Böcker för bokslukare
9 till 12 år

Böcker för bokslukare

Känner du en bokslukare som behöver inspiration till nya läsäventyr? Här har vi listat några titlar som vi tror kan passa alla som söker spännande och gripande läsning från 9 år och uppåt.

Av: Madicken Stjernlöf
Foto: Pexels

Känner du en bokslukare som behöver inspiration till nya läsäventyr? Här har vi listat några titlar som vi tror kan passa alla som söker spännande och gripande läsning från 9 år och uppåt.

Bok 1

Älgkungen

Maria Hellbom

Klara känner till en förtrollad värld i skogen. Med väsen och varelser som bara hon kan se. En av dem är Reynir, den magiska älgen som blivit hennes vän. Sommaren ser ut att bli full av äventyr. Men så händer något som inte får hända. Något som alla fasat för. Och det blir upp till Klara att rädda alla. Älgkungen är första delen i Maria Hellboms prisbelönta trilogi som berör de stora livsfrågorna, och är en fängslande blandning av vardag, mystik och natur.

Passar 9-12 år.

Om du gillar den här boken så hittar du uppföljarna här: Pärlbäraren och Midvinterdrottningen.

Bok 2

Isen

Gabi Frödén

Josef och hans familj har flytt från Syrien och hamnat i den lilla kustbyn Freivik. Tillsammans med sin nyfunna vän Jenny börjar Josef nysta i gåtor och finner trådar som går ända bak till vikingatiden. Men det som börjar som en oskyldig skoluppgift blir snart farligt på riktigt. Isen är en rysligt spännande historia som handlar om att hitta sig själv och sin plats i tillvaron – och att vårt ursprung kanske inte alltid är det vi tror …

Passar 9-12 år.

Bok 3

Sunnanvinda: Herrgårdens hemlighet

Elin Säfström

Något är fel på herrgården, Sunnanvinda. Det lyser i fönstren trots att huset står öde. Miranda är säker på att herrgården döljer en hemlighet men är inte säker på vilken roll hon själv ska komma att spela. Elin Säfströms första bok om Miranda och familjen på Sunnanvinda är en spännande berättelse om vänskap och magi.

Passar 9-12 år.

Bok 4

Femtiofem meter under ytan

Conny Palmkvist

Bengt-Gustav ser en gardin fladdra till i rivningshuset tvärs över gården. Är det någon där? Han går dit fast han inte får och upptäcker att han genom dörrar i rivningshuset kan han resa i tiden och på så vis försöka rätta till misstag som hans pappa gjort genom åren. Misstag som pappa säger är orsaken till hans alkoholism. Men snart märker Bengt-Gustav att hans inblandning inte gör saken bättre, snarare tvärtom. En stark och gripande bok som med humoristiska inslag som tar i ett svårt och tungt ämne.

Passar 9-12 år.

Bok 5

Hoppas din farsa dör

Bengt Ohlsson

Några från högstadiet har läst saker i tidningen om Henriks pappa. De säger att han är kriminell. Att han har snott en massa pengar. Henrik flyr hem i panik för att få vara ifred med sina tankar och sin hund, Figaro. Men så surrar mobilen. Ett sms: Hoppas din farsa dör.

Hoppas din farsa dör är tredje delen i Bengt Ohlssons romanserie om Henrik. Och skildrar de stora och komplexa känslor på ett varsamt vis med hög igenkänning. Tidigare delar i serien är Pengarna och Mammas vidriga kompis.

Passar 9-12 år.

Bok 6

Alba och landet bortom

Mårten Visby och Henrik Johansson

Alba lever med sin farbror Odd i den lilla staden Värend. En dag blir hon vän med Idun som bor på Björkagård, där det visar sig finnas en ingång till en annan värld befolkad av älvor, tomtar och vikingar. Där råder en maktkamp mellan häxmästaren och de upproriska trollstammarna och Alba måste lära sig navigera i den nya världen med hjälp av runmagi och stridskonst. Men vem kan hon egentligen lita på? Ett storslaget fantasy-äventyr med inslag av skandinavisk mytologi.

Passar 9-12 år.

Bok 7

Kändiskaos

Kirsti Kristoffersen

Karoline och Mathias hade en sommar tillsammans men skiljdes åt när hösten kom. Nu är vardagen igång och plötsligt dyker Mathias upp på affischer och i tv-rutan. Det visar sig att han ska vara med i ett idolprogram som samlar talanger från hela norden. Karoline är i chock. Varför berättade Mathias ingenting? När han plötsligt en dag tar kontakt med Karoline så ställs hon inför ett svårt val. Vill hon vara ihop med en superkändis? Går det ens?

Första delen i serien heter Kändiscrush och den hittar du här.

Passar 12-15 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!