7 boktips till tågluffen
Boktips

7 boktips till tågluffen

Finns det något som slår en riktigt bra bok när man är på semester? Att få försvinna in ett ett annat universum och glömma tid och rum är den största lyxen. Här kommer några tips på böcker som passar utmärkt som sällskap på den äventyrliga tågluffen.

Av: Madicken Stjernlöf
Foto: Pexels

Finns det något som slår en riktigt bra bok när man är på semester? Att få försvinna in ett ett annat universum och glömma tid och rum är den största lyxen. Här kommer några tips på böcker som passar utmärkt som sällskap på den äventyrliga tågluffen.

Bok 1

Med knäppta händer på Pressbyråns kundtoalett

Annelie Adamsdotter

Hilda har hamnat i en knepig sits. Hon går sista terminen på gymnasiet, hennes föräldrar arbetar för kyrkan och hon är gravid. Dessutom finns det tre möjliga kandidater till faderskapet. Genom härligt ärliga, roliga och ibland brutala samtal med Gud får vi läsa om Hildas resonemang kring hela den absurda situationen. Den här boken är en perfekt reskamrat som kommer locka till många skratt och tankar om livet.

Bok 2

De tar allt ifrån mig

Linda Jones

De tar allt ifrån mig är en andlöst välskriven inlandsroman där vi möter Frida som är femton år och nybliven jägare. Jakten är det enda som finns kvar i byn där Frida bor. Allt annat har tagits ifrån dem. Men när ett okänt djur dyker upp i skogen avlyser länsstyrelsen älgjakten. I stället för en efterlängtad jakt inleds en kamp om vem som har rätt att bestämma över en annan människas liv. Hur mycket kan man offra för att få sin röst hörd?

 

Bok 3

Kändiscrush

Kirsti Kristoffersen

Karoline har sett fram emot att få hänga med sin bästis Emma hela sommarlovet men hennes föräldrar har andra planer. De har bestämt att hon ska tillbringa sommaren på en camping mitt ute i ödemarken tillsammans med sin mormor. Mormor som förvisso är cool och så, men det är väl kanske inte riktigt vad Karoline har tänkt sig. Hon föreställer sig den värsta och tråkigaste sommaren någonsin. Men så träffar hon Mathias. Då ändras allt. En rapp och rolig ungdomsbok om vänskap, kändisskap och sommarkärlek.

Uppföljaren i serien om Karoline och Mathias heter Kändiskaos och den hittar du här.

Bok 4

Murtagh

Christopher Paolini

Det viskas om något ondskefullt som börjat röra sig i skuggorna och det ligger en svag doft av svavel i luften. Murtagh är en ny spännande roman i serien om landet Alagaësia och Eragons värld med drakryttare, dvärgar och alver. Ett episkt äventyr perfekt både för den som kliver in i den här världen för första gången liksom den som får chansen att återvända till en älskad plats.

Bok 5

Dödsdansen

Linda Åkerström

Sjuttonåriga Heddy har bott i Ytterby i hela sitt liv. Ett samhälle med skog och sjö, invid en dimtäckt dal. Dagarna är heta och kvalmiga när Heddy och bästisen sommarjobbar och drömmer om midsommarfesten som närmar sig. Festen som ska förändra allt. Dödsdansen är första delen i den trollbindande fantasytrilogin Bloksberg som både lockar och skrämmer. Här får läsaren möta dödsviskare, demoner och ren ondska.

Uppföljarna i serien om Bloksberg heter Spritus och Halvling.

Bok 6

Schackmatt

Ali Hazelwood

Mallory Greenleaf har lovat sig själv att aldrig mer spela ett parti schack på grund av det hemska som hände. Men när hennes bästa vän Easton vill ha med henne på en välgörenhetsturnéring i schack (med fika) ger hon med sig. Mallory vinner turneringen och dras in i schackvärlden igen. Där är konkurrensen knivskarp och strålkastarljuset brutalt. Dessutom har den regerande världsmästaren Nolan Sawyer, även kallad The Kingkiller, ett rykte om sig att bete sig våldsamt när han förlorar. Schackmatt är en spännande och smart romance för alla som älskade tv-serien Queen’s Gambit.

Bok 7

Supernova

Callum Bloodworth

Nova har tagit studenten och den bästa sommaren i hennes liv ska precis börja. Men inom loppet av ett par dagar så finner hon sig själv dumpad av sin pojkvän, övergiven av sin bästa vän och utan sommarjobb då kaféet hon skulle arbetat på tvingats stänga. Detta blir starten på ett sökande efter färg och spänning i tillvaron. Hon tar saken i egna händer och är fast besluten om att inte ruttna ihop trots att världen verkar ha övergett henne.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!