som hon ska leta efter. Ruby ger sig iväg till en värld full av dolda mönster, problem som ska övervinnas och koder som behöver tolkas. Följ med Ruby på ett sagolikt äventyr i datorernas magiska värld! Passar barn 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!